Vistes a Talamanca
Església de Santa Maria de Talamanca.
Vistes a Talamanca
Vistes a Talamanca
Vistes a la muntanya de Montserrat.
Vistes a Talamanca
Revenir

Talamanca

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

El paisatge del conglomerat

Talamanca és un municipi situat a l’est de la comarca del Bages, al nord del massís de Sant Llorenç del Munt, i al límit amb la del Moianès. El terme ocupa part de la boscosa vall de la riera de Talamanca i algunes d’afluents, com la dels torrents del Güell, afluent de la riera de Talamanca i el de Ramonet, afluent aquest de la riera de Mura, que en forma en part el límit sud, allargant una punta del terme per l’oest fins a tocar amb el riu Llobregat, el gran recol·lector de totes les aigües de la zona. 

El nucli del municipi, molt ben conservat i restaurat, el trobem més aviat cap l’est del terme, enfilat al llom carener de la carena del Rossinyol, que ja ve des del Montcau i el terme de Mura, des d’on s’albira una bona amplitud paisatgística. Des dels anys seixanta i setanta del segle XX és un lloc cobejat per a les segones residències de gent de les grans ciutats de la vora, tot i que el cens amb prou feines frega els 200 habitants (2018), tot i que ha crescut respecte els anys 80 del segle passat, que se’n van arribar a comptabilitzar només 79. A més del nucli tradicional, que conserva el seu aire rústic, el castell i l’església romànica, trobem adjacent la urbanització de la Quintana.

L’activitat agrícola i forestal ha decaigut moltíssim, on destacava la vinya i altres conreus de secà, i el terme és profusament ocupat per boscos, sobretot pinedes i alzines, tot i que sobreviuen alguns petits reductes pagesos. Actualment Talamanca viu de l’estiueig, de les segones residències i, en part, d’un cert turisme de cap de setmana i períodes festius, degut al seu interès patrimonial i la certa proximitat amb Manresa i el Vallès.

Els principals esdeveniments festius de Talamanca són la Festa Major, a mitjan agost, i la revetlla de Sant Jaume, el cap de setmana abans del 25 de juliol.  

 

Sabies que...?

 

Talamanca és conegut pels historiadors per ser el lloc on es produí la darrera victòria de l’exèrcit català davant les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió, en la coneguda Batalla de Talamanca del 13 i 14 d’agost de 1714.

 

No et perdis...

 

Una visita al castell de Talamanca, molt ben conservat, des d’on gaudirem de bones vistes.

 

Què fer...?

 

Un bona cosa a fer a Talamanca és comprar i tastar la seva mel. Mireu a l’apartat serveis. Boníssima!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a principis d’octubre, podrem gaudir d’activitats relacionades amb el món del cavall en el marc de l’Equitardor. Informeu-vos-en.

 

Voltants...

 

A prop de Talamanca podrem visitar els també remots i pintorescos pobles de Mura i Rocafort i comprovar sobre el terreny si és certa la dita Talamanca, Mura i Rocafort, tres pobles de mala mort. Això sí, gaudireu de tots els seus bells racons.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 827 00 36
CAP Navarcles
93 831 00 30
Bus Sagalés
93 873 84 54

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Talamanca

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Talamanca

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Talamanca

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thème