Santa Brígida
Arribant a Amer des del camí del carrilet
Carrer Narcís Junquera
Zurück

Amer

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Porta de la vall del Brugent

Amer és un municipi de la comarca de la Selva situat a l’inici de la vall del Brugent just abans de la Garrotxa venint de Girona o Santa Coloma de Farners. El terme és eminentment muntanyós, encara que el nucli d’Amer i rodalies gaudeix de la plana que la vall forma en aquest indret. El municipi també inclou varis veïnats disseminats com Sant Climent, la Costa de Santa Brígida i la Jonquera, i un parell de petites urbanitzacions,  Solivent i la Colònia de la Hidroelèctrica, comprenent una població bastant estable d’uns 2.300 habitants

El terme és profusament boscós, amb un clima temperat i humit, amb boscos mixtes d’alzines, roures, castanyers i faigs, amb preeminència d’uns o altres depenent de l’orientació. També és de destacar el ric bosc de ribera al llarg del riu Brugent, bastant ben conservat. A la plana hi abunden camps dedicats a l’horta, els cereals i alguns avellaners. També té una significativa activitat industrial i de serveis.

L’existència de la població és molt antiga, ja que surt documentada a partir del 840, però és sobretot marcada per la fundació del monestir a partir del 949, creixent ràpidament i consolidant-se com a vila independent a partir del 1494, quan és nomenat el primer alcalde.

Ric en tradicions, els principals esdeveniments festius d’Amer són la Festa Major, a mitjan agost, centrada per la Sardana de l’Alcalde; la Festa del Roser, el primer diumenge de maig; la Festa dels Dolors, el divendres abans de Setmana Santa, amb la processó amb manaies; la Festa de l’Albergínia del barri del Pedreguet, el primer cap de setmana de setembre, amb la plantada del vern; els aplecs de Santa Brígida, el primer diumenge de febrer, i de Sant Climent i Sant Corneli, el segon diumenge de setembre; la Castanyada, per les Festa de l’Aniversari, el primer diumenge de novembre, i el Pessebre Vivent, durant el període nadalenc.

 

Sabies que...?

 

D'Amer han sortit o han nascut fins a cinc presidents de la Generalitat al llarg de la història de la institució: fins a tres antics abats del monestir d’Amer, entre els segles XVI i XVII, tinguda en compte la influència dels cenobis en aquells temps, i altres dos que hi ha nascut: Arnau Descolomer, 10è president, entre 1384 i 1389, i el recent Carles Puigdemont, el 130è.

 

Les llambordes de la plaça de la Vila d’Amer són extretes d’altres carrers i places de municipis catalans que varen respondre a la crida feta en aquest sentit, atesa la dificultat per trobar-ne de noves, per part de l’Ajuntament d’Amer.  A canvi, una placa recordaria la seva donació. Per això, a diversos punts de la plaça hi ha gravat en pedra el nom de cadascun d’aquests municipis, que permeten que diversos trossets de Catalunya es puguin trepitjar a Amer: Badalona, Barcelona, la Bisbal, Figueres, Girona, Mataró, Olot, Palamós, Sabadell, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Terrassa i Vic.

 

No et perdis...

 

La Sardana de l’Alcalde, una sardana multitudinària i els gegants, un dels actes més genuí que Amer ha sabut conservar fins als nostres dies. Es fa per la Festa Major, a mig agost.

 

Què fer...?

 

A part de passejar-nos i descobrir alguns racons del nucli antic, és recomanable pujar a l’ermita de Santa Brígida, aixecada dalt d’un esperó de cingles molt visible, on la panoràmica d’Amer i de la vall us deixarà encisats.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de novembre, podrem gaudir d’una simpàtica castanyada popular, amb concurs de torrar castanyes i tot. Temps de tardor i a endrapar!

 

Voltants...

 

A prop d’Amer, podem visitar la vila vella d’Anglès, molt ben conservada, amb interessants elements provinents de l’època medieval.

A prop d’Amer, tenim un paradís de la natura a la vall de Llémena, entre el Gironès i la Garrotxa, d'on també trobareu bons itineraris a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 43 11 12
Consultori mèdic
972 18 6 9 19
Farmàcia Bassó
972 43 03 16
Busos Teisa
972 20 48 68
Taxi Giralt
972 43 08 81

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Amer

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Amer

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Amer

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thema