Taga i la vall de Freser
Carrer de Planoles
Planés
Planoles
Església romànica de Sant Vicenç
Revenir

Planoles

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Entre espais naturals

Situat a la Vall de Ribes, al Ripollès, el municipi de Planoles s'exten en una franja de Nord a Sud, ocupant transversalment la vall intermitja del riu Rigard, que s'obre d'est a oest. Aquesta peculiar disposició fa que el terrirori del municipi tingui dos parts ben diferenciades, una a l'obaga, i una altra al solei, el que confereix al municipi una gran riquesa i varietat d'espais i formes de vida, algunes excepcionals per la seva raresa, altres últims exemplars d'espècies en perill d'extinció.

No és estrany doncs, que el municipi de Planoles tingui parts del seu terme declarades Espais d'Interès Natural (zones PEIN). Són els Espais de la Serra de Montgrony i el de les Capçaleres del Ter i del Freser, declarat aquest també Parc Natural. Hi trobarem prats alpins amb festuques i gencianes; prats i boscos subalpins amb llindars del bosc de pi negre amb avets; boscos de pi roig alternat amb freixenedes i avellanoses a l'estatge montà i per sota, rouredes de roure martinenc i de fulla gran. A les obagues altes del Mongrony, l'avetar serà el bosc més significatiu. En tots aquests nivells hi són presents els grans ungulats hervívors: l'isard, el cabirol i el cèrvol. No seran difícils de trobar si sou dalt la muntanya a primera hora del matí o última del vespre.

A tocar del terme municipal de Planoles trobem, un altre espai protegit: Les Obagues del Rigard, on gaudirem dels ombrívols boscos caducifolis de l'estatge montà.

El terme municipal es veu atravessat per dues grans vies de comunicació: La carretera N.152 (la mítica "Collada de Toses"), i la via del Ferrocarril Transpirenaic, que igual que la carretera uneix Barcelona amb Puigcerdà. Són totes dues obres d'enginyeria capdal a la seva època, que seguint les antigues vies tradicionals de comunicació entre la conca del Ter i la Cerdanya, van trencar l'aïllament que històricament havien imposat les dificultats en la comunicació a través d'unes muntanyes imponents de clima extrem a l'hivern.

Aquest aïllament històric ha ajudat a conservar els principals valors d'un territori que durant l'alta edat mitjana va ser bressol d'una nova cultura amb una acusada identitat, que poc a poc es va estendre pel que avui és Catalunya. Fins als nostres dies han arribat com a testimoni d'excepcional bellesa i valor artístic d'aquella època unes esglésies romàniques que conserven al seu interior tota l'espiritualitat dels seus creadors.

El municipi de Planoles, està format pels pobles de Planoles i de Planès. A més hi ha 6 veïnats o nuclis dispersos (Can Fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells i el Serrat, l'Aspre, i El Puig).

font: WEB municipal.

Téléphones de contact

Ajuntament
972 73 60 00
Emergències
112

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Planoles

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Planoles

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Planoles

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Thème