Can Calbet, en un extrem del pla del Sors
Paisatge agroforestal al pla del Sors
Un tram de roca natural a l'antic camí ral que travessa el pla del Sors
Revenir

La creu dels Carlins i el pont d'en Gatus

Route
26/07/2017
Fichier

Introduction

Amagatalls i racons entre el mosaic agroforestal i el Gurri

Itinerari circular que partint d’un extrem del nucli antic de Seva ens porta a recórrer tranquil·lament el paisatge agroforestal de la banda meridional del terme de Seva, fins a la creu dels Carlins i el riu Gurri, a l’altura del vell molí del Sors i el pont d’en Gatus. Travessarem els plans oberts del Cementiri i del Sors tot havent baixat lleument fins al bosc de ribera dels vorals del riu Gurri, que solca tota aquesta banda del terme sevenc.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  1 heure 30 minutes
 • Slope
  90.00 meters
 • Distance
  4.30 km
 • Thème
  Faune et flore
  Geologia
  Environnement
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Amagatalls i racons entre el mosaic agoforestal i el Gurri

Partim de la confluència que formen els carrers de la Rectoria amb el de Querol, a tocar del nucli antic de Seva, i en sortim per la ronda de Gaudí per agafar tot seguit el camí del Cementiri. Al cap de ben poc fregarem les parets del recinte funerari per endinsar-nos, un cop passada la casa de can Roca, en ple paisatge agroforestal d’aquesta banda meridional del terme de Seva.

Aviat arribarem a una cruïlla de camins a on farem un breu tram d’anada i tornada pel de l’esquerra fins a la creu dels Carlins, en referència a la mort d’un caporal durant les conteses carlines del segle XIX.

Tornats a la cruïlla, ara ens endinsem a poc a poc cap a la llera del riu Gurri, el riu osonenc que neix una mica més amunt d’aquestes contrades. La zona més baixa, ja a tocar del fil d’aigua, ens regala un ombrívol bosc de ribera, espès refugi de fauna a on ens podrem entretenir una bona estona. L’escarpat torrent ens depara més sorpreses, com és el bonic indret on, entre erosionades timbes, s’aixeca el preciós pont d’en Gatus, també conegut amb el nom del molí del Sors, en referència al vell molí que aquí hi havia hagut, del que encara podem entreveure força runes a l’esquerra del camí just abans d’arribar a creuar el riu.

Creuem el riu pel llom del pont, doncs, i comencem a recuperar, ara força més sobtadament, el desnivell perdut durant el camí d’anada. Ens enfilem decididament fins a la masia de can Calbet, just a les portes del pla del Sors, que travessarem ja amb la vista posada a l’esvelt campanar de l’església de Santa Maria de Seva, que sobresurt camps enllà.

Ja només ens quedarà acabar d’atènyer el nucli antic de Seva fregant les cases de can Vives i cal Xiquet i la font del Sors. Arribarem al punt d’inici de la passejada tot travessant la bonica plaça de l’Església sortint-te pel carrer de la Rectoria. Hi haurem esmerçat com a molt una hora i mitja, sense presses.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat fàcil per pistes i camins de carro força còmodes.

AIGUA

 • No hi ha cap punt d’aigua potable. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

 • Cal travessar el riu Gurri a gual. Normalment no hi haurà cap problema, però en cas de fortes pluges recents, potser us caldrà mullar-vos els peus.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
 • El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat seriosa. 

MATERIAL

 • Uns prismàtics per intentar clissar la fauna als espais oberts agroforestals i al boc de ribera del riu Gurri.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Seva hi ha bars i restaurants i algun que altre servei comercial.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: La creu dels Carlins i el pont d'en Gatus

Es mostren 1 - 7 de 7

Paisatge agroforestal

Point d'intérêt
Environnement
26/07/2017

El mosaic agroforestal d’aquesta banda de Seva, ja en contacte amb la plana osonenca, forma part d'un paisatge més complet caracteritzat pel seu relleu suau de lleugeres ondulacions; bosquines i...

Creu dels Carlins

Point d'intérêt
Autres
26/07/2017

Creu aixecada al 1910 a tocar del camí del pla de Terrades en record del caporal carlí mort el 23 d’agost de 1873 durant la tercera guerra carlina, Fernando Lanzuela, tot i que es desconeix si aquest...

Xaragalls de margues

Point d'intérêt
Géologie
26/07/2017

Aquesta és una de les característiques geològiques més visibles de la contrada: els terrenys de xaragalls de margues marcadament erosionats per la pèrdua del sòl i els pas del temps i les pluges. Pocs...

Bosc de ribera

Point d'intérêt
Flore
26/07/2017

Estem circulant per un tram que degut a l’orientació obaga i la proximitat al riu Gurri, hi podem observar el desenvolupament d’un espès i impenetrable bosc de ribera. Hi podem observar pollancres...

Pont d'en Gatus

Point d'intérêt
Architecture
26/07/2017

Per sobre aquest bell pont de dos arcs desiguals sobre el riu Gurri, diuen que del segle XVI o XVII, hi passa l’antic camí ral de Taradell a Seva, antany molt fressat. Just abans d’arribar-hi, a l...

Nucli antic de Seva

Point d'intérêt
Architecture
26/07/2017

Entrem al nucli antic de Seva, on trobarem l’església de Santa Maria, una de les primeres referències medievals del nucli. A partir de la seva sagrera, que es va fortificar i envoltar de murs al segle...

Images
Évaluations
/5
4 votes
80%
Évalutations avec commentaires Publier note

Ruta planera i sense complicacions. Hi ha un curt tram de pujada fàcil des del riu. Cal anar amb compte quan es creua el riu passant per unes pedres, ja que alguna es belluga en posar el peu.

Ruta muy plana y cómoda. Ideal para niños o mascotas. Hay una parte Del Río que es muy bonita. Nosotros tardamos 1 hora y media parando a hacer fotos.
Molt recomanable per fer una passejada en família. Avui, el riu Gurri estava congelat!
Les visites

Que voir à: La creu dels Carlins i el pont d'en Gatus

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: La creu dels Carlins i el pont d'en Gatus

Es mostren 1 - 10 de 22
 • Filter by type
  Thème