La présentation
L’aigua blanca que baixa del Montseny
Gualba és un municipi situat a llevant de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, als peus i enfilant-se massís amunt, limítrof amb la comarca de la Selva. Té com a eix hidrogràfic la vall que forma la riera de Gualba, on conflueixen la resta de torrents que solquen el terme i marquen l’accidentada orografia del terme Montseny amunt.
Formen el municipi el nucli principal de Gualba més una grupet de veïnats, com Gualba de Baix i la Barceloneta, i alguna petita urbanització, agrupant més de 1.400 habitants (2018).
L’explotació forestal i una gran tradició bosquetana havien estat des de sempre la gran dinamitzadora econòmica i social del municipi des de fa no pas massa anys, persistint en part, tot i que, actualment el turisme, el sector serveis i una petit sector industrial han guanyat la partida.
Gualba, com tot el Montseny, conté racons d’una bellesa natural extraordinària. Dominen els alzinars de suro i alzines a obagues i proximitats de torrents. Actualment, molts d'aquests boscos han patit incendis i s'han reforestat amb pins pinyers i pinastres. Al sotabosc dels solells, creix una brolla alta d'arboç, bruc arbori i falsos aladerns. A les parts més humides, el marfull i el galzeran es fan presents. Els roures de fulla gran i els martinencs esquitxen els sots o racons frescals.
Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Gualba, a mitjan agost; la Festa Major de Gualba de Baix, al juliol, i la Fira i Nit de Bruixes, a principis d’agost.
Sabies que...?
La riera de Gualba, que baixa del Montseny, té alguns espectaculars salts com el del gorg Negre i l'espectacular salt de Gualba. Aquest últim es precipita per un terreny esglaonat de 133 metres d'alçària, que converteixen la riera en un corrent d'escuma blanca, que és la que suposadament ha donat el nom, gairebé mil·lenari, de Gualba (Aqua Alba, Aigua Blanca).
S'han ocupat de Gualba molts excursionistes i escriptors, com el romàntic Víctor Balaguer (1824-1901) o Artur Osona (1840-1901), però el que més l'ha popularitzat ha estat Eugeni d'Ors (1881-1954), amb la seva novel·la Gualba, la de mil veus (1915).
No et perdis...
La Fira i Nit de Bruixes de principis d’agost, inspirades en la llegenda del gorg Negre i la certa tradició de bruixeria de la zona. Descobrirem la Gualba més màgica.
Què fer...?
Un passeig tranquil arran de riera, a prop del nucli de cases del poble, és suficient per entrar en una altra dimensió existencial. És vivificador!
Quan anar-hi...?
Si hi anem per la Festa Major, a mitjan agost, podrem gaudir de la caminada popular que s’hi organitza, que ens farà recórrer llocs amagats que només el gualbencs coneixen.
Voltants...
A prop de Gualba podem continuar recorrent altres indrets del Baix Montseny amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Celoni, Hostalric i Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera.
Téléphones de contact
Liens d'intérêt
Web d'informació turística de la comarca del Vallès Oriental.
Web del mapa del patrimoni cultural de Gualba.
Web d'informació del Parc Natural del Montseny.
Web d'informació del Parc Mediambiental de Gualba.
Web amb la informació de la Fira i Nit de Bruixes.