Panta de Canelles. Congost de Montrebei.
Mare de Déu de la Pertusa. Congost de Montrebei.
Paret d´Aragó. Congost de Montrebei.
Àger
Montsec d'Ares camí Gabrieló
Zurück

Àger

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

La vall entre les Nogueres

Àger és un municipi situat al nord-oest de la comarca de la Noguera al límit amb la del Pallars Jussà i amb el riu la Noguera Ribagorçana, límit al seu torn amb l’Aragó. Té un dels termes més grans de la comarca, ocupant la Vall d’Àger i el vessant sud de la muntanya del Montsec d’Ares d’una punta a l’altra, pel nord, els dos vessants i rodalies de les serres de Montclús i de Millà, pel sud, ocupant una part de la capçalera del torrents que acabaran formant el riu Farfanya ja en direcció sud, al límit nord de la zona dels Aspres del Montsec. La vall principal, la pròpiament dita d’Àger, queda dividida en dos vessants a partir del pla d’Agulló, el que forma els cursos d’aigua que van cap a la Noguera Ribagorçana, cap a l’oest, i el dels que ho fan cap a la Noguera Pallaresa, cap a l’est.

Més enllà del seu nucli principal, d'antiquíssim origen, el terme agrupa els pobles i veïnats d’Agulló, Corçà, Fontdepou, els Masos de Millà, Millà, la Règola, Sant Josep de Fontdepou i Vilamajor, agrupant un total d’una 590 habitants (2018), tot i que el seu recent desplegament turístic fa que la seva població flotant augmenti força més, sobretot a la primavera i a l’estiu.

Tot i que l’agricultura de secà i la ramaderia continua sent un puntal econòmic del municipi, Àger s’ha anat fent un lloc en el panorama ecoturístic i de turisme actiu català, tant per la bellesa paisatgística del lloc com pel desplegament d’iniciatives públiques i privades al respecte.

El medi físic és el d’una vall mediterrània continental, amb el seu mosaic agrícola de conreus de secà i retalls intermitents de bosc a mesura que ens allunyem vessants amunt i cap als rius dels extrems, flanquejada pel nord pels abruptes relleus de la serra del Montsec i, pel sud, pels més suaus vessants de les serres de Montclús i de Millà, on hi trobem, entre altres espècies, els roures de fulla petita. Pel que fa al vessant solell del Montsec, els dominis venen més representats per les garrigues i l’alzina carrasca, així com pels ambients rupícoles que es formen en les seves llargues cingleres i roquissars.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major d'Àger, a mitjan agost, i la Fira d’Àger, a principis de desembre.

 

Sabies que...?

 

A Àger sentireu a parlar sovint d’Arnau Mir de Tost, un personatge cabdal en la història de la zona, ja que va ser qui arrabassà la zona als sarraïns entre l’any 1030 i 1050, constituint el vescomtat d’Àger, la zona més avançada per ponent dels comtats catalans d’aquella època.

 

No et perdis...

 

Un salt amb parapent des del capdamunt de la serra del Montsec. No cal experiència, ja que es poden fer salts amb monitor acompanyant.

 

Què fer...?

 

Sens dubte, cal perdre’s pels carrerons del nucli més antic d’Àger i visitar la col·legiata de Sant Pere, un munt d’història concentrada.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de desembre podrem gaudir de la Fira d’Àger, amb els millors productes agroalimentaris de la zona i activitats culturals.

 

Voltants...

 

A prop d’Àger podem continuar recorrent feréstecs paratges de la zona amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als pobles de Vilanova de la Sal, al municipi de les Avellanes i Santa Linya, al poble de Sant Llorenç de Montgai, al municipi de Camarasa, i al municipi de Tremp.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
973 45 50 04
Consultori d'Àger
973 45 50 13
CAP de Balaguer
973 44 77 14
Hospital Comarcal de Tremp
973 65 22 55
Farmàcia Josa
973 45 52 86
Bus Alsa
973 22 02 02
Taxi
644 79 78 02
Tren FGC Lleida - La Pobla
012

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Àger

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Àger

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Àger

Es mostren 1 - 10 de 28
 • Filter by type
  Thema