La présentation
Petit nucli medieval a la plana
Santpedor és un municipi situat al centre de la comarca del Bages, al nord de la ciutat de Manresa, en la zona de transició paisatgística entre el pla del Bages i el començament de les serres de la meitat nord. El terme ocupa una part de la plana i els primers relleus de les serres situades al nord moderadament inclinats cap al sud i formant les petites valls per on passen les rieres i torrents que en baixen, com el Riu d’Or i el torrent de Ceba-roja i els seus respectius afluents.
Més o menys al mig del terme, trobem el nucli principal del municipi, d’origen medieval i amb un gran creixement urbà i demogràfic durant la segona meitat del segle XX, conservant alguns portals del seu antic recinte emmurallat, que donen al barri antic cert caire medieval. Acaben de formar el municipi les masies escampades pel terme i una urbanització, agrupant un total d’uns 7.500 habitants (2018).
El municipi té una clara preponderància industrial, amb la possessió de polígons industrials al sud del terme, tot i que el sector primari continua tenint cert pes, sobretot en el conreu de cereals i el sector porcí.
El terme, sobretot la part de més al nord, presenta un paisatge format per un amable mosaic agroforestal on els camps de cereals (ordi i blat) i altres conreus, com la colza o els gira-sols, s'alternen amb bosquets de pi blanc. És un relleu suau que va guanyant alçada segons avancem cap al nord. Dins el bosc veiem els marges de pedra seca que afeixaven el terreny per propiciar la vinya, mostra de la importància d'aquesta activitat en el passat, així com les nombroses barraques de pedra que anem trobant escampades per arreu són. Alzines i roures van recuperant el seu lloc ara sota els pins, després d'haver estat artigats per afavorir el conreu de la vinya, fins a finals del XIX, actualment inexistent. Els torrents i fondals de cabal intermitent, enriqueixen aquest paisatge amb corrents d'aigua, sent el més important el de la riera de Riu d'Or. D'altra banda, Santpedor participa en el moviment de Viles Florides i ha estat distingit amb tres flors d’honor en reconeixement als municipis que posen en valor la riquesa natural i paisatgística.
Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, el segon diumenge de juny; Sant Antoni, amb els Tres Tombs; les Caramelles, per Pasqua; el pelegrinatge de Santa Anna, el dia 26 de juliol; la Fira de Sant Miquel, l’últim cap de setmana de setembre, i el Pessebre Vivent, per Nadal.
Sabies que...?
Santpedor participà activament a la Guerra del Francès (1808-1814). La memòria popular féu llegenda de la intervenció del jove Isidre Lluçà i Casanoves, conegut com el timbaler del Bruc, en el primer combat del Bruc, el 6 de juny de 1808.
No et perdis...
Un cop d’ull als aiguamolls de la Bòbila, no massa lluny del nucli urbà, on amb una mica de sort podrem observar avifauna molt interessant.
Què fer...?
Una passejada pel nucli antic de Santpedor és interessant de fer, tot gaudint dels seus carrerons i la plaça central porxada.
Quan anar-hi...?
Si hi anem l’últim cap de setmana de setembre podrem gaudir de la Fira de Sant Miquel, de celebració molt antiga i una de les més importants en el seu moment de la Catalunya Central, on podrem degustar el plat típic del dia, cabra estofada amb albergínia.
El primer cap de setmana de maig se celebra la Fira Santpedor en flor amb instal·lacions florals i espais ornamentats per tot el barri antic.
Voltants...
A prop de Santpedor podem continuar gaudint d’aquesta zona del Bages amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local al municipi de Sallent.
Téléphones de contact
Liens d'intérêt
Web amb la informació de les rutes culturals per Santpedor.
Web personal de Jaume Illa Antich, veí de Santpedor, amb continguts variats sobre la vila.
Amplia web d'ICHN del Bages amb continguts sobre el medi natural de la comarca.