Vall d'en Bas
Vistes al Puigsacalm
Sant Miquel de Falgars
Hostalets d'en Bas
Sant Miquel de Falgars
Hostalets d'en Bas
Zurück

La Vall d'en Bas

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Sota el majestuós Puigsacalm

La Vall d’en Bas és un municipi situat al sud-oest de la comarca de la Garrotxa, seguint la plana del jove riu Fluvià, coneguda com la plana d’en Bas, després que aquest i els seus principals afluents s’hagin format en saltar dels cims de Falgars. Més enllà de la plana, però, el terme s’enfila fins al cingles del Grau i s’estén Collsacabra endins fins als cingles d’Aiats i de Cabrera, pel sud, fins a la collada de Bracons i més enllà del cim del Puigsacalm, cap a Puig Cubell i el coll de Ciuret, per l’oest, fins un xic més enllà del veïnat de la Pinya, a l’alçada de la ciutat d’Olot, pel nord, i esgarrapant una incursió per la vall del Ridaura, fins a coll de Bas i gairebé el cim del Puig Rodó, per l’est.

El municipi actual és el resultat de la unió dels antics de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya al 1968, conservant el caire rural però afavorit per la proximitat de la ciutat d’Olot. Actualment, més enllà de Sant Esteve d’en Bas, el principal nucli per extensió i demografia del municipi, hi trobem també els antics pobles i veïnats dels Hostalets i Falgars d’en Bas, Can Trona, Joanetes, Sant Privat d’en Bas, Pocafarina, Puigpardines, el Mallol, veïnat Cirera i la Pinya, a més d’una gran multitud de masies disseminades que n’esquitxen tot el terme, agrupant entre tots uns pocs més de 3.000 habitants (2018).

Es diu que la plana d’en Bas posseeix un dels sòls més fèrtils de Catalunya. És per això que, de sempre, l’agricultura i la ramaderia hi han tingut tirada, sectors ben vius i que encara en dibuixen l’aspecte. No obstant això, la seva proximitat amb Olot i el fet de trobar-se enmig de la zona turística de la Garrotxa, han fet que tant el sector industrial com el turístic i de serveis en siguin dipositaris d’una gran part del actius laborals.

El medi físic ve representat per dos grans sectors: per una banda, la plana, sempre fregant els 500 m d’altitud, amb el seu mosaic agrícola i fluvial com a principal característica, amb conreus de cereals, blat de moro i farratges, principalment, i les riques ribes del riu Fluvià, amb llargues franges de bosc de ribera; per l’altra, els vessants emboscats amb pinedes, alzinars, roures i altres caducifolis que s’enfilen Collsacabra i zona del Puigsacalm amunt, fins a superar els 1.500 m al seu cim. Mentrestant, una munió de rieres i rierols solquen la plana abocant les seves aigües al riu Fluvià.

Els principals esdeveniments festius a la Vall d’en Bas són les festes majors de cadascun dels nuclis, entre juliol i setembre, destacant la de Sant Esteve d’en Bas, amb el Ball del Burro Savi i dels Gegants, i la de Sant Privat d’en Bas, amb el tradicional Ball de Sant Isidre; els aplecs, molt nombrosos, segons els antics costums de cada nucli i veïnat; la Fira de Sant Nicolau del Mallol, a principis de desembre, i el Dia de la Dalla i la Fira de la Terra als Hostalets d’en Bas, entre finals de maig i principis de juny. 

 

Sabies que...?

 

Amb la unificació  municipal del 1968 es recuperava part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, i la Vall d’en Bas es convertia en un dels municipis més grans de la comarca de la Garrotxa.

 

No et perdis...

 

Els impressionats salts d’aigua que podem anar veient al llarg de les cingleres del Grau de Falgars, així com el salt del Sallent, a la capçalera de la vall del riu Gurn, el que baixa per davant de Sant Privat d’en Bas.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel nucli d’Hostalets d’en Bas, que conserva bells exemplars d’arquitectura rural popular

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap als dies festius de la Puríssima, cap a principis de desembre, podrem gaudir de la concorreguda Fira de Sant Nicolau del Mallol, recuperada al 1993.

 

Voltants...

 

A prop de la Vall d’en Bas tenim la sempre interessant ciutat d’Olot i el pintoresc poble de Santa Pau, de visita molt recomanable.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 69 02 25
CAP Sant Esteve d'en Bas
972 69 03 02
Farmàcia Corominas
972 69 00 42
Bus Teisa
972 20 48 68
Taxi
699 73 73 01

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: La Vall d'en Bas

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: La Vall d'en Bas

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: La Vall d'en Bas

Es mostren 1 - 10 de 38
 • Filter by type
  Thema