El Gorg Negre. Sant Quirze Safaja.
El Tenes a prop del Molí de Baix. Sant Quirze Safaja.
Vistes a Sant Miquel del Fai.
Vistes als Cingles de Bertí.
Salt d'aigua al Tenes. Ruta "El Gorg Negre i les Poues de Gel". Sant Quirze Safaja.
Revenir

El gorg Negre i les poues de Gel

Route
13/09/2017
Fichier

Introduction

Aigua i gel als cingles de Bertí

Es tracta d’una ruta molt completa i divertida amb una combinació perfecta de bosc, corriols, paisatge, roca i aigua.

Seguirem el curs del Tenes a l’inici però veurem els seus racons més interessants cap al final. Recorrerem zones de boscos ombrívols, d’altres amb sòls pobres i rocosos però amb vista als cingles de Bertí i a Sant Miquel del Fai.

Tornarem al curs del Tenes, protagonista indiscutible d'aquesta ruta, i a la tornada visitarem el gorg Negre i altres salts d’aigua, veurem antics molins fariners i admirarem amb curiositat algunes poues de glaç perfectament conservades.

ATENCIÓ: Recomanem fer la ruta OFF-LINE per no tenir problemes de cobertura.

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Circulaire anti-horaire
 • Difficulté
  Difficile
 • Durée
  4 heures 22 minutes
 • Slope
  395.00 meters
 • Distance
  12.42 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Aigua i gel als cingles de Bertí

Sortirem de davant de l’Ajuntament de Sant Quirze Safaja, i un cop creuat el Tenes seguirem el seu curs en descens per la banda dreta un centenar de metres,  fins a enfilar un camí a la dreta  que puja per la Baga del Cerdà.  Continuarem camí resseguint la baga del Torrents en direcció a la font de l’Arç.

Seguirem ruta, ara per camins estrets amb algun tram de pista ampla, a on l’alzinar va agafant protagonisme a la zona del bosc de Fornots. Travessarem la carretera C-1413B a prop del Flequer i caminarem entre camps de conreu a prop de la masia del Perer.

Anirem perdent alçada i deixarem la pista del Camí de la Bassa per agafar un GR que ens conduirà sota els cingles del Perer en direcció a Sant Miquel del Fai i amb vista als cingles de Bertí.

Ens apropem  a poc a poc al curs del Tenes i a l’obaga del Flequer l’alzinar humit ens endinsa en la frescor i la tranquil·litat de l’entorn. A continuació deixarem el camí que seguíem per apropar-nos fins al molí de Baix i el gorg Negre, ara ja, a dins del curs del riu.

Tornem al camí principal i en uns metres el tornem a deixar per anar fins  al molí de Llobateres. Travessarem el riu (en cas de crescuda recomanem no deixar el camí principal i empalmar de nou la ruta uns metres més endavant) i seguirem uns metres la seva llera fins a trobar un corriol que ens durà fins a la poua de les Torres. Continuarem ara pel costat esquerre del Tenes fins a la següent parada, la poua de les Ferreries, igual de ben conservada que la de les Torres

Uns metres més endavant creuarem el pont de les Ferreries i seguint el camí fluvial del Tenes tornarem còmodament al punt inicial.

Astuces

Traçat

•La gran majoria del traçat de la ruta transcorre per camins ben marcats i pistes.

•Feu la ruta en OFF-LINE.

Aigua

•Porteu aigua abundant, sobretot a l’estiu.

•Trobareu aigua a la font de l’Arç a la primera part de la ruta.

Precaucions

•Tot i que recomanem fer la ruta després de pluges per gaudir dels salts d’aigua hem d’extremar precaucions en creuar el Tenes.

•Si el Tenes porta força aigua, recomanem no creuar-lo a prop del molí de Llobateres. Podrem seguir recte i empalmar la ruta uns metres més endavant.

•Respecteu l’entorn.

•No feu soroll ni molesteu la fauna.

Material

•Calçat còmode per caminar.

•Gorra i crema solar per protegir-se del sol.

•Càmera de fotos.

•Pals de tresc.

Meteorologia

•Consulteu la meteo i eviteu episodis de pluja abundant mentre feu la ruta.

•Si teniu oportunitat, feu la ruta després d’un període de pluges.

 

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: El gorg Negre i les poues de Gel

Es mostren 1 - 9 de 9

Aurons

Point d'intérêt
Flore
13/09/2017

Anem seguint en descens el curs del Tenes i ens trobem flanquejats per diferents tipus de vegetació. A la nostra esquerra i a prop nostre predomina la bardissa a on destaca la presència l’esbarzer i l...

Font de l'Arç

Point d'intérêt
Environnement
13/09/2017

Estem a la font de l’Arç a on podem aprofitar per descansar i fer un mos aprofitant taula i el banc que trobem al costat.

Destaquem de l’entorn més immediat de la font un gatell i tres pollancres...

Alzinar de rebrot

Point d'intérêt
Flore
13/09/2017

Fixeu-vos que les alzines que trobem al voltant tenen dos o més peus que surten de la mateixa soca. Això ens indica que el tronc principal va ser tallat, provocant aquest efecte sobre l’alzina, la...

Trèmols

Point d'intérêt
Flore
13/09/2017

Pópulus trémula

Anem caminant per una pista envoltats per un bosc jove d’alzines a on destaca a la nostra esquerra la presència d’un petit grup d’arbres diferenciats. A deferència de les alzines...

Sant Miquel del Fai

Point d'intérêt
Architecture
13/09/2017

Anem caminant sota els cingles del Perer i del Fitó i tenim unes  vistes espectaculars als cingles de Bertí, a Sant Miquel del Fai, i si el visitem després de pluges, podrem veure els impressionants s...

El gorg Negre

Point d'intérêt
Géologie
13/09/2017

El gran desnivell d’aquestes muntanyes, la força de l’aigua i les roques que porta en suspensió quan piquen sobre el fons de la llera passats els seus saltants,  provoquen la formació d'aquesta mena d...

Molí de Llobateres

Point d'intérêt
Architecture
13/09/2017

El Molí de Llobateras, també conegut com a molí de Centelles, molí de la Torre o de Fontubal, és un antic molí fortificat declarat bé cultural d’interès nacional.

Les primeres notícies que es tenen d...

Poua de les Torres

Point d'intérêt
Environnement
13/09/2017

El Moianès fou el principal subministrador de gel a la Barcelona dels segles XVII i XVIII i així ho testimonia la gran quantitat d’aquestes construccions que encara es poden trobar.

Aquestes...

Poua de les Ferreries

Point d'intérêt
Environnement
13/09/2017

Els murs de les poues s’acostumaven a fer de pedra seca i en algunes ocasions s’arrebossava amb morter de calç per facilitar l’aïllament.  

Una part molt important de les poues era la cúpula. La...

Images
Évaluations
/5
2 votes
40%
Évalutations avec commentaires Publier note
A primers d'aquest setembre tot era força sec, i la ruta lluïa relativament poc. No l'he trobat "difícil", hi ha algun pendent rost, algun pas per fer amb cura; penso en adults acostumats a senderejar, no en famílies. Dueu ulleres per als trams de corriol, són agradables, però lògicament estrets.
Les visites

Que voir à: El gorg Negre i les poues de Gel

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: El gorg Negre i les poues de Gel

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filter by type
  Thème