Font de Tartana. Matadepera
Camí Mont-rodon. Matadepera
Refugi de marge. Matadepera
Obac al Mont-rodon. Mapadepera
Forn d'en Corcola. Matadepera
Revenir

Forns i barraques sota el Mont-rodon

Route
15/12/2017
Fichier

Introduction

Boscos aprofitats, conreus i producció de calç

Aquest petit tomb, que no cal fer amb presses, ens permet conèixer el medi natural que ens envolta i com l'home l'aprofitava fins no fa massa anys. Una passejada ombrívola per un dels barrancs sota el collet de Mont-rodon (618 m.)

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  1 heure 20 minutes
 • Slope
  192.00 meters
 • Distance
  3.80 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

Boscos aprofitats, conreus i producció de calç

Sortim del mas de Can Solà del Racó, -avui Masia La Tartana- per, un cop passada la bonica font vermella de La Tartana, vorejar el torrent de Can Solà i posar-nos sota el collet del Mont-rodon on trobarem el primer forn, al camí de Girbau.

Comença la pujada al collet per un camí antic que, entre roures i alzines carbonejades va descobrint marges i feixes de pedra. Alguns d'aquests marges són per recolzar el camí però d'altres en fan reconèixer el passat agrícola.

El camí passa a ser un corriol que planeja entre feixes, sota les alzines i alguns grans roures per anar superant petits marges de pedra fins a trobar les construccions associades a les feixes: les barraques, on el pagès o el pastor s'aixoplugava.

Arribem sense adonar-nos-en al trencall sota el collet, el punt més alt de la nostra sortida, on el camí que marxa a la dreta ens retorna barranc avall, si volguéssim, en un tres i no res, podríem arribar a la pista que passa per dalt el coll i assolir el cim de Mont-rodon (618 m). (Estigueu atents a les indicacions del track)

De baixada, passem a tocar de la llera del barranc i l'ambient d'alzinar humit es fa més evident. Uns  grans exemplars de pi pinyoner ens criden l'atenció; i més avall, un parell de grans alzines, ens ajuden a veure com és el seu port natural. El camí segueix baixant, una mica malmès, sota un volta de bruc arbori ofegat pels arbres. 

Passem d'un ambient obac a una exposició més solella dominada per un altre tipus de bosc: la pineda de pi blanc. Aquesta pineda ens acompanya fins a la part baixa on un cingle de roca calcària ens crida l'atenció. És en aquest entorn de roca a flor de pell, on es construïren els forns que podem visitar i entendre el procés de transformació de la pedra per aconseguir la matèria primera: la calç. Trobareu plafons que ho expliquen força bé.

D'aquí, en pocs metres, ja enllacem amb el camí inicial d'anada que haurem de seguir en sentit contrari fins a la font de La Tartana on podem aprofitar per menjar alguna cosa.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Al punt més alt de la ruta, just abans de girar per baixar, podeu seguir esquerra amunt fins a la pista de dalt la carena que us portarà al Mont-rodon (618 m) (ja us avisarem)
 • Primera part de la ruta de pujada constant i després tot baixada. No és forta.
 • Podeu trobar senyals de PR (blanc i groc) i banderoles indicant camins. Cap és el nostre. Seguiu el track.
 • Hi ha punts on el corriol no és prou evident. No patiu, seguiu el track. 

AIGUA

 • A l'inici: font de La Tartana.

 

PRECAUCIONS

 • Aneu amb compte als forns. Respecteu les indicacions dels plafons.
 • Hi ha molta afició a la bici de muntanya i us podeu trobar ciclistes baixant.
 • Si ha plogut, la baixada pot estar enfangada i relliscar.
 • Respecteu la barraca. No us enfileu al sostre.

 

METEO

 • Roba adient al lloc i l'època de l'any. A l'hivern és un racó frescal.
 • Si ha plogut el dia abans, us mullareu en fregar amb les plantes.

 

MATERIAL

 • Màquina de fer fotos.

 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A la font de La Tartana hi ha bancs i és un bonic racó on fer un mos.
 • Els forns tenen plafons explicatius.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Forns i barraques sota el Mont-rodon

Es mostren 1 - 10 de 10

Blanc i vermell

Point d'intérêt
Géologie
15/12/2017

Damunt el terra vermell apareixen aquests blocs de roca blanca. A la font de la Tartana, tant les roques com el terra eren vermells. Correspon a argiles i roques sedimentàries de tipus arenisca...

Alzinar carbonejat

Point d'intérêt
Environnement
15/12/2017

Som a la feixa llarga de Can Torres, sota el turó dels Rossos. Com heu vist pujant, i veureu més d'ara endavant, és un lloc intervingut per l'home.

Fixeu-vos en els roures que us envolten i en totes...

Barraca i feixes

Point d'intérêt
Architecture
15/12/2017

Tants marges amunt i avall, tanta feixa de conreu, feia necessari tenir un lloc on guardar les eines senzilles de camp, on deixar el menjar i el beure protegit del sol i de les feristeles. Calia doncs...

Refugi de marge

Point d'intérêt
Environnement
15/12/2017

Una altra opció més simple que haver de fer una barraca, quan el marge era gran com aquest, era fer un aixopluc integrat al marge.

La funció era la mateixa que la barraca: deixar estris de mà o menjar...

Roureda

Point d'intérêt
Flore
15/12/2017

No podem parlar d'una roureda pròpiament però sí de roures esquitxant l'alzinar. Si mireu avall, direcció al Mont-Rodon (dreta) segur que en veieu altres com el d'aquí al costat.

Allà on l'ambient és...

Alzinar humit

Point d'intérêt
Flore
15/12/2017

Anem voltant la capçalera del torrent i ja baixem per l'obaga del Mont-Rodon. Aquí és on més es posa de manifest l'ambient frescal i humit. L'alzinar que veiem així ens ho indica. Això es repeteix en...

Pineda i pedreres

Point d'intérêt
Flore
15/12/2017

Com diem, als solells l'alzinar és substituït per la pineda de pi blanc. També s'afavoreix un altra vegetació: aromàtiques com les farigoles, el romaní o l'espernallac (foto); argelagues i roldor als...

Forn d'en Ton

Point d'intérêt
Environnement
15/12/2017

Si voleu, abans de visitar els forns, aquí dalt el pla, hi ha un plafó que parla de la producció de calç al voltant del turó dels Rossos. Si primer el llegiu, us posareu en situació.

Afegir que el...

Forn d'en Corcola

Point d'intérêt
Environnement
15/12/2017

Un cop el forn es carregava de pedres, s'havia de fer la cuita. Per això calia tenir preparada una gran quantitat de combustible.

Segons el forn, es carregaven aproximadament de 100 tones de pedra. Le...

Images
Évaluations
/5
4 votes
86%
Évalutations avec commentaires Publier note

La ruta en si es xula i força facil. Hi han pero alguns troços força enfilats i estrets on potser alguns “familiars” no hi pujarien. Jo canviaria la dificultat de familiar a facil. Xula i per repetir. Hi hem anat amb el gos.

Me ha parecido interesantísima. Es la primer ruta que hago con esta app y me ha encantado lo bien que funciona, las explicaciones y lo bien señalizado que lo tienen.
Les visites

Que voir à: Forns i barraques sota el Mont-rodon

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Forns i barraques sota el Mont-rodon

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thème