Introduction
La intimitat dels camins antics
Bonica i tranquil·la passejada per antics camins de pas de la Vall Fosca, que unien els pobles de mitja alçada, avui molt ben conservats. Sortint del fons de la vall, haurem primer de pujar per més tard tornar a baixar. Entre espessos boscos d'alzines, roures i prats, resseguirem el camí i descobrirem petits tresors i una petja històrica que encara avui és present; ponts romànics, ermites, mines d'urani...
Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:
Apple store Google Play-
TypologyCirculaire anti-horaire
-
DifficultéFacile
-
Durée3 heures
-
Slope495.00 meters
-
Distance6.80 km
-
ThèmeFaune et floreGeologiaArchitecture et environnement
-
ActivitéÀ pied
-
Évaluations
Slope graph
Description
La intimitat dels camins antics
La ruta fuig dels llocs més transitats de la Vall Fosca i ens permet endinsar-nos en camins de pas de temps antics, on gaudir d'una tranquil·la passejada, sense cap dificultat, tret del tram inicial, que començarà fent una lleugera pujada d'uns 250 metres de desnivell.
La ruta amaga molts al·licients que anirem trobant a mesura que avancem. Destaquen les vistes que gaudirem en miradors damunt la vall i amb perspectives diferents d'aquests petits pobles, que avui encara conserven el seu caràcter pintoresc. El bonic pont d'aparença romànica dels Obacs, enclavat al barranc Roi; passejades pels carrerons de pobles medievals com Obeix o Castell-estaó o conèixer com l'urani va influenciar la vall amb la mina Eureka (descobrint vestigis com vies, vagonetes, galeries...) sens dubte, una ruta on els més petits també gaudiran molt.
Per iniciar el camí, una bona opció serà aparcar el cotxe en una esplanada de sorra que trobarem a pocs metres d'on s'inicia la ruta, vora el riu Flamisell (carretera L-503). A partir d'aquest punt, iniciarem el camí de la Coscona, molt fresat. Començarem ascendint entre murs de pedra seca, per un espès alzinar, on l'ombra ens anirà acompanyant. Si ens fixem en el sotabosc trobarem diferents herbes remeieres, com farigola, romaní, ortiga... Tot fent ziga-zaga ens enfilarem fins al poble d'Obeix. Pel camí ens adonarem del característic terreny vermellós dotant a l'entorn d'un patrimoni geològic molt característic que, en el barranc Roi (vermell), adquireix el màxim esplendor.
Al poble d'Obeix gaudirem de l'església romànica de la Purificació de Santa Maria, molt ben conservada, i podrem visitar l'ermita romànica de Sant Cristau (1300 m), enclavada en un turonet amb bones vistes proper al poble (ens haurem de desviar del track).
Sortim del poble per un camí que descendeix, envoltat d'horts, i ben aviat trobarem una indicació que ens convida visitar el pont pseudo-romànic dels Obacs. Molt aconsellable, fer aquesta breu excursió al pont romànic dels Obacs que creua el barranc Roi. Tot i que hi ha un possible camí que fa drecera fins al punt on ens hem de dirigir, serà més senzill refer el camí i tornar a la indicació d'abans, per seguir camí fins a Castell-estaó.
Així doncs, creuarem novament el barranc Roi, per sobre uns bonics esglaons de pedra vermella. Tot planejant per un camí agradable, entre roures, boixos i amb fantàstiques vistes a Obeix arribarem a Castell-estaó. Aquí destaca la plaça de la parròquia i l'església dedicada a Sant Pere, que va ser traslladada d'un turó al nord del poble, a causa de les reconstruccions, però pot ser considerada romànica.
Del mirador de la Roqueta gaudirem de la vall principal i els pobles de l’atre vessant: Mont-ros i Beranui entre d’altres.
Astuces
TRAÇAT
- Camí força planer entre Obeix i Castell-estaó.
- Tram inicial fins Obeix de pujada considerable.
- Ruta circular, sense pèrdua, ben marcada. Xarxa de Camins de la Vall Fosca. Marques taronges.
- Tram de carretera d'uns 800 m. per tornar al punt de sortida.
AIGUA
- Existència de fonts als pobles on passa el camí, però degut a les distàncies serà bo dur una cantimplora.
PRECAUCIONS
- Trams al finals del recorregut exposats al sol. Recomanable dur una gorra o barret per protegir-se del sol.
- Tenir cura dels nens si decidim fer un bany als gorgs, sota el pont dels Obacs.
- Camí entollat baixant d’Obeix al barranc de Roi.
- Creuament de rius si ha plogut.
- Respecteu la propietat privada. Tanques i filats.
- Potser us mulleu els peus en creuar el barranc Roi si ha plogut darrerament.
- Prudència en el tram final de carretera que haurem de fer per tornar al punt d’inici.
METEO
- Si ha plogut molt darrerament, és possible que el barranc baixi massa carregat d’aigua i ens sigui més difícil creuar-lo.
- Evitar fer-la en dies de pluja o rúfols.
MATERIAL
- Ulleres sol, crema solar, gorra o barret
- Prismàtics, guia d’ocells.
- Pantalons llargs i/o protecció per insectes
- Pals de tresc.
- Mapa topogràfic, càmera fotogràfica
- Tovallola per fer un bany als gorgs.
ALTRES EQUIPAMENTS
- Molt recomanable realitzar tota la ruta museïtzada de la mina Eureka i contemplar els vestigis que trobarem en el camí: galeries, vies de tren o vagonetes.
- Plafons o senyalització útil de la mina Eureka.
- Plafons als pobles.
- Barranquisme al barranc Roi, consultar empreses especialitzades al web www.vallfosca.net o a l’Ajuntament de la Torre de Capdella.
- Fer una visita a l’ermita de Sant Cristau (s. XIII), és molt recomanable. Des del mateix poble d’Obeix, cal agafar la carretera d’Aguiró, direcció Astell, hi trobarem un trencall a mà esquerra. Hi puja una pista senyalitzada d’on surt l’antic camí a Sant Cristau, que en uns 15 minuts ens porta a l’ermita, dalt d’un turó, d’on gaudirem també d’unes excel·lents vistes.
- Des del poble d’Obeix, podem decidir fer una visita a algun poble veí. A Aguiró hi arribarem en uns 20 minuts a peu, tot seguint la carretera. A 30 minuts ens podem acostar a Astell, bonic poble presidit per l’església de Sant Andreu, en molt bon estat de conservació.
Enregistrer l'itinéraire
Que voir à: Camí a Obeix i Castell-estaó
- Se connecter ou s'inscrire pour publier un commentaire