Cultius extensius de secà. Serra de Miralles
L'Agulla Grossa i la Serra de Miralles.
Vista al nord des del Grony de Miralles.
Castell de Miralles
Zurück

Santa Maria de Miralles

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Entre la vall i la serra

Santa Maria de Miralles és un municipi de població disseminada de la comarca de l’Anoia, a la zona de confluència amb l’Alt Camp i l’alta Conca de Barberà o la Baixa Segarra històrica. No trobarem cap nucli compacte habitat en tot el seu terme, ja que la seva població, que es queda només amb uns 130 habitants, viu en les masies escampades pel seu territori.

Geogràficament, el seu terme ocupa vessants de transició de la Serralada Prelitoral Catalana, concretada en aquests rodals per la serra de Miralles, així com gran part de la vall de la riera de Miralles, que en travessa el terme longitudinalment. Pinedes i conreus de secà, amb la vinya de protagonista, són el paisatge generalitzat de la contrada, que s’enfila fins a les altituds de la serra, concretament als 866 m del Grony de Miralles, la màxima altitud del terme.

Tot i que s’hi ha trobat restes d’una petita necròpoli dels segles IV i V dC, actualment les ruïnes més antigues del terme són les del castell de Miralles, del segle X, així com l’ermita adjacent, del segle XIII, clars vestigis del repoblament medieval que va començar just després de la Reconquesta, tot i que la contrada mai ha acabat configurant cap nucli de població compacte d’importància. Aquest castell formava part de la línia defensiva que permeté el repoblament de la comarca cap a ponent a finals del segle X. Pertanyé als Cervelló i després a la baronia de la Llacuna.

Pel que fa al calendari festiu més arrelat, cal destacar la Festa Major, que se celebra per la Mare de Déu d’Agost, i l’aplec a Santa Maria i al castell de Miralles, el diumenge després de la Pentacosta o dilluns de Pasqua Granada.

 

Sabies que...?

 

La riera de Miralles i de Carme, la seva continuïtat, que travessa el municipi d’una punta a l’altra, és un espai d’interès natural de gran importància ecològica i paisatgística dins del seu ambient concret. Si la visiteu, aneu molt amb compte a respectar l’entorn.

 

No et perdis...

 

Les vistes de pràcticament tot el terme i la plana des del castell de Miralles, un lloc de pau i tranquil·itat sensacional.

 

Què fer...?

 

Si ens agraden els racons rurals on el temps sembli que s’hagi aturat, cal anar a escoltar el silenci i el recolliment al petit reducte d’accés a l’esglesieta de Sant Romà, tot arribant-nos a gaudir del bosc de ribera de la propera riera que per ben a prop passa.

 

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per la Festa Major, a mig agost, podrem participar de la tradicional caminada popular que hi fan. Una bona ocasió de conèixer l’entorn amb gent de la zona, que segur que ens n’explicarà alguns bon secrets!

 

Voltants...

 

Si busquem Serres de l’Anoia i Riera de Carme a la zona de municipis del web i l’app de Natura Local, podrem acabar de conèixer tots els itineraris que trobarem a la zona de la Serralada Prelitoral Central: serres de Miralles, d’Ancosa i de Queralt.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 808 03 01
Consultori mèdic La Llacuna
93 897 70 07
Bus Masats
93 835 81 11

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Santa Maria de Miralles

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Santa Maria de Miralles

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Santa Maria de Miralles

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema