Camí a Prenafeta Vella
Paisatges del Tossal Gros
Heura sobre les pedres
Castell de Prenafeta
Revenir

Prenafeta Vella i el Tossal Gros

Route
10/04/2017
Fichier

Introduction

Racons que no et pensaves que existien

Hi ha alguns indrets de la nostra geografia que encara tenen aquest caràcter com de racó secret. Prenafeta és un poble que potser no havies escoltat abans que, després d'aquesta excursió, de ben segur no podràs oblidar. La màgia de la història d'unes runes, el cim exposat a vents i incendis que reneix cada vegada i les fonts i les roques amarades de natura donen vida a aquest meravellós passeig.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Moyen
 • Durée
  2 heures 20 minutes
 • Slope
  386.00 meters
 • Distance
  5.00 km
 • Thème
  Faune et flore
  Geologia
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Racons que no et pensaves que existien

Aquest itinerari conforma un recorregut en forma de vuit que ens porta a descobrir un racó de la Conca de Barberà a la part sud de la serra d'en Jordà. Antigament tot això formà part dels dominis de Poblet. Veurem que part del camí coincideix amb la Ruta del Císter, que uneix els monestirs més importants d'aquest ordre: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges.

Descobrireu el poble abandonat de Prenafeta Vella i la seva església, el temple de Sant Salvador, encara dempeus. La pujada ens va donant perspectiva sobre la plana entre màquia de garric esquitxada de pi roig; és amb aquest paisatge que descobrireu el poble medieval de Montblanc i tota la vall del Francolí. Un cop a dalt de la carena, que seguirem fins al cim del Tossal Gros, que també dona nom al EIN (Espai d'Interès Natural), Tossal Gros de Miramar, podrem veure bona part de la plana del Camp de Tarragona fins al mar i, resseguint amb la vista la carena, tots els boscos de la serra Carbonera fins a les antenes de Miramar, cap al sud; cap al nord, la muntanya de Cabarrà.

A l'hivern, si estem atents al cel, es poden observar rapinyaires com l'astor, el gall carboner, l'àguila cuabarrada o el falcó peregrí. Veure mamífers serà molt més difícil atesos que estan actius especialment per la nit. Tanmateix, podeu trobar algun rastre de toixó, fagina o guineu i d'alguns mamífers més grans, com el porc senglar i el cabirol.

Cal estar atents a la baixada, que també ens permetrà gaudir d'un paisatge que varia amb les diferents perspectives. Més avall, el bosc ens acull i el camí ens porta a La Barceloneta, un poblet també abandonat que ens recorda que aquestes terres van estar ben plenes de vida no fa tants anys.

Astuces

TRAÇAT

 • La primera part de la ruta és de pujada, després baixem.
 • El traçat va per corriols i camins de diversa comoditat.
 • El recorregut transcorre en bona part per zones sense ombra, sobretot a la part més alta de la ruta, aneu preparats.

 

AIGUA

 • La ruta passa per la font de Sant Salvador, que normalment raja, però està indicada com a aigua sense tractament sanitari. És recomanable portar aigua suficient.

 

PRECAUCIONS

 • Porteu calçat adequat. Recomanablement, calçat tancat: als trams de corriol podem relliscar o ensopegar amb les pedres lliures. Pareu especial atenció al primer tram de baixada del Tossal Gros.
 • La ruta té un cert desnivell, aneu preparats.

 

MÉTEO

 • Alerta els dies de molt de vent al cim del Tossal Gros.
 • Si bé es pot fer al llarg de l'any, els dies més freds d'hivern passareu molt de fred, i els més calorosos de l'estiu notareu la xafogor.
 • Pot haver-hi boires espesses, sobretot a l'hivern i a les parts més baixes.

 

TERRENY

 • Si ha plogut molt els dies abans, podem trobar grans tolls argilosos a la pista que ens poden dificultar el pas.
 • Trams de corriols pedregosos i en baixada.

 

MATERIAL

 • Uns pals de tresc us poden facilitar alguns passos.
 • Calçat tancat, còmode i resistent.
 • Equipació adient per la temporada. 

 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Uns binocles us poden servir per observar ocells, n'hi ha una gran varietat. També us poden servir per observar els poblets de l'horitzó llunyà.
 • No ens podem perdre la vista des de l'església de Sant Salvador i les vistes al castell de Prenafeta, són increïbles.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Prenafeta Vella i el Tossal Gros

Es mostren 1 - 7 de 7

Prenafeta Vella

Point d'intérêt
Paysages
10/04/2017

Mentre caminem anem trobant aquí i allà murs de pedra d'antigues construccions que ara, enderrocades, apareixen amarades de vegetació. No us sembla un paisatge digne de fades i altres éssers...

Vistes Castell de Prenafeta

Point d'intérêt
Paysages
10/04/2017

Sovint caminem mirant a terra per tal d'assegurar el pas, però us proposem que en aquest punt alceu la vista i busqueu entre els arbres les runes del castell de Prenafeta, situat en un penya-segat...

Esglèsia de Sant Salvador

Point d'intérêt
Architecture
10/04/2017

El primer document en el que s'esmenta data del 1166. Avui, quan mirem l'església en runes, si afinem la vista, podem llegir la història entre les pedres: fixeu-vos que la forma de l'arc d'entrada, la...

Natura

Point d'intérêt
Flore
10/04/2017

Fixeu-vos en aquest pi, sobretot en la mida de les pinyes, quelcom que el delata. Són petitetes i molt arrodonides, pel que es tracta d'un pi roig. Encara són arbres joves però ja es veu que tendeixen...

Tossal Gros

Point d'intérêt
Géologie
10/04/2017

Estem al cim del Tossal Gros, a 867 m d'alçada. Les roques que formen aquest cim són calcàries del triàssic mitjà, la qual cosa vol dir que es van formar fa entre 200 i 250 milions d'anys.

Per sota...

ARGILA

Point d'intérêt
Faune
10/04/2017

Ens trobem en un terreny  argilós que queda llargament entollat quan plou. Potser el trobes amb aigua o potser sec però, en qualsevol cas, el fang pot conservar la forma de les petjades que s'hi han...

La Barceloneta

Point d'intérêt
Paysages
10/04/2017

Aquest poble es va crear en el segle XVIII, alhora que el nou poble de Prenafeta, aparegut en el moment en què Prenafeta Vella va ser despoblada. Actualment es troba totalment deshabitat, amb les...

Images
Évaluations
/5
2 votes
80%
Évalutations avec commentaires Publier note
Les visites

Que voir à: Prenafeta Vella i el Tossal Gros

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Prenafeta Vella i el Tossal Gros

Es mostren 1 - 10 de 61
 • Filter by type
  Thème