Camps o Obeix
Pont dels Obacs
Argiles i gatells
Revenir

Camí a Obeix i Castell-estaó

Route
24/10/2016
Fichier

Introduction

La intimitat dels camins antics

Bonica i tranquil·la passejada per antics camins de pas de la Vall Fosca, que unien els pobles de mitja alçada, avui molt ben conservats. Sortint del fons de la vall, haurem primer de pujar per més tard tornar a baixar. Entre espessos boscos d'alzines, roures i prats, resseguirem el camí i descobrirem petits tresors i una petja històrica que encara avui és present; ponts romànics, ermites, mines d'urani...

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Circulaire anti-horaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  3 heures
 • Slope
  495.00 meters
 • Distance
  6.80 km
 • Thème
  Faune et flore
  Geologia
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

La intimitat dels camins antics

La ruta fuig dels llocs més transitats de la Vall Fosca i ens permet endinsar-nos en camins de pas de temps antics, on gaudir d'una tranquil·la passejada, sense cap dificultat, tret del tram inicial, que començarà fent una lleugera pujada d'uns 250 metres de desnivell.

La ruta amaga molts al·licients que anirem trobant a mesura que avancem. Destaquen les vistes que gaudirem en miradors damunt la vall i amb perspectives diferents d'aquests petits pobles, que avui encara conserven el seu caràcter pintoresc. El bonic pont d'aparença romànica dels Obacs, enclavat al barranc Roi; passejades pels carrerons de pobles medievals com Obeix o Castell-estaó o conèixer com l'urani va influenciar la vall amb la mina Eureka (descobrint vestigis com vies, vagonetes, galeries...) sens dubte, una ruta on els més petits també gaudiran molt.

Per iniciar el camí, una bona opció serà aparcar el cotxe en una esplanada de sorra que trobarem a pocs metres d'on s'inicia la ruta, vora el riu Flamisel(carretera L-503). A partir d'aquest punt, iniciarem el camí de la Coscona, molt fresat. Començarem ascendint entre murs de pedra seca, per un espès alzinar, on l'ombra ens anirà acompanyant. Si ens fixem en el sotabosc  trobarem diferents herbes remeieres, com farigola, romaní, ortiga... Tot fent ziga-zaga ens enfilarem fins al poble d'Obeix. Pel camí ens adonarem del característic terreny vermellós dotant a l'entorn d'un patrimoni geològic molt característic que, en el barranc Roi (vermell), adquireix el màxim esplendor.

Al poble d'Obeix gaudirem de l'església romànica de la Purificació de Santa Maria, molt ben conservada, i podrem visitar l'ermita romànica de Sant Cristau (1300 m), enclavada en un turonet amb bones vistes proper al poble (ens haurem de desviar del track).

Sortim del poble per un camí que descendeix, envoltat d'horts, i ben aviat trobarem una indicació que ens convida visitar el pont pseudo-romànic dels Obacs. Molt aconsellable, fer aquesta breu excursió al pont romànic dels Obacs que creua el barranc Roi. Tot i que hi ha un possible camí que fa drecera fins al punt on ens hem de dirigir, serà més senzill refer el camí i tornar a la indicació d'abans, per seguir camí fins a Castell-estaó.

Així doncs, creuarem novament el barranc Roi, per sobre uns bonics esglaons de pedra vermella. Tot planejant per un camí agradable, entre roures, boixos i amb fantàstiques vistes a Obeix arribarem a Castell-estaó.  Aquí destaca la plaça de la parròquia i l'església dedicada a Sant Pere, que va ser traslladada d'un turó al nord del poble, a causa de les reconstruccions, però pot ser considerada romànica. 

Del mirador de la Roqueta gaudirem de la vall principal i els pobles de l’atre vessant: Mont-ros i Beranui entre d’altres. 

Astuces

TRAÇAT

 • Camí força planer entre Obeix i Castell-estaó. 
 • Tram inicial fins Obeix de pujada considerable.
 • Ruta circular, sense pèrdua, ben marcada. Xarxa de Camins de la Vall Fosca. Marques taronges.
 • Tram de carretera d'uns 800 m. per tornar al punt de sortida.


AIGUA

 • Existència de fonts als pobles on passa el camí, però degut a les distàncies serà bo dur una cantimplora.


PRECAUCIONS

 • Trams al finals del recorregut exposats al sol. Recomanable dur una gorra o barret per protegir-se del sol.
 • Tenir cura dels nens si decidim fer un bany als gorgs, sota el pont dels Obacs.
 • Camí entollat baixant d’Obeix al barranc de Roi.
 • Creuament de rius si ha plogut.
 • Respecteu la propietat privada. Tanques i filats.
 • Potser us mulleu els peus en creuar el barranc Roi si ha plogut darrerament.
 • Prudència en el tram final de carretera que haurem de fer per tornar al punt d’inici.


METEO

 • Si ha plogut molt darrerament, és possible que el barranc baixi massa carregat d’aigua i ens sigui més difícil creuar-lo.
 • Evitar fer-la en dies de pluja o rúfols.


MATERIAL 

 • Ulleres sol, crema solar, gorra o barret
 • Prismàtics, guia d’ocells.
 • Pantalons llargs i/o protecció per insectes
 • Pals de tresc.
 • Mapa topogràfic, càmera fotogràfica 
 • Tovallola per fer un bany als gorgs.


ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Molt recomanable realitzar tota la ruta museïtzada de la mina Eureka i contemplar els vestigis que trobarem en el camí: galeries, vies de tren o vagonetes.
 • Plafons o senyalització útil de la mina Eureka.
 • Plafons als pobles. 
 • Barranquisme al barranc Roi, consultar empreses especialitzades al web www.vallfosca.net o a l’Ajuntament de la Torre de Capdella.
 • Fer una visita a l’ermita de Sant Cristau (s. XIII), és molt recomanable. Des del mateix poble d’Obeix, cal agafar la carretera d’Aguiró, direcció Astell, hi trobarem un trencall a mà esquerra. Hi puja una pista senyalitzada d’on surt l’antic camí a Sant Cristau, que en uns 15 minuts ens porta a l’ermita, dalt d’un turó, d’on gaudirem també d’unes excel·lents vistes.
 • Des del poble d’Obeix, podem decidir fer una visita a algun poble veí. A Aguiró hi arribarem en uns 20 minuts a peu, tot seguint la carretera. A 30 minuts ens podem acostar a Astell, bonic poble presidit per l’església de Sant Andreu, en molt bon estat de conservació. 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Camí a Obeix i Castell-estaó

Es mostren 1 - 11 de 11

01. L’alzinar

Point d'intérêt
Paysages
24/10/2016

Bosc d'alzines de muntanya. Més petites que les de terra baixa, presenten aquí una elevada densitat. Al sotabosc, els boixos es combinen amb plantes aromàtiques a les clarianes. 

Alzinars explotats...

02. Camí de la Coscona

Point d'intérêt
Paysages
24/10/2016

Aquest era un camí tradicional per pujar de la Coscona al poble d'Obeix. El camí transcorre entre bonics murs de pedra seca, que servien per anivellar el terreny, canalitzar l’aigua i protegir els...

05. Pedres vermellosses

Point d'intérêt
Géologie
24/10/2016

De ben segur, que ens haurà cridat l’atenció veure aquests afloraments geològics d'un color tant vermellós. En aquesta zona de la Vall Fosca es dóna la singularitat geològica i paisatgística, fruit d...

06. Prats i vistes

Point d'intérêt
Environnement
24/10/2016

Ens trobem en un punt de bones panoràmiques. Hem deixat enrere el bosc i ens envoltem de prats, que ens permeten estendre la mirada fins al poble veí d’Astell, on fer-hi una visita (en un altre moment...

Obeix

Point d'intérêt
Architecture
24/10/2016

Els tres pobles del Solà, penjats damunt la Vall Fosca: Obeix, Aguiró i Astell. Avui hi queda molt poca gent, resultat de la feixuga vida de temps passats i de la dificultat d’adaptació als nous temps...

11. PONT DELS OBACS

Point d'intérêt
Architecture
24/10/2016

Sobre el barranc Roi creua un petit pont aparentment romànic d’una gran bellesa. Era necessari per creuar el torrent i tenir accés de manera ràpida a les bordes de l’altre cotat de la vall.

Si les...

14.Argiles i gatells

Point d'intérêt
Paysages
Géologie
24/10/2016

Davant tenim un aflorament argilós espectacular. El color, les seves formes arrodonides i la sorra fina vermellosa, campen arreu. Val la pena treure la càmera i poder captar una fotografia jugant amb...

La Roureda

Point d'intérêt
Flore
24/10/2016

Bosc original de roureda amb boix. Bonic camí amb marges de pedra on s'enfilen les heures i entre les pedres neix la falzia roja (petita falguera de fulles allargades ).  Ens acompanyen cirerers...

19. Castell-Estaó

Point d'intérêt
Architecture
25/10/2016

El petit poble de Castell-estaó, presenta un recinte clos i cal destacar l’església de Sant Pere, que es presenta en una sola nau. Fent un passeig pels carrerons empedrats del poble, podrem veure els...

20. Mirador

Point d'intérêt
Paysages
25/10/2016

Tot sortint del poble de Castell-estaó podrem gaudir de vistes de la vall principal. Al nord-est, els pobles de la Coma: Paüls de Flamisell, Mont-ros i Pobellà, sota la coma que formen els Turons de...

21. Mina Eureka

Point d'intérêt
Géologie
25/10/2016

En aquest punt comença una ruta temàtica per descobrir aquesta activitat. Un recorregut pels diferents vestigis, molts d’ells perfectament conservats, de l’antiga mina Eureka. Aquest és un itinerari...

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note
Molt recomanable la ruta! L'únic que una de les tanques que s'ha de passar no es pot obrir (has de passar per sobre). I s'han de creuar rierols, si hagués plogut en els dies anteriors hi hauria hagut molt risc de relliscar.
Les visites

Que voir à: Camí a Obeix i Castell-estaó

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Camí a Obeix i Castell-estaó

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filter by type
  Thème