Plaça de les tres fonts. La Pobla de Claramunt
Pujada al castell. La Pobla de Claramunt
Castell. La Pobla de Claramunt
Riu Anoia. Els Mollons al fons. La Pobla de Claramunt
Return

La Pobla de Claramunt

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El riu, els molins paperers i el castell de Claramunt

La Pobla de Claramunt és un municipi de la comarca de l’Anoia, força proper a Igualada, el terme del qual és travessat pel riu Anoia, a la zona on el riu s’escola cap al congost que tanca la plana de la Conca d’Òdena camí de Capellades i Vallbona d’Anoia, cap al Baix Llobregat i l’Alt Penedès. El terme s’estén a banda i banda de l’estricta vall del riu, cap a la serra de la Ninota, la de la Guàrdia i el torrent de les Garrigues, cap a l’oest, i cap als cingles dels Mollons, el cim de la Macarulla i el torrent de la Font d’en Planes, cap a l’est.

El nucli principal de la Pobla de Claramunt és format pel nucli antic, a la banda dreta del riu, i un bon nombre de barris i petits veïnats més o menys propers a aquest, com el barri de l’Estació, les Figueres, Sant Andreu, les Garrigues, Can Solà els Vivencs, agrupant uns 2.200 habitants. 

L’evolució històrica del nucli de població va molt lligat a l’existència des de molt antic del castell dels senyors de Claramunt i, més modernament, a la instal·lació de diversos molins i indústries papereres, aprofitant el pas del riu Anoia, algunes encara ben actives. Actualment és un municipi força industrial.

El terme és configurat pel paisatge fluvial del riu i els relleus de les muntanyes properes on hi predominen les pinedes, l’alzina i els erms. Cap a la banda de la serra de la Ninota, hi ha més abundància de conreus de secà, com els cereals, l’olivera i alguna vinya.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de la Pobla, a principis de juliol; la Fira de la Candelera, a principis de febrer; la cantada de Caramelles, per Pasqua; l'Aplec del Castell o de la Santa Creu, al dia 1 de maig; el festival de música tradicional Anoia Folk, a mitjan de juliol, i el Pessebre Vivent, pels volts de Nadal.

 

Sabies que...?

 

El progrés econòmic del municipi va molt lligat a l’impuls la indústria molinera i de la fabricació de paper, primer mitjançant els molins, i amb la instal·lació de modernes industries papereres, més endavant. Encara ara, el paisatge urbà proper és veu marcat per aquesta realitat.

 

No et perdis...

 

La visita al castell de Claramunt. A més de conèixer un element imprescindible dels castells de frontera de l’Anoia, les vistes des de la seva enlairada ubicació, són molt recomanables.

 

Què fer...?

 

Un passeig pel nucli antic de la Pobla contrasta força amb els seus afores industrials: la convivència de l’antiguitat i la modernitat aquí es donen la mà.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el cap de setmana proper al 2 de febrer, podrem gaudir de la concorreguda Fira de la Candelera, amb parades i actes culturals diversos. Un bon moment per mesurar el batec del paisanatge del poble.

 

Voltants...

 

A prop de la Pobla de Claramunt, riera de Carme amunt, podem gaudir de totes les serres del Sistema Prelitoral Central: la d’Ancosa, de Miralles i de Queralt, on trobaràs més rutes a l’app de Natura Local. Més informació a l’apartat Serres de l’Anoia i Riera de Carme de l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 808 60 75
Consultori mèdic
93 808 65 00
Farmàcia
93 808 62 33
Tren FGC
012
Bus Hispano Igualadina
902 29 29 00
Taxi
686 22 93 84

Links of interest

Images
Routes

What to see in: La Pobla de Claramunt

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: La Pobla de Claramunt

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: La Pobla de Claramunt

Es mostren 1 - 5 de 5