La présentation
Vinyes i modernisme entre el mar i la muntanya
El municipi d’Alella es troba a l’interior de la comarca del Maresme al peu de la Serralada Litoral i limítrof amb la comarca veïna del Vallès Oriental. Antigament el seu terme arribava fins al mar, amb el barri de pescadors d’Alella de Mar, però va perdre aquesta condició al segle XIX a favor del municipi veí del Masnou.
Degut a la seva proximitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona, el municipi s’ha vist sotmès en les últimes dècades del segle XX i primeres del XXI a un fort creixement urbanístic i de població. Actualment, entre el vell nucli i algunes urbanitzacions, el cens consta de gairebé 9.700 habitants (2018).
Alella, gràcies a la seva posició geogràfica, sempre ha tingut unes bones terres i un bon clima per a l’agricultura, destacant-ne la vinya i l’elaboració de vins, que han assolit un preuat reconeixement arreu del país, amb denominació d’origen pròpia. La revalorització de la vinya no ha fet més que créixer aquestes últimes dècades amb la plantació de més superfície, la majoria de producció de vins blancs de les varietats de malvasia, picapoll, pansa blanca i roja i garnatxó blanc.
Tot i la seva proximitat amb l’àrea més poblada de Catalunya, pràcticament a les portes de Barcelona, Alella té el privilegi, a més de conservar una bona àrea agrícola, de poder gaudir d’un entorn natural protegit a través de la figura del Parc Natural de la Serralada Litoral, cosa que permet un bon desenvolupament d’activitats sostenibles relacionades amb l’enoturisme i l’ecoturisme.
Conserva el seu més preuat patrimoni, com l’església de Sant Feliu, d’origen romànic, i uns interessants i gens menyspreables edificis, com masies i cases senyorials, les més antigues documentades ja al segle XIV, i cases de residència fetes a partir del segle XIX d’estils modernista i noucentista. També destaca l’edifici de la cooperativa vinícola aixecat al 1906 sota la batuta de l’arquitecte Jeroni Martorell.
El poble destaca pel seu impuls cultural i associatiu fomentat a través de societats i ateneus, com La Constància i La Unió, els Cors d’en Clavé, els grups de teatre i, darrerament, el Casal d’Alella, que acull actualment la majoria d’activitats culturals i recreatives del poble. Cal destacar també la celebració de dues de les festes més cobejades, la Festa de la Verema i l’Aplec de l’Arròs.
Sabies que...?
La zona vinícola d’Alella va ser una de les primeres zones de Catalunya a assolir la qualificació de zona protegida com a Denominació d’Origen Alella. I és que els seus vins s’ho valen!
No et perdis...
Un bon tast de vins en alguns dels cellers o esdeveniments sobre el tema que s’hi programen. Cal estar a l’aguait!
Què fer...?
Una passejada amb bicicleta elèctrica per les vinyes. Informa-te’n a l’oficina de turisme.
Quan anar-hi...?
Si hi anem cap a mitjan de setembre, podrem gaudir de la concorreguda Festa de la Verema, sens dubte un dels grans esdeveniments anuals del municipi.
Voltants...
A tocar d’Alella hi ha els municipis de Tiana i Teià, amb altres itineraris per acabar de conèixer aquesta zona de la Serralada Litoral i del Maresme. Els trobaràs a l’app de Natura Local.
Téléphones de contact
Liens d'intérêt
Web oficial amb tota la informació municipal de l’Ajuntament i el municipi d’Alella.
Web oficial amb tota la informació turística del municipi d’Alella i del Parc de la Serralada Litoral.
Web del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella.
Web oficial amb la informació del Parc de la Serralada Litoral.
Web de divulgació històrica i del patrimoni arquitectònic d'Alella.
Web del Centre Excursionista d’Alella.
Informació del Club Excursionisme i Senderisme Peus a Terra.
Informació de l’Associació per la Defensa dels Animals i la Natura d’Alella.
Informació del Centre de Recerca Històrica d’Alella.
Informació de l’Associació Cultural Revista Alella.