Rutes a Sallent
Sallent
Sallent
Rutes a Sallent
Zurück

Sallent

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Al nord del pla de Bages

Sallent és un municipi situat al nord de la comarca del Bages, entre la vall del riu Llobregat i els altiplans de Ridor, Serraïma i Serra-sanç i gran part de l’extensió cap al nord, aproximadament, de la vall de Cornet fins al seu límit amb el terme de Gaià. El terme és un dels més grans de la comarca, resultat de la suma del nucli històric de la vila i els seus agregats de Cabrianes i Sant Ponç amb el terme de Cornet i les antigues quadres de Serraïma i Serra-sanç, agrupant uns 6.600 habitants (2018).

En terreny pla, i a recer del serrat del Xipell, a l’esquerra del riu i sota la protecció del castell feudal, va néixer la vila de Sallent. El nucli original devia ser la sagrera de l’església de Santa Maria (documentada des del segle XI), filial de la primitiva parròquia de Sant Esteve del Castell. El vestigi arqueològic més important és el poblat ibèric del Cogulló, localitzat al planell superior del turó d’aquest nom.

Les mines de sals potàssiques que hom descobrí al subsòl de Sallent, i les instal·lacions fetes per a l'extracció, han estat causa d’una gran transformació del paisatge i del panorama humà. La tradició industrial de la vila, d’arrels molt profundes i concretada durant diverses centúries en la fabricació de draps de llana, al segle XIX va evolucionar cap a l’especialització cotonera de filats i teixits, que va ser la més important fins ben entrat el segle XX. 

Les terrasses fluvials del sector central del municipi, els plans de Cabrianes i de la Sala, la vall de Cornet i els altiplans del costat oriental (Serra-sanç i Serraïma) són terres dedicades a conreu. Com per tot el Bages, l’agricultura ha experimentat canvis molt importants, que es manifesten sobretot en l’abandonament de la viticultura, l’increment de la producció cerealística i la proliferació de les activitats agropecuàries, principalment la cria d’aviram i porcs. Les vores dels rius, de les rieres i de la sèquia de Manresa són aprofitades per l’agricultura de regadiu i pels petits horts familiars, i hi trobem retalls de l’antic bosc de ribera d’àlbers, oms i freixes. Entre els camps, als pitjors sòls, resten clapes de boscos secundaris de pi blanc. A les muntanyes i vessants, els marges de pedra i les barraques de vinya són el testimoni de l’extensa ocupació d’aquest conreu fins a finals del s. XIX, avui abandonat i ocupat per la brolla de romaní arbrada amb bosc de pi blanc. Als boscos, encara hi trobem alguna alzina esquitxant els solells, o algun roure a les pinedes de les obagues.

Els esdeveniments festius més arrelats de Sallent són les Enramades, per Corpus, i les Caramelles, per Pasqua.

 

Sabies que...?

 

L’església del castell de Sallent, dedicada a Sant Esteve, és de les poques que hi ha a Catalunya de planta circular, una certa raresa que aquí trobarem ben conservada i restaurada. I la vista des d’ella és de les millors de la contrada!

 

No et perdis...

 

Les Enramades de Sallent, una festa d’origen medieval que conserva l’antic costum de les enramades de Corpus.

 

Què fer...?

 

Una passejada per la zona humida de la Corbatera, al sud del nucli de Sallent, una zona protegida on veurem la fauna associada a aquests ambients de ribera.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el penúltim dissabte d’octubre, podrem gaudir de la Festa de la Tapa i la Cervesa, a la principal plaça de la vila, un bon moment per tastar la millor gastronomia i les cerveses artesanes de la zona.

 

Voltants...

 

A prop de Sallent podem gaudir dels itineraris que trobareu a l’app de Natura Local pels municipis de Santpedor, Calders i Monistrol de Calders.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 837 02 00
CAP
93 837 21 20
Policia Local
93 837 23 00
Farmàcia Franch
93 837 00 22
Farmàcia Josep Maria Guerrero
93 837 00 46
Farmàcia Mª Teresa Pallarès
93 837 07 18
Bus Alsa
902 42 22 42

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Sallent

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Sallent

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Sallent

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Thema