Orpí
Sant Miquel d'Orpí
Zurück

Orpí

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

En plena vall de la riera de Carme

Orpí és un municipi de la comarca de l’Anoia, pràcticament al límit amb l’Alt Penedès, situat en plena vall de la riera de Carme, entre els contraforts de les serralades prelitorals, més concretament entre les serres de la Portella, al nord, i les d’Orpinell i de Feixes, al sud, amb altures que van dels 330 m als 768 m del puigs bessons del Coll d’Orpí i d’en Cabeça, màximes altituds del terme.

Més enllà del reducte històric d’Orpí, on trobem el vell castell senyorial i algunes poques cases al voltant, el municipi és format pel nucli de Can Bou, actualment el més urbanitzat i habitat, una petita part del barri de les Escodines, al límit amb el terme de Carme, el llogarret de Santa Càndia i l’antic veïnat de Feixes, pràcticament deshabitats, i algunes masies disseminades pel terme, agrupant un total d’uns escassos 135 habitants (2018).

Més enllà del seu caràcter bàsicament agrícola, cal destacar l’existència d’algunes petites indústries papereres, activitat molt arrelada a aquesta zona de l’Anoia, aprofitant la disponibilitat d’aigua provinent de l’aqüífer de Carme – Capellades.

El terme és compost majoritàriament per un mosaic agroforestal format per les pinedes mediterrànies, formacions arbustives i els conreus de cereals, vinya i altres de secà, com els ametllers. Al fons de la vall de la riera de Carme, trobem també petites franges de bosc de ribera, que enriqueixen el patrimoni natural de la zona, a més de formar un tram d’estrets, gorgs i petits salts de gran bellesa.

Els esdeveniments festius més destacats del municipi són la Festa Major de Sant Miquel, pels volts del 29 de setembre, a Can Bou, i el popular aplec de Santa Càndia o de les Bresques, a finals d’abril.

 

Sabies que...?

 

Pràcticament tot els curs de la riera de Carme és un Espai Natural Protegit amb gran riquesa d’ambients de ribera. És, segurament, el més valuós patrimoni natural del municipi, que val més d’una passejada.

 

No et perdis...

 

Les vistes des del castell d’Orpí de la vall de la riera de Carme i les serres de les seves rodalies.

 

Què fer...?

 

A l’estiu, si baixa prou aigua, un bon bany en un dels gorgs que ens ofereix la riera de Carme al llarg del seu recorregut.

 

Quan anar-hi...?

 

Sens dubte, és una bona idea anar-hi l’últim diumenge d’abril i poder viure uns dels aplecs més populars i de profundes arrels ancestrals de la zona, l'aplec de les Bresques, a Santa Càndia. S’hi pot comprar mel i conèixer el món de l’apicultura i de les abelles en general.

 

Voltants...

 

A prop d’Orpí podem visitar el bonic poble de la Llacuna, amb una plaça Major porxada molt ben conservada.

 

A prop d’Orpí, podem gaudir de totes les serres del Sistema Prelitoral Central: la d’Ancosa, de Miralles i de Queralt, on trobaràs més itineraris a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 808 01 39
Consultori mèdic
93 808 03 03
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51
Taxi Joan Sendra
636 99 53 84

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Orpí

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Orpí

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Orpí

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema