Zurück

Polinyà

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Els suaus relleus de la plana del Vallès

El municipi de Polinyà es troba situat a l’oest de la comarca del Vallès Occidental, a la dreta de la riera de Caldes, entre Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, allà on el relleu ondulat és solcat a banda i banda per les rieres de Can Rovira i Can Serra, formant al sud, la riera de Polinyà. La part sud del terme l’ocupa una gran polígon industrial, però a la part nord i a altres racons hi perduda un interessant mosaic agroforestal i una agricultura de secà, bàsicament de cereals i farratges.

El primer nucli vilatà es formà al voltant de l'antiga església parroquial de Sant Salvador, consagrada l'any 1122, tot i que ja es troba documentada des de mitjans del segle XI. Fins als anys 60 del segle XX, Polinyà era un terme essencialment agrícola i més aviat disseminat. A partir de llavors el poble comença a créixer amb base a la indústria, arribant a agrupar uns 8.400 habitants (2018), tot i que conserva vàries masies o cases pairals típicament vallesanes, la majoria d'elles construïdes entre els segles XVI i XVIII.

Els valors naturals i paisatgístics és el tradicional de la plana del Vallès, és a dir, el relleu ondulat de petites carenes tot formant rieres i torrents teixint el mosaic característic de camps de cereals, plantes farratgeres i lleguminoses, alternant amb els boscos més o menys extensos ocupant marges de camps, vores de rieres o vessants de pendents no conreades, bàsicament pinedes i alzines i roures esparsos als racons més humits. Aquesta diversitat d’ambients vegetals, afavoreix notablement la riquesa biològica. La fauna hi troba llocs adients de refugi, alimentació i reproducció. Aquests espais, però, reben una certa pressió antròpica que pot afectar la densitat d’aquestes poblacions silvestres.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, el segon cap de setmana de juliol; la Festa de Sant Sebastià, als voltants del 20 de gener, i les ballades de Gitanes, un ball molt arrelat a molts indrets del Vallès.

 

Sabies que...?

 

El primer petit nucli compacte del municipi no es va formar fins ben entrat el segle XIX, quan es van aixecar un grup de cases seguint l’antic camí ral entre Granollers i Sabadell, fregant la riera de Can Serra. La resta del nucli actual de Polinyà, s’aixeca a partir dels anys 60 del segle XX.

 

No et perdis...

 

El paisatge agroforestal amb les velles masies del nord del terme municipal. Mireu els itineraris! 

 

Què fer...?

 

Una passejada pel parc de la Riera entre la part vella i la nova del nucli de Polinyà.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per la Festa Major o altres dies assenyalats podrem gaudir del tradicional Ball de Gitanes, un ball que sol ser força animat i espectacular.

 

Voltants...

 

A prop de Polinyà podrem continuar recorrent el mosaic agroforestal de la plana vallesana amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local al municipi de Palau-solità i Plegamans.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 713 02 64
Policia Local
93 713 08 17
CAP
93 713 47 22
Farmàcia Vila
93 713 04 63
Farmàcia Teresa Pérez
93 713 05 17
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi Agruña
609 30 18 30
Taxi Manuel Ramírez
600 50 35 00
Taxi Carrión
670 70 55 50
Taxi Raul Pachón
630 02 92 38

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Polinyà

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Polinyà

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Polinyà

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Thema