Revenir

Sant Feliu de Codines

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

El balcó de la plana vallesana

Sant Feliu de Codines és un municipi situat al nord del Vallès Oriental, al límit amb el Vallès Occidental, a través de la raconada de Gallifa, i amb el sud del Moianès. Es troba recolzat en un graó muntanyós i amable, entre l'altiplà del Moianès i l'ondulada plana vallesana. Atesa la seva situació geogràfica, aquest municipi es pot considerar un autèntic balcó paisatgístic; així doncs, des del poble es tenen vistes al Montseny al nord-est, a Sant Llorenç del Munt al sud-oest i a tota la plana del Vallès i la Serralada Litoral al sud, aproximadament. A la vegada està emmarcat per dues interessants vies fluvials: el riu Tenes, situat als cingles de Bertí, i la riera de Gallifa o de Caldes, sota els cingles de Sant Sadurní de Gallifa.

Més enllà del nucli principal, el municipi el formen també alguna urbanització, més aviat pel creixement a partir del nucli original, i masies, arribant a agrupar poc més de 6.000 habitants (2018). 

La pagesia i l’explotació forestal, destacant la recol·lecció i comercialització de pinyons, antics referent del poble, han minvat considerablement a partir de la pèrdua de la vinya des de la fil·loxera i de la creixent industrialització, moment que comença també el tradicional estiueig i el turisme de cap de setmana.

El terme es caracteritza per un clar domini dels boscos de pi blanc, pi pinyer i, en menor nombre, pinassa. En alguns indrets rebrota amb força l’alzina. L'existència de profunds sots de rieres i torrents possibilita la presència d'una vegetació més pròpia d'ambients submediterranis, caracteritzats per la frescor i la humitat. Pel que fa el relleu, els cingles formen part de la identitat del municipi. Els de Bertí i els del Perer, vorejant la vall del Tenes, s'acosten a Sant Feliu. Aquests relleus rocallosos diversifiquen el paisatge i també contribueixen a l'existència d'una gran diversitat biològica. Així doncs, trobarem fauna i flora diversa i capaç de viure en aquestes condicions especials dels cingles, els anomenats ambients rupícoles. Els animals més vistosos són els ocells i les aus rapinyaires, com ara l'àliga cuabarrada, el duc o el falcó pelegrí

Els principals esdeveniments festius del poble són la Festa Major, el tercer cap de setmana de setembre; la Festa de Sant Antoni, amb els Tres Tombs i el Ball de Sant Antoni; l’Escudella de Carnestoltes, el dimarts de Carnaval; la Fira de la Carbassa, l’últim diumenge de setembre; la Fira del Rellotge, durant la primera quinzena de maig; el Cirkàlia, Festival de Circ i Animació, l’últim dissabte de maig; la Fira d’Entitats, durant el mes de juny, i el tradicional Aplec del Villar, el Dilluns de Pasqua.

 

Sabies que...?

 

A Sant Feliu de Codines disposen d’un museu molt peculiar, el Museu del Rellotge, únic a tot Catalunya i més enllà. Val la pena fer-hi una visita, on hi trobarem moltes curiositats sobre aquests elements tan d’ús quotidià.

 

No et perdis...

 

Les vistes panoràmiques sobre el Vallès i la vall del Tenes que es poden veure des d’alguns punts del municipi, sobretot a la banda anant cap a Sant Miquel del Fai, que recomanem visitar sens dubte.

 

Què fer...?

 

Podem visitar Cim d’Àguiles, un equipament a tocar del poble on podrem conèixer algunes aus rapinyaires i les seves característiques des de molt a prop.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Sant Antoni, podrem gaudir d’un dels Tres Tombs més vistosos de la contrada. Només cal arribar puntual per poder veure-ho des de primera fila.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Feliu de Codines podem acabar de descobrir algunes belles raconades fluvials tan característiques de la zona amb l’itinerari que oferim des de l’app de Natura Local a Sant Quirze Safaja.

Téléphones de contact

Emergències
012
Ajuntament
93 866 27 68
CAP
93 866 29 11
Policia Local
93 866 28 89
Farmàcia Botet Piró
93 866 30 64
Farmàcia González García
93 866 00 97
Busos Sagalés
902 13 00 14
Taxi Enric Claramunt
93 866 12 44
Taxi Jesús Navarro
607 23 36 84

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Sant Feliu de Codines

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Sant Feliu de Codines

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Sant Feliu de Codines

Es mostren 1 - 10 de 29
 • Filter by type
  Thème