Les Gunyoles. Nucli antic.
Les Gunyoles d'Avinyonet
Vinyes i barraques a les Gunyoles
Cementiri de les Gunyoles. Montserrat
Revenir

Avinyonet del Penedès

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

On el massís del Garraf i la plana del Penedès es donen la mà

El municipi d’Avinyonet del Penedès es troba a la comarca de l’Alt Penedès, estès entre la plana de la depressió del Penedès i els primers contraforts del massís del Garraf, fins al puig de la Mola a 532 m d’altitud, el punt més alt del seu territori. El terme, molt dispers, comprèn a més d’Avinyó Nou, el nucli més poblat, els pobles i nuclis de les Gunyoles, Cantallops, l’Arboçar, Sant Sebastià dels Gorgs, Clariana, Collblanc, la Garrofa i la urbanització de Can Mitjans, tots ells amb un caràcter força marcat, amb poblacions que van dels poc més de 20 habitants de Clariana i la Garrofa als més de 600 d’Avinyó Nou, fent un total d’uns 1.600.

Tot i que ens alguns indrets del terme s’hi han trobat restes de poblament antic, sobretot a partir del neolític, com el poblat ibèric de la Font de la Canya, el vestigi històric visible més reculat del terme és la considerada torre romana de les Gunyoles, segurament un dels nuclis més antics del municipi segons la documentació, ja que ja s’esmenta al 971 i al segle XI a través de la descripció del traçat de l’antiga carrerada ramadera que hi passa a fregar. També destaca el monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs, amb orígens també al segle XI. Al nucli de l’Arboçar, dividit en els seus tres característics barris, el de Baix, el de Dalt i el de les Roques, es conserva una torre medieval i significatives masies que han sabut conservar el seu caire tradicional.

La vinya, principal característica del paisatge i de l’activitat del terme, s’estén sobretot per la zona més planera. A la zona més muntanyosa, aquesta s’alterna amb una predominança d’erms, pinedes  i brolles, amb algunes raconades humides arran dels principals cursos d’aigua intermitents on és possible el tímid desenvolupament d’algunes línies de bosc de ribera.

Pel que fa als esdeveniments festius més tradicionals, cal esmentar el Pessebre Vivent de les Gunyoles, al desembre i al gener; la Festa de Sant Sebastià a Sant Sebastià dels Gorgs, al gener; l’aplec de la Llinda i les menjades populars, per Pasqua; la Festa Major Petita de Cantallops i les revetlles de Sant Joan, al juny; la Festa Major de l’Arboçar, al juliol; les Festes Majors de les Gunyoles, Sant Sebastià dels Gorgs i Avinyó Nou, a l’agost, i la Festa Major de Cantallops, a l’octubre.

 

Sabies que...?

 

A la plana del terme d’Avinyonet, a més de la tradicional vinya, també s’hi conrea en petites finques l’exclusiu préssec de l’Ordal, participant amb els termes del voltant de la zona de producció d’aquesta apreciada varietat de préssec. Busqueu-lo quan en sigui l’època!

 

No et perdis...

 

Una visita al poble i al monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, la joia medieval del terme.

 

Què fer...?

 

Pugem xino-xano fins al mirador del Circell de les Gunyoles, un dels miradors del projecte Miravinya, des del que podrem fruir d’unes de les millors panoràmiques de la plana d’Avinyonet.

 

Quan anar-hi...?

 

Sens dubte, un bon pretext és anar-hi en plena temporada de Nadal, on podrem assistir a una de les sessions del Pessebre Vinent de les Gunyoles, un dels més reconeguts d’aquesta part del país.

 

Voltants...

 

A prop d’Avinyonet del Penedès, podem gaudir del Parc Natural del Garraf, des dels itineraris que des de Natura Local oferim a Olesa de Bonesvalls, Begues i Olivella.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 897 00 00
Consultori mèdic
93 897 08 29
Farmàcia
93 897 00 82
Mossos d'Esquadra
93 657 00 10
Bus Hispano Igualadina
93 890 11 51
Bus Soler Sauret
93 632 51 33
RENFE
93 890 22 40

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Avinyonet del Penedès

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Avinyonet del Penedès

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Avinyonet del Penedès

Es mostren 1 - 10 de 22
 • Filter by type
  Thème