Zurück

Camí Ramader a Setcases

Route POI
Umwelt
Datenblatt

Einleitung

DRETA amunt.

Aquest és el traçat del GR11 que fa els Pirineus de mar a mar. Aprofita l'antic camí ramader que comunica amb Setcases (12,5 km; 4 h 10') passant per sota el puig de Sistra (1989 m) i saltant a la vall del Ter pel coll de Lliens.

La ramaderia de muntanya, al segle passat era de vital importància per aquesta gent. Els animals no només eren per produir carn o llet (vaques, ovelles, cabres), sinó que també servien per treballar els conreus, per estirar, per carregar (bous, matxos, mules). Es portaven del corral de les cases als camps a pasturar; s'havien de moure entre camps i sovint es portaven a pastures més llunyanes on s'hi estaven un temps.

Aquests camins eren les vies de comunicació que lligaven els pobles entre si, la seva gent i alhora el trànsit del bestiar a les pastures. Sovint aquests camins estan limitats amb murs de pedra, bardisses o tanques d'avellaners, per evitar que els animals poguessin entrar a camps d'una altra propietat.

L'espai que queda entre el camí i els camps d'herba, s'omple de flors silvestres de tots tipus, colors i olors. La primavera és el millor moment per adonar-se'n. Val la pena dur un llibre i provar d'identificar-ne: el trèvol, l'orenga, el plantatge, la bistorta o el gerani de bosc. Ah, i si t'agraden les papallones, veuràs que aquests indrets són els millors per veure'n. Racons que contribueixen de manera notable a millorar la biodiversitat.

La milfulles (foto) també dita herba dels talls pel seu poder cicatritzant, creix en aquestes vores de prats de dall.

 

Bilder