Zurück

Sant Martí de Llémena

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

L’essència remença

Sant Martí de Llémena és un municipi situat a l’extrem nord-oest de la comarca del Gironès, en plena Vall de Llémena, tocant ja al límit oficial de la comarca de la Garrotxa. El terme ocupa part de la vall de la riera de Llémena i s’enfila vessants amunt tant per una banda com per l’altra, fins al serrat de la Malesa, el puig de la Serra i els cingles de Sant Roc, entre el sud i l’est, i la vall de la riera de Granollers, la serra de Portelles i més enllà del serrat del Bruguetar, fins a tocar la vall de la riera de Rocacorba, entre el nord a l’est.

Una característica del paisatge humà de la vall és la presència d'un patró de poblament constituït per masos i petits veïnats rurals. La major part d'aquestes construccions es troben situades a la riba de la riera de Llémena. Més enllà del petit nucli que li dóna nom, doncs, el municipi és format per petits pobles i antics veïnats, com Granollers de Rocacorba, Llorà (amb una petita urbanització), el Pla de Sant Joan i la Serra, molts d’ells formats per singulars masies en un marc de gran valor rural i paisatgístic, agrupant un total d’uns 600 habitants (2018).

Actualment el municipi viu d’una certa activitat agrícola i ramadera, tenint en compte que la majoria dels serveis depenen d’altres municipis i que molta gent es desplaça laboralment a municipis veïns i fins i tot a Girona, no massa lluny, tot i la certa tendència al creixement de l’ecoturisme i el turisme rural.

El medi físic del municipi es veu caracteritzat per les traces del vulcanisme, els cingles, a la presència de l'aigua i a l'existència de camps de conreu, cereals i farratges, i diferents tipus de bosc, conformant un paisatge mosaic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Els afloraments del vulcanisme, amb el volcà de la Banya del Boc, se sumen a l'entorn d'alzinar muntanyenc i els arbusts mediterranis, mentre que a l'obaga es localitzen roures i faigs, i verns a prop de l'aigua. Als sòls planers, el conreu posa de relleu l'ús fructífer de les terres fosques que alterna producció amb la dedicació ramadera.

Els principals esdeveniments festius de Sant Martí de Llémena són la Festa Major de Sant Martí, a principis d’octubre; la Festa Major de Llorà, al setembre; l’Aplec de Santa Cecília de les Serres, el diumenge més proper al 22 de novembre, i els Pessebres Vivents, a Sant Martí de Llémena i a Granollers de Rocacorba, pels volts de Nadal.

 

Sabies que...?

 

La zona de Sant Martí de Llémena, així com la resta de la vall, que forma una única unitat geogràfica, van ser força protagonistes durant la segona meitat del segle XV en l’anomenada Guerra dels Remences, com a insurrecció a favor de la millora de les males condicions socials de la pagesia de tradició feudal. Actualment se celebra la Festa Remença a tots els pobles de la vall, en motiu d’aquells antics fets i lluitadors de la vall.

 

No et perdis...

 

Les vistes de tota la vall des dels cingles de Sant Roc. Sensacional!

 

Què fer...?

 

Podem anar a visitar la formatgeria La Balda i tastar i comprar els seus exquisits formatges fets amb llet crua.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap mitjan maig podrem gaudir dels actes de la Festa Remença, que cada any es fa a un poble diferent de la Vall de Llémena. Truqueu abans i informeu-vos-en.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Martí de Llémena podem continuar descobrint racons de la Vall de Llémena i els seus entorns amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Gregori i Canet d’Adri.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 44 30 34
Consultori mèdic
972 42 99 28
Bus Teisa
972 24 50 12
Bus ATM Girona
902 62 77 81
Taxi Josep Duran
630 55 53 92

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Sant Martí de Llémena

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Sant Martí de Llémena

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Sant Martí de Llémena

Es mostren 1 - 10 de 24
 • Filter by type
  Thema