Revenir

Gualba

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

L’aigua blanca que baixa del Montseny

Gualba és un municipi situat a llevant de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, als peus i enfilant-se massís amunt, limítrof amb la comarca de la Selva. Té com a eix hidrogràfic la vall que forma la riera de Gualba, on conflueixen la resta de torrents que solquen el terme i marquen l’accidentada orografia del terme Montseny amunt.

Formen el municipi el nucli principal de Gualba més una grupet de veïnats, com Gualba de Baix i la Barceloneta, i alguna petita urbanització, agrupant més de 1.400 habitants (2018).

L’explotació forestal i una gran tradició bosquetana havien estat des de sempre la gran dinamitzadora econòmica i social del municipi des de fa no pas massa anys, persistint en part, tot i que, actualment el turisme, el sector serveis i una petit sector industrial han guanyat la partida.  

Gualba, com tot el Montseny, conté racons d’una bellesa natural extraordinària. Dominen els alzinars de suro i alzines a obagues i proximitats de torrents. Actualment, molts d'aquests boscos han patit incendis i s'han reforestat amb pins pinyers i pinastres. Al sotabosc dels solells, creix una brolla alta d'arboç, bruc arbori i falsos aladerns. A les parts més humides, el marfull i el galzeran es fan presents. Els roures de fulla gran i els martinencs esquitxen els sots o racons frescals.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Gualba, a mitjan agost; la Festa Major de Gualba de Baix, al juliol, i la Fira i Nit de Bruixes, a principis d’agost. 

 

Sabies que...?

 

La riera de Gualba, que baixa del Montseny, té alguns espectaculars salts com el del gorg Negre i l'espectacular salt de Gualba. Aquest últim es precipita per un terreny esglaonat de 133 metres d'alçària, que converteixen la riera en un corrent d'escuma blanca, que és la que suposadament ha donat el nom, gairebé mil·lenari, de Gualba (Aqua Alba, Aigua Blanca).

 

S'han ocupat de Gualba molts excursionistes i escriptors, com el romàntic Víctor Balaguer (1824-1901) o Artur Osona (1840-1901), però el que més l'ha popularitzat ha estat Eugeni d'Ors (1881-1954), amb la seva novel·la Gualba, la de mil veus (1915).

 

No et perdis...

 

La Fira i Nit de Bruixes de principis d’agost, inspirades en la llegenda del gorg Negre i la certa tradició de bruixeria de la zona. Descobrirem la Gualba més màgica.

 

Què fer...?

 

Un passeig tranquil arran de riera, a prop del nucli de cases del poble, és suficient per entrar en una altra dimensió existencial. És vivificador!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per la Festa Major, a mitjan agost, podrem gaudir de la caminada popular que s’hi organitza, que ens farà recórrer llocs amagats que només el gualbencs coneixen.

 

Voltants...

 

A prop de Gualba podem continuar recorrent altres indrets del Baix Montseny amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Celoni, Hostalric i Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 848 70 27
Guàrdia municipal
93 848 70 27
CAP Gualba
93 848 79 57
Farmàcia Molinas
93 848 70 28
Parc Mediambiental de Gualba
93 848 79 94
Renfe (estació Gualba)
93 744 00 06
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi Dolors
637 23 56 86

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Gualba

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Gualba

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Gualba

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thème