Les Guilleries de la banda de Susqueda
Sant Martí Sacalm des del Far
Església de Sant Martí Sacalm
Zurück

Susqueda

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Entre les Guilleries i el Collsacabra

Susqueda és un municipi situat al límit de la comarca de la Selva amb la d’Osona i la Garrotxa, entre les Guilleries, la vall de Susqueda, la vall del Brugent i el Collsacabra. El seu terme és pràcticament tot de muntanya, entre valls abruptes, de manera que la comunicació entre els seus diferents veïnats, tots ells de minsa població pràcticament disseminada, sempre ha estat difícil.

La població actual, que no arriba ni als 100 habitants (2018), es distribueix en masies escampades en el veïnat del Coll, a redors del santuari del mateix nom, i el llogarret de Sant Martí Sacalm, sota mateix de la cinglera i el santuari del Far. Ambdues zones són separades per la vall i l’embassament de Susqueda, partint el terme en aquestes dues zones ben diferenciades, una encara a les Guilleries i l’altra ja a les portes de la històrica zona del Collsacabra.

El paisatge, de gran bellesa, correspon a la tònica general de les abruptes cingleres i les valls tancades d’aquesta zona entre les Guilleries i el Collsacabra, molt rica geològicament parlant, amb gran abundància de fòssils, i una vegetació que va entre les característiques pròpies de l’alzinar mediterrani i de muntanya mitjana a les rouredes i fagedes, aquestes últimes a les raconades més ombrívoles.

L’aïllament secular de la contrada, de difícils accessos, amb vestigis d’una cova prehistòrica sota l’espadat del Far o les restes del castell de Fornils, ha donat a la història un aspecte singular, en la que els fets reals de major o menor importància alternen amb les llegendes i les tradicions romàntiques sobre bruixes i bandolers, evocadores de noms tan rellevants com el bandoler Joan de Serrallonga o el Fadrí de Sau.

Els principals actes festius del municipi són l’aplec al santuari del Coll, l’1 de maig; l’aplec al santuari del Far, l’últim diumenge d’agost; la Festa Major de Sant Martí Sacalm, el primer cap de setmana d’octubre, i la Festa del Coll de Confreu, vora el santuari del Far, el primer cap de setmana d’agost, amb una trobada d'acordionistes.

 

Sabies que...?

 

L’antic únic nucli compacte del municipi, que donava i encara li dóna nom, quedà negat al fons de les aigües de l’embassament de Susqueda a partir de finals del 1968. A partir d’aquell moment, el municipi queda totalment disseminat.

 

De la zona nord d’aquest bell municipi, Sant Martí Sacalm, se’n diu també de Cantallops. 

 

Tota la formació estratigràfica d’aquesta contrada correspon a l’eocè, a l’era terciària, un període de temps llarguíssim que durà aproximadament 17 milions d’anys, i que es situa en una distància mínima de 38 milions d’anys de nosaltres.

 

No et perdis...

 

Les impressionants vistes a les Guilleries, al Montseny i a la llarga cinglera del Collsacabra des del capdamunt de la cinglera i del santuari del Far. Recorrent-la de dalt a baix, en quedarem impregnats per molt de temps.

 

Què fer...?

 

Una visita al santuari del Coll, un indret recollit i tranquil i amb unes bones vistes sobre l’embassament de Susqueda.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem al mes de maig podrem gaudir de la Susqueda Camina, una caminada popular força concorreguda i de descoberta de racons singulars del municipi.

 

Voltants...

 

Us proposem endinsar-vos Collsacabra endins i gaudir dels impressionants itineraris pels municipis de Tavertet i Rupit i Pruit que trobarem a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 19 01 88
CAP Anglès
972 42 14 98
Consultori mèdic Amer
972 18 69 19
Farmàcia Amer
972 43 03 16
Farmàcia la Cellera de Ter
972 42 14 63
Farmàcia Anglès
972 42 00 51

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Susqueda

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Susqueda

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Susqueda

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Thema