Sant Martí Vell
Sortida del Sol a Sant Martí Vell.
Horts a Sant Martí Vell
Zurück

Sant Martí Vell

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Un poble amagat al peu de les Gavarres

Sant Martí Vell és un municipi situat a l’est de la comarca del Gironès, ja gairebé al límit amb la del Baix Empordà i a les portes de la zona coneguda com l’Empordanet. El terme ocupa una petita part de la plana fluvial del Ter, tot i que sense arribar-hi, per on baixen cap al nord les rieres de Sant Martí i la de les Fontanes vers el riu, i s’enfila cap al sud pel vessant nord de les Gavarres fins més enllà del puig Alt i el santuari dels Àngels.

El municipi, eminentment rural, sempre s’ha caracteritzat per una minsa demografia i un nucli d’origen medieval però petit acompanyat d’algun que altre veïnat de masies, com la Vilosa, el Puig i el Mercadal, agrupant en total uns 250 habitants (2018). Entre el 1879 i el 1931 va estar agregat al municipi de Madremanya.

Tot i l’aspecte rural que s’obté del poble i el seu entorn físic, el poble es beneficia laboralment del sector serveis i del turisme i, sobretot, de la proximitat de la industria de Celrà i de Girona.

El medi físic ve caracteritzat per un mosaic agroforestal a la part més planera, de conreus de secà de cereals i algunes oliveres, entre boscos de pins, alzines i sureres, amb una massa boscosa més continua i espessa a mesura que anem pujant muntanya amunt, en algun vessant ocupant antigues feixes conreades amb vinya i oliveres.

Els principals esdeveniments festius de Sant Martí Vell són la Festa Major, a finals de juny i principis de juliol; l’Aplec dels Àngels, el primer diumenge de maig, i el Pessebre Vivent, pels volts de Nadal.

 

Sabies que...?

 

Al santuari dels Àngels, al cim del Puig Alt i un dels més visitats i de més devoció de les terres gironines, s’hi va casar enl pintor Salvador Dalí. En el seu moment, l’esdeveniment es va dur amb cert secretisme.

 

No et perdis...

 

Les vistes de tota la contrada i de molt més enllà des del mirador del santuari dels Àngels, ubicat a la part més alta del terme.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel nucli antic de Sant Martí Vell, molt ben conservat, ens transportarà a temps pretèrits.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap mitjan juny podrem gaudir de la Fira de Titelles, que ja es fa des del 2008.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Martí Vell podem continuar descobrint racons de les Gavarres i els seus entorns amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Madremanya, Celrà i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 49 04 01
CAP Celrà
972 49 21 11
Farmàcia Bordils
972 49 00 12
Bus Sarfa
972 24 02 02
Taxi Gómez
686 95 98 37

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Sant Martí Vell

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Sant Martí Vell

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Sant Martí Vell

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema