Revenir

Casa de la Ferrera

Visit
Architecture
Fichier

Description

La casa de la Ferrera es documenta per primera vegada el segle XVIII, quan la casa i les terres contigües es trobaven en mans d'Antoni Viladomat, un terratinent de Berga. Aquesta casa és una de les més emblemàtiques de Vilada, entre altres motius perquè se situa molt a prop del nucli urbà.

Al cos més antic de la casa, de planta rectangular, s'hi han anat afegint altres cossos en època moderna. No obstant això, l'element més significatiu és la torre que s'aixeca a una de les cantonades, entre la façana de llevant i la de migdia. La torre és de planta quadrada, amb unes robustes parets de pedra que a mitja alçada es converteixen en parets de maó. Al capdamunt de la torre, es poden veure tres petites finestres a cada façana, totes elles encapçalades per un arc de mig punt. La teulada de la torre és de teula aràbiga, a quatre vessants. Els elements més interessants de la torre són els caps de biga que sostenen la teulada, atès que en l'extrem d'alguns d'ells hi són esculpits rostres humans. Les edificacions situades al voltant de la casa són reaprofitades d'altres èpoques, com la pallissa, però algunes d'elles han estat transformades de forma medievalitzant.

A la finca sembla que sempre es van desenvolupar activitats agropecuàries, fins que a començaments del segle XX, va ser adquirida per l'empresari i contractista Teodor Miralles i Soler. Miralles va portar-hi a terme les transformacions més importants, fins a donar-li l'aspecte actual. Tot i que per una banda la casa actuava com a residència d'una família benestant, per altra banda també serví com a magatzem i oficines de moltes de les activitats empresarials que realitzava la família Miralles.

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note