Vistes a la Pobla de Lillet
Vistes a la Pobla de Lillet
Vistes a la Pobla de Lillet
Pont de la Petita. La Pobla de Lillet.
Xalet del Clot del Moro
Antiga Fàbrica de ciment Asland.
Return

La Pobla de Lillet

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

On el jove Llobregat rep a l’Arija

La Pobla de Lillet és un municipi muntanyós situat al nord-est de l’Alt Berguedà, al límit amb el Ripollès, ocupant la zona intermèdia entre els cims de la serra de Catllaràs, al sud, i els de la carena occidental de la serra de Montgrony i la Creueta, al nord, ja en terme de Castellar de n’Hug. El terme municipal és marcat sobretot per la vall d’un encara jove riu Llobregat, que ha nascut al municipi veí de Castellar de n’Hug, a més de l’Arija, que ve per l’est, des del cantó oriental de la serra de Montgrony i que baixa seguint el límit amb el Ripollès, i altres torrents i rieres que baixen del sud del terme, ocupat en gran part per la remota serra del Catllaràs. Els vessants, a banda de les valls esmentades, van pujant amunt assolint els pràcticament 1.765 m d’altitud del cim del Pedró, al Catllaràs, pel sud, i cims mitjans de les carenes que conformen el nord del terme, com el Puigcal (1.231 m), les roques del Bruc (1.400 m) i Sant Eloi (1.440 m). 

La població del municipi, que engloba, més enllà del nucli principal, algunes masies disseminades, esgarrapa poc més de 1.000 habitants (2018), amb una certa tendència a la pèrdua de població, malgrat la gran atracció turística i excursionista que exerceix el poble i tot el seu entorn natural, sector de dinamització econòmica en què s’està especialitzant, més enllà de la conservació de la seva gran tradició ramadera i forestal. La indústria i l’extracció minera, que havien estat un decisiu sosteniment econòmic, són actualment pràcticament en desús o del tot. 

El medi físic ve marcat per les pastures i els extensos boscos de pinedes de pi roig, l’arbre més estès amb diferència pel terme municipal, que ha possibilitat des de ben antic una certa cultura d’aprofitament forestal.

Els esdeveniments  festius i culturals més arrelats al municipi són l’Esquellada de la Nit de Reis; la Diada de Sant Marc, amb truitada al santuari de Falgars, el cap de setmana més proper al 25 d’abril; la Diada de Sant Isidre, a Santa Maria de Lillet, el dia 15 de maig; la Festa Major de Cinquagesma i Dansa de Falgars, el cap de setmana de la segona Pasqua; les festes dels barris de la Pobla, els caps de setmana de juliol i agost; la Festa Major al santuari de Falgars, el dia 8 de setembre; la Festa Major del Roser, a principis d’octubre; la Fira, al novembre, i el Pessebre Vivent del dia de Nadal.

 

Sabies que...?

 

La Dansa de Falgars, que es balla al santuari de Falgars de la Poble de Lillet el dilluns de Cinquagesma, és una de les joies del patrimoni dansat viu de Catalunya. Es balla des de temps immemorial, símbol del poder feudal sobre les pubilles just abans de casar-se. És tot un ritual!

 

No et perdis...

 

Una visita als jardins  Artigas, dissenyats per Gaudí a principis de segle XX. A més, sempre hi podrem arribar amb el Tren del Ciment.

 

Què fer...?

 

Una visita a la bonica ermita de Sant Miquel de Lillet, una de les més petites de les poques de planta rodona que hi ha a Catalunya.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a principis de juny, sempre podrem mirar de participar a la caminada popular que cada any organitza l’Associació Excursionista Lillet. El moment de l’any i el paisatge s’ho mereixen.

 

Voltants...

 

A prop de la Pobla de Lillet, sens dubte, no podem deixar de visitar Castellar de n’Hug i les fonts del Llobregat, tot i que també és recomanable continuar pujant fins al coll de Merola i visitar l’antiquíssim santuari de Montgrony, rodejat d’un paisatge de gran bellesa.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 823 60 11
CAP
93 823 60 06
Farmàcia
93 823 61 10
Autobusos ALSA
93 821 04 85
Autobusos Mir
972 70 30 12
Taxi Máximo
689 17 73 02
Taxi Vall de Lillet
690 21 11 36

Links of interest

Images
Routes

What to see in: La Pobla de Lillet

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: La Pobla de Lillet

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: La Pobla de Lillet

Es mostren 1 - 10 de 24
 • Filter by type
  Theme