Revenir

Embassaments del Ter

Route POI
Autres
Fichier

Introduction

Situats al curs mitjà del riu, els pantans de Sau, Susqueda i el Pasteral, en ple rendiment des del 1968 i amb una capacitat d’emmagatzematge de 386,3 hm3, conformen el sistema d’embassaments del sistema hidrogràfic del Ter. Una immensa obra d’enginyeria que no ens deixarà indiferents.

L’entorn del pantà de Sau és bo i fins i tot té un vessant turístic, ja que s’hi ha desenvolupat un club nàutic, amb un petit embarcador situat a prop de les restes de l’església romànica de Sant Romà de Sau, la punta del campanar de la qual sobreïx del pantà, encara que estigui ple. Quan les aigües baixen emergeix la resta de l’església i les parets enrunades de diverses cases properes de l’antic poble.

A Susqueda, la presa de l’aigua està formada per dues torres de 105 metres d’alçada i 12 metres de diàmetre; en la primera hi ha 4 entrades a diverses cotes i s’hi selecciona l’aigua que ha de consumir Barcelona i Girona, mentre que a la segona hi ha la comporta que regula l’aigua amb destí a la central. L’enginyer Arturo Rebollo, que dissenyà la presa, hi projectà en el seu interior alguns elements artístics destacables, com l’anomenada sala de les Columnes.

A banda de l’abastiment d’aigua, el Pasteral també produeix energia i desvia aigua per al rec, però la seva funció primordial és la d’actuar com a contra embassament de salts de Sau i Susqueda i lliurar al Ter un cabal d’aigua constant i controlat.

Images