Revenir

Torrent dels Abaus i serra de Can Pinell

Route
25/09/2015
Fichier

Introduction

Del plàtan al bruc

Aquest itinerari ens permet seguir un tram del torrent dels Abaus, un dels cursos d’aigua més propers a la plana de la Tordera, entre els vessants de la serra de Can Pinell i dels Serradors i la llarga carena que puja fins al turó de les Formigues. Passarem per un bosc mixt amb alzines sureres i per la plataneda dels Abaus, abans d’enfilar-nos pels bruguerars de la serra de Can Pinell, que ens permetrà bones vistes del Montseny. Entrarem a Santa Maria de Palautordera pel pla de Can Sala i travessant el parc del Reguissol.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  2 heures 30 minutes
 • Slope
  130.00 meters
 • Distance
  9.30 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
 • Activité
  À pied
  À vélo
 • Évaluations

Slope graph

Description

Del plàtan al bruc

La volta pel torrent dels Abaus i tornada a Santa Maria de Palautordera per la serra de Can Pinell, ens permet fer un tast de diferents ambients propis d’aquesta zona prelitoral de clara influència mediterrània.

Primerament, ens enfilarem fins al pla de Bruguers, amb una presència de conreus que aprofiten la clara característica d’altiplà per acomodar-s’hi gràcies al drenatge natural que solen presentar aquests plans elevats entre cursos d’aigua. Ràpidament baixarem per un camí, en part flanquejat per restes de mur de pedra seca, per tal d’ensotar-nos fins al capdavall del torrent del Abaus, on podrem veure algunes espècies pròpies d’ambients humits i nitrogenats, com és el cas de l’extensa ortigosa que podrem admirar. També passarem per les platanedes dels Abaus, de sotabosc espès i humit, on en èpoques plujoses s’hi poden arribar a formar petits patamolls molt interessants per a la biodiversitat del lloc, on s’hi refugien moltes espècies d’ocells al llarg de tot l’any.

Pràcticament ja al final del torrent del Abaus, a tocar de l’estació del tren de Palautordera, ens enfilarem per la carena de la serra de Can Pinell, primer, i dels Serradors, després, canviant radicalment d’estrat vegetal i permetent a voltes bones vistes al Montseny. Aquí ens trobarem amb interessants bruguerars de bruc boal típics de sòls silícics, oferint una bonica estampa florida i olfactiva si hi passem a la primavera.

Acabarem la volta baixant cap al pla de Can Sala, porta d’entrada clarament agrícola al nucli de Santa Maria de Palautordera, per acabar travessant el magnífic parc del Reguissol entrant-hi pel punt on el Reguissol i la riera de Traveria formen el seu particular aiguabarreig, un indret ombrívol i humit on podrem observar certes espècies de ribera. Passarem a tocar del safareig del parc de Reguissol per entrar finalment a la plaça Major de Santa Maria de Palautordera.

Astuces

TRAÇAT

 • Està marcat amb senyals quadrats de color verd.
 • Traçat còmode, sempre per pista.
 • Hi ha un parell de trams que es passa per urbanització, just a l’inici i al final de l’itinerari (proximitats al poble).
 • Cap dificultat tècnica per fer-lo amb bici, excepte els petits desnivells.

 

AIGUA

 • Porteu aigua, no trobarem cap font.

 

PRECAUCIONS

 • El tram de sortida i el tram d’arribada, són urbans. Cal extremar les precaucions amb cotxes i vianants si ho fem en bici.
 • Tot i ser pista forestal, les masies són habitades i és fàcil que ens trobem algun vehicle.
 • Respecteu les masies i finques agrícoles, tant els camps com el bestiar que puguem trobar.

 

MATERIAL

 • Calçat còmode per caminar per pista.
 • Uns pals de tresc, ens fan la marxa més aeròbica i complerta.
 • Les zones de transició entre camps i boscos són rics en biodiversitat. Uns prismàtics en serviran per veure algun dels molts ocells que sentin. 

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Torrent dels Abaus i serra de Can Pinell

Es mostren 1 - 6 de 6

Restes de marges de pedra seca

Point d'intérêt
Environnement
25/09/2015

Concretament en aquest curt tram, just quan s’inicia la baixada cap al torrent dels Abaus, es poden observar clarament restes de marge de pedra seca al talús de l’esquerra del camí. Aquestes restes...

Bosc mixt amb alzina surera

Point d'intérêt
Flore
25/09/2015

Podríem dir que el tipus de bosc potencial d’aquesta contrada del Baix Montseny és l’alzinar amb marfull. No obstant això, alguns processos de degradació i/o de clara intervenció humana, han portat a...

L'ortigosa

Point d'intérêt
Flore
25/09/2015

Estem a la mateixa llera del torrent del Abaus, un curs d’aigua minso però pràcticament permanent, amb un entorn relativament alterat antròpicament. I podem observar una comunitat vegetal molt típica...

Plataneda i patamolls temporals

Point d'intérêt
Environnement
25/09/2015

Hem arribat a la plataneda dels Abaus, a tocar la llera del torrent. Tot i que l’arbre que més hi abunda és el plàtan, també s’hi poden localitzar alguns elements aïllats d’altres espècies de ribera...

Pineda i bruc

Point d'intérêt
Flore
25/09/2015

Pineda esclarissada amb predominança del bruc

Aiguabarreig rieres

Point d'intérêt
Environnement
25/09/2015

Confluència de la riera de Can Traveria amb el torrent del Reguissol. egetació de ribera: lliri d'aigua.

Images
Évaluations
/5
1 vote
20%
Évalutations avec commentaires Publier note
La major part de la ruta és per pista forestal.
Les visites

Que voir à: Torrent dels Abaus i serra de Can Pinell

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Torrent dels Abaus i serra de Can Pinell

Es mostren 1 - 10 de 18
 • Filter by type
  Thème