Carrer de Manresa
Cases de Borredà
Gorg de la resclosa del Molí del Sobirà
Zurück

Borredà

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Al bell mig de la vall del Merdançol

Borredà és un dels primers municipis de la zona de l’Alt Berguedà, per la seva banda est, en contacte ja amb el Ripollès i el nord del Lluçanès. La població, que no sobrepassa els 500 habitants censats, es concentra al poble de Borredà mateix, únic nucli de població, tot i que pel terme podem trobar també masies disperses.

El terme ocupa part de l’accidentat relleu de les valls del riu Merdançol i de la riera de Merlès amb els vessants de les muntanyes, que ratllen o sobrepassen fàcilment els 1000 m d’altitud, i les petites valls secundàries que en són tributàries. El paisatge es caracteritza pels seus boscos de pins roigs, roures, alzines i faigs, segons l’orientació i l’altitud, i per grans extensions de matolls i pastures, amb poques terres dedicades al conreu.

L’existència del poble, més enllà dels primers pagesos concentrats al voltant de la primitiva església de Santa Maria ja a partir del segle IX, sembla que la devem a la situació d’un primer hostal que donava servei als usuaris de l’antic camí ral de Berga a Ripoll. Molt centrat des de molt antic en la ramaderia, l’aprofitament forestal, la indústria batanera i el tèxtil de la llana, actualment viu gràcies i sobretot al turisme de cap de setmana i períodes festius, de les segones residències i d’algunes serradores i tallers de torneria i fusteria.

Els principals esdeveniments festius i culturals són la Festa Major, el cap de setmana després del 15 d’agost, amb tota mena d’actes, i la Festa de la Matança del Porc, al tercer diumenge de febrer. També dedica una fira anual als formatges artesans del poble i de fora.

 

Sabies que...?

 

La patrona de Borredà és la Mare de Déu de la Popa, mot que es refereix al pit, ja que es venera una imatge on la Mare de Déu està alletant al Nen Jesús. Tot i que de imatges de la Mare de Déu de la Llet, així amb aquesta denominació, n’hi ha a altres indrets, la referència borredanesa és única.

 

No et perdis...

 

El formatge cendrat de Borredà, que ja és tota una icona del poble. És un formatge innovador amb certa reputació entre els gurmets formatgers de tot el país.

 

Què fer...?

 

És recomanable una passejada per l’endreçat nucli antic de Borredà. I com que se’ns farà molt curta, sempre podem acabar d’estirar-la anant fins al gorg i el salt del Molí, un indret ben bonic molt a prop del poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi vas a finals a finals d’agost o principis de setembre, depenent de l’any, podràs gaudir de la interessant Mostra de Formatges Artesans de Catalunya de Borredà, una de les que més varietats de formatges catalans reuneix en una sola trobada.

 

Voltants...

 

Al municipi veí de Vilada, a més del nucli antic i altres coses interessants, podem recórrer els seus millors racons naturals a través dels itineraris que trobareu a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 823 91 51
CAP
93 823 90 91
Farmàcia Gemma Giner
93 823 90 90
Bus Alsina Graells
93 821 04 85

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Borredà

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Borredà

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Borredà

Es mostren 1 - 10 de 25
 • Filter by type
  Thema