Introduction
De Manlleu a Girona passant pels embassaments del Ter
Aquesta tercera etapa de la Ruta del Ter surt de Manlleu, amb un recorregut del riu que ens porta per una zona de meandres i imponents cingles per arribar a Sau, el primer dels tres grans embassaments del Ter. Aquí trobarem una antiga pista de terra que ens permetrà anar vorejant els embassaments fins arribar a la Via Verda del Carrilet, que ens apropa fins a Anglès. A mesura que anem avançant per aquest camí, el paisatge adquirirà una major component urbana, fins arribar a Girona, on és obligatòria una visita a la ciutat, de gran interès monumental i històric.
Nota: aquest itinerari i els seus punts d'interès han estat dissenyats i seleccionats, respectivament, pel Consorci del Ter, ens promotor de la Ruta del Ter.
Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:
Apple store Google Play-
TypologyTraversée
-
DifficultéMoyen
-
Durée8 heures 20 minutes
-
Slope550.00 meters
-
Distance75.24 km
-
ThèmeAménagement paysagerEnvironnement
-
ActivitéÀ vélo
-
Évaluations
Description
De la Plana de Vic al cor de Girona
Sortim del Museu del Ter i arribarem a la fàbrica de Can Llanes, on agafarem la pujada de l’esquerra, que condueix al barri del Vicenç. Pel carrer de la Font arribem a la plaça del Jardí del Vicenç, a l’extrem del qual prenem un corriol a la dreta que torna a la vora el Ter. Anirem resseguint el riu pel marge esquerre. Seguirem les marques de la Ruta del Ter, i arribarem al camí dels Pous, un dels espais més singulars del recorregut entre Manlleu i l’embassament de Sau, que transcorre ben arran del riu. Al cap de ben poca estona, haurem arribat a Roda de Ter, on hi trobarem l’enllaç amb la Ruta del Gurri que ens portaria fins a Vic. Seguint les indicacions, passarem per davant de la fàbrica La Blava, on hi va treballar el poeta Miquel Martí i Pol, fill d’aquesta població. Aviat enfilarem el camí que ens allunya de Roda de Ter, amb molt bones vistes sobre el poble i el poblat ibèric i medieval de l’Esquerda. Arribarem a la font de les Bruixes, on seguirem carretera enllà direcció Tavèrnoles. En aquest punt, a la granja dels Vímets, la ruta ciclista es bifurca de la senderista. Cal seguir les indicacions. Un cop arribats a Tavèrnoles, seguirem per la carretera BV-5213 fins al Parador de Sau. Allà tornen a confluir tant la ruta en bicicleta com a peu. Agafarem la carretera-pista pavimentada, a estones asfaltada, durant uns 5 quilòmetres fins a can Mateu i fins a trobar la casa de les Tallades. A partir d’aquest punt, la ruta cicloturística ressegueix la carretera N141-d que ens portarà directament a la presa de Sau.
Des d’aquí travessem l’ufanós sot del Teix. Ens trobem una cruïlla, però nosaltres seguim per la còmoda pista, que va a buscar la riera de Querós. Seguim enllà i trobem un gran roure a l’esquerra del camí. Es divisen, de lluny, els cingles del Far. Passem el sot d’en Serrallonga. En fer un tomb veiem una bona vista de la presa de Susqueda. Deixem a la dreta la pista que puja al santuari del Coll i seguim recte. Travessem la presa i, un cop a l’altra banda, baixem per la carretera asfaltada. Més endavant, passant per sobre el riu Ter, agafem el carril bici de la Via Verda del Carrilet. Passem per sota la carretera per un pont i entrem al Pasteral, on ens desviem de la carretera, just al costat de l’Escola d’Art, antiga construcció del carrilet. Hi ha una font i dos pals indicadors de la Cellera de Ter i Anglès.
Sortint d’Anglès, sempre per la Ruta del Carrilet, anirem resseguint la Ruta del Ter pel marge esquerre de la carretera, fins que entrem al Gironès. Passarem a prop de la central elèctrica de Vilanna, així com del pou de glaç amb el mateix nom, que ens serà visible des del camí i que podem visitar si tenim temps. Es tracta d’un pou edificat, no excavat. Passarem també per la central hidroelèctrica dels Comtes de Berenguer, un edifici industrial modernista, acabat el 1917, situat a peu de camí. Una altra curiositat interessant és la barca de Bescanó: l’indret on hi havia hagut l’antiga barca de llibant que comunicava Bescanó i Sant Gregori, situada en punt amb magnífiques vistes del riu. Al cap de poca estona, entrem al parc de les Deveses de Salt: un mosaic lligat per antics cursos del Ter, que formen una xarxa de boscos de ribera amb basses i aiguamolls intercalats. Travessem el parc i arribem a Salt. Al cap de poca estona ja serem dins l’entramat d’hortes i conreus de les Hortes de Santa Eugènia. Seguim endavant en la mateixa direcció que portàvem. Ja som a Girona.
Astuces
TRAÇAT
- Recorregut llarg, tot i que sense ascensos abruptes i més aviat planer. Només la llargada de l’etapa fa augmentar-ne la dificultat. Combina asfalt al primer tram, pista (en algun tram el ferm és precari i amb abundants rocs) al tram dels embassaments i via verda els darrers 20 quilòmetres.
- Després de pluges, alguns trams de la pista dels embassaments poden trobar-se en mal estat a causa de despreniments de terres i pedres al mig del camí, o bé per la presència d’algunes rieres amb bassals.
- Una vegada arribem a la Via Verda, el traçat és senzill, molt planer, amb lleugera baixada, i sense cap ascens.
PRECAUCIÓ
- Cal anar una mica amb compte al camí dels Pous. Hi ha baranes que delimiten la infraestructura, però cal vigilar amb el canal, sobretot si aneu amb infants.
- El tram entre Sau i Susqueda és llarg, aïllat i sense fonts. En molts trams no hi ha cobertura. Assegureu-vos bé de portar aigua i començar-lo a primera hora del matí, sobretot durant els mesos d’hivern en què el dia és més curt.
AIGUA
- Havent passat el nucli urbà de Roda de Ter, trobarem un parell de fonts. Des d’aquí i fins a Susqueda, a prop del camí, només hi ha una font, precisament, en el seu terme municipal. Per tant, porteu reserva d’aigua. No obstant, el traçat passa per nuclis (o ben a prop) on poder-se proveir d’aigua o fer algun avituallament. Feu especial atenció al tram entre Sau i Susqueda, en què només hi ha una font, i ja es troba molt propera a l’embassament de Susqueda.
METEO
- En ple estiu, cal portar protectors pel cap (mocadors, gorres...) i per la pell, ja que hi ha trams sense ombra. A l’hivern, la pista dels embassaments és obaga i freda.
MATERIAL
- Es tracta d’una etapa llarga. Per tant, es recomana portar bateria de recanvi per al mòbil. També algun lot o frontal, en cas que es faci de nits el tram llarg de la pista dels embassaments.