La Torre de Claramunt
Muralla i església de Sant Joan Baptista
Nucli antic de la Torre de Claramunt
Return

La Torre de Claramunt

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Entre l'Anoia i la riera de Carme

La Torre de Claramunt és un municipi de la comarca de l’Anoia situat entre el riu Anoia, la riera de Carme, els suaus relleus de la muntanya de Vila-seca i el torrent de Mas d’en Ponç fins a la seva capçalera a la zona de les pinedes de l’Armengol

Els nous nuclis residencials de finals del segle XX i principis del XXI, així com les noves àrees industrials desenvolupades tant al municipi com als municipis veïns, han fet que la Torre de Claramunt hagi pràcticament doblat la població en molts pocs anys de diferència. Dels nou nuclis, destaquen per antiguitat els de la Torre, situat a la divisòria limítrof del terme amb la riera de Carme, els llogarets de Vilanova d’Espoia, on trobem l’església d’origen romànic de Sant Salvador, i la Serra, situats terme endins, i el veïnat de la Torre Baixa, a la banda limítrof del terme i situat a tocar del riu Anoia. Acaben de configurar la distribució de la població les noves urbanitzacions de Ca l’Anton, Camaró, les Pinedes de l’Armengol, el Pla de la Torre i el Xaró. Compta amb una població d'uns 3.700 habitants (2018).

El nucli antic i originari, situat a 364 metres d'altitud, es troba en un vessant de la vall baixa de la riera de Carme, a l'indret de la seva confluència amb el riu d'Agost, a on trobem el gran palau residencial, resultat de la transformació de l’antic castell d’origen medieval, així com l’església de Sant Joan Baptista, també d’origen medieval però amb la fesomia actual força transformada al llarg de la seva existència.

Pel que fa al medi i al paisatge, el terme és bàsicament configurat per pinedes, que han crescut sobre antics espais desboscats pel conreu de la vinya, dins del qual és fàcil trobar marges de pedra seca i barraques, amb clapes d’alzines i roures, en els indrets més ombrívols, i amb un clar predomini dels conreus de secà, sobretot cereal, però també es recupera la vinya i hi resten ametllers i oliveres. El creixement espontani d’aquests boscos és la causa d’un sotabosc molt abundant, on predominen el coscó, el romaní, el llentiscle i el garric. El terme és solcat pel curs fluvial del riu d’Agost, que recull les aigües de la part sud i sud-est del terme per acabar desembocant a la riera de Carme, a la part nord-oest sota mateix del nucli de la Torre, creant un cert hàbitat de ribera per a una variada biodiversitat, amb presència de pollancres i àlbers.

Els esdeveniments festius més importants del municipi són la Festa Major de Sant Joan de la Torre, el dia 24 de juny; la Festa Major de Vilanova d’Espoia, pels volts del dia 6 d’agost, Sant Salvador; la Festa Major d’Hivern de la Torre, pels volts del dia 27 de desembre, i la interessant Festa de l’Olla de Murri i la Cassola de Vinya, el segon cap de setmana de novembre, a Vilanova d’Espoia.

 

Sabies que...?

 

L’origen de la Torre, el nucli original del municipi, és degut a una primera torre de vigilància sobre un important lloc de pas, seguint la riera de Carme, als peus del castell de Claramunt. La torre fou ampliada més tard en un castell i un espai més residencial després.

 

No et perdis...

 

Els espais emboscats de vegetació de ribera del riu d’Agost, seguint el terme del municipi.

 

Què fer...?

 

No us perdeu la visita exterior del conjunt monumental que formen el castell de la Torre i l’església de Sant Joan Baptista, amb els dos carrerons del nucli antic del poble, la part primigènia de l’indret.

 

Quan anar-hi...?

 

Si anem el segon diumenge de novembre a Vilanova d’Espoia podrem gaudir d’una caminada per veure barraques de pedra seca i tots els actes de la Festa de l’Olla de Murri i la Cassola de Vinya, gran esdeveniment gastronòmic i festiu.

 

Voltants...

 

A prop de la Torre de Claramunt podem continuar descobrint el territori proper amb els itineraris que trobareu a l’app de Natura Local als municipis de la Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia i la zona de l’espai natural de la Riera de Carme.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 801 03 29
Vigilant municipal
93 801 37 48
Consultori mèdic
93 801 28 52
CAP Capellades
93 801 16 91
Farmàcia
93 801 20 00
Bus Montferri
93 801 03 59
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51
Taxi Neus Basart
629 33 21 24

Links of interest

Images
Routes

What to see in: La Torre de Claramunt

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: La Torre de Claramunt

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: La Torre de Claramunt

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme