Carrer i església de Sant Joan.Matadepera
Natura i cultura. La Mola i Escola de Música. Matadepera
Alzinars als torrents de Matadepera
Matadepera
Revenir

Matadepera

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Als peus de la Mola

Matadepera és un municipi de la comarca del Vallès Occidental just al límit de la plana vallesana al nord de la ciutat de Terrassa i que s’enfila decidit cap als relleus meridionals de la muntanya de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac, amb el cim de la Mola com a punt culminant del terme, a 1.103 m d’altitud. El territori és travessat per la riera de les Arenes, que passa just a tocar del nucli antic, a la seva esquerra.

El nucli principal del municipi el trobem, a partir del segle XVIII, al límit sud del terme, molt a prop de la ciutat de Terrassa. La resta, fins al límit amb l’espai natural protegit del Parc de Sant Llorenç del Munt, és ocupat pràcticament en la seva totalitat per grans urbanitzacions. Matadepera sempre ha estat un lloc molt cobejat per a les segones residències de vallesans i barcelonins, moltes d’elles esdevenint amb els anys residències fixes, cosa que ha facilitat un creixement de la població molt accentuat. Entre el poble i les urbanitzacions, Matadepera arriba gairebé als 9.000 habitants.

El terme no urbanitzat, com contrapartida, és d’una gran atractiu, ja que estem parlant ja del massís de Sant Llorenç del Munt, ocupat per cingles i roquissars de roca conglomerada alternats amb pinedes i alzinars molt ben conservats que s’enfilen vessants i canals amunt, formant un paisatge de gran bellesa. Tot i que en sobreviuen alguns reductes, com el d’algunes masies encara habitades al peus del massís, com la Barata, can Pèlecs o can Garrigosa, l’agricultura n’és una activitat residual, sent el sector serveis el majoritari. 

Els principals esdeveniments festius de Matadepera són la Festa Major, el darrer cap de setmana d’agost; la Festa de Sant Sebastià, d’una llarga i fecunda tradició, amb la plantada i la grimpada al pi, durant els caps de setmana més propers al 20 de gener. També celebra el reputat Festival Internacional de Música, entre juny i juliol.

 

Sabies que...?

 

El camí dels Monjos, que travessa el terme de Matadepera per dur-nos fins al capdamunt de la Mola, és l’antic camí medieval que connectava els monestirs de Sant Cugat i de Sant Llorenç del Munt. Si hi aneu, pregunteu per la història del camí i de la fundació del monestir. Us soprendrà!

 

No et perdis...

 

La plantada i el concurs de grimpaires al pi, els dos moments àlgids de les Festes de Sant Sebastià.

 

Què fer...?

 

Sens dubte, cal pujar a la Mola, pel paisatge, per la immensa panoràmica i per l’antic monestir romànic que hi podrem visitar.

 

Quan anar-hi...?

 

Un bon moment per anar a Matadepera és, sens dubte, per les Festes de Sant Sebastià, els dos caps de setmana més propers al 20 de gener. En un van a buscar i planten l’arbre; a l’altra, el grimpen i ballen al seu redors.

 

Voltants...

 

A l’altra banda del massís de Sant Llorenç del Munt, hi ha el poble de Sant Llorenç Savall, on, a part de que també tenen una festa amb un arbre de protagonista, podrem enfilar-nos al Montcau amb un itinerari de gran bellesa que trobareu a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 787 02 00
Policia local
93 787 01 35
CAP
93 787 10 55
Farmàcia Brugueras
93 787 00 01
Farmàcia Marimon
93 730 17 20
Bus TGO
93 778 00 88
Bus Sarbús
93 580 67 00
Taxi
610 22 59 56

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Matadepera

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème
Les visites

Que voir à: Matadepera

Es mostren 1 - 6 de 6
  • Filter by type
    Thème
Services

Que faire: Matadepera

Es mostren 1 - 10 de 10
  • Filter by type
    Thème