Präsentation
Entre el Montseny i les Guilleries
Viladrau és un municipi muntanyenc de la comarca d’Osona situat entre el vessant del cim del Matagalls i de Sant Segimon del massís del Montseny i el sud de les Guilleries, ocupant a banda i banda les conques dels cursos de la riera Major i de les Corts fins als confins amb Sant Sadurní d’Osomort i Espinelves.
El municipi inclou, a més del nucli principal de Viladrau, alguns veïnats i masies com Masvidal, les Paitides o les Casiques, i algunes urbanitzacions, cases senyorials i altres cases de segona residència fent palesa la gran tradició d’estiueig des de principis de segle XX, agrupant un cens d’uns 1.000 habitants, tot i que la seva població flotant creix força més durant els períodes d’estiueig i festius.
Més enllà de les feines pròpies del bosc, de gran tradició al municipi, Viladrau porta molts anys vivint d’un cert turisme i de segones residències de proximitat, desplegant molts bons serveis turístics i de lleure.
El terme és profusament emboscat per pins, alzines, roures martinencs, així com algunes fagedes, castanyers i avets, presentant una ric patrimoni natural, sobretot a la zona del vessant nord del Matagalls i al llarg de les nombroses rieres i torrents.
Els principals esdeveniments festius i culturals de Viladrau són la Festa Major, el dia 8 de setembre, amb els balls de la Contradansa i del Ciri; el cicle Món Bandoler, durant el mes d’agost, amb activitats i experiències educatives i culturals a l’entorn del patrimoni cultural i natural; la Fira de la Castanya, l’últim cap de setmana d’octubre, amb el Ball de les Bruixes i cuites i menjades de castanyes; els Esclops d’en Pau, el dia de Divendres Sant, una tradició molt arrelada a l’entorn d’un cant comunitari mentre es van movent a ritme uns tacs de fusta a sobre d’una taula, reminiscència dels antics estrèpits de Setmana Santa; la Festa de l’Arbre, el cap de setmana més proper al 23 de març, amb activitats relacionades amb al patrimoni natural i la tradicional plantada d’arbres, i el Festival de Música Marcos Redondo, durant el mes d’agost, amb propostes d’espectacles musicals. També es celebren els aplecs del Matagalls, el segon diumenge de juliol, el de Sant Segimon, el dia 1 de maig, i el de l’Erola, l’últim diumenge de maig.
Sabies que...?
Viladrau va ser una de les poblacions més perseguides de Catalunya pel fenomen de la bruixeria i pel bandolerisme, ja que hi va néixer en Serrallonga. De la passada maledicció n’han fet virtut i, actualment, és un dels eixos emblemàtics culturals del poble. Vegeu-ne alguns dels actes festius i culturals!
No et perdis...
La Fira de la Castanya, l’últim cap de setmana d’octubre, i el Ball de les Bruixes de la nit del dia 31 d’octubre. Reviuràs dues de les coses que millor identifiquen a Viladrau: les castanyes i les bruixes!
Què fer...?
L’interessant paisatge, el patrimoni natural i les nombroses fonts del terme fan de Viladrau un lloc ideal per al senderisme. No deixis de pujar, per exemple, a Sant Segimon, un dels indrets més emblemàtics del Montseny.
Quan anar-hi...?
Si hi anem durant el mes d’agost, podrem participar d’algunes de les activitats de la proposta lúdica i cultural de Món Bandoler. Informa’t de les activitats previstes!
Voltants...
A prop de Viladrau, podem fruir de bons itineraris de l’app de Natura Local dels municipis del Brull, Seva i Taradell, amb paisatges que complementen els vistos en aquesta altra banda del Montseny i els confins de les Guilleries.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Web d’informació turística dels municipis del Montseny.
Web amb informació del Parc Natural del Montseny de la Diputació de Barcelona.
Pàgina del web de Viladrau amb sensacionals fotos del municipi.
Vídeo sobre el joc i la festa tradicional dels Esclops d’en Pau de Viladrau.
Web de l’entitat excursionista del poble amb tota la informació i activitats.
Pedalada no competitiva organitzada per Ganduls Btt Viladrau C.E. a Viladrau.