Vilada, carrer principal i església
Serrat de Picancel i, més enllà, la serra d'Ensija i Peguera
Obagues de Saldaguda i canals de Sant Miquel
Coll de la Serra
Return

Vilada

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Entre el Catllaràs i Picancel

Vilada és un municipi de l’Alt Berguedà, a l’est del curs del riu Llobregat, vertebrat per dos eixos fluvials menors, el riu Mergançol, d'est a oest,  i la riera de Vilada, de nord a sud, nascuda als municipis veïns de Castell de l'Areny i les Llosses, formada per altres cursos d’aigua de la conca que forma una de les carenes de la serra del Catllaràs, que conflueixen l'un amb l'altre sota el nucli urbà de Vilada. El terme, clarament accidentat per un relleu muntanyós, queda encaixat entre els contraforts de la serra del Catllàràs, al nord, enfilant-se fins al cim de Sobrepuny (1.656 m), i les abruptes canals i crestes de les serres de Picancel i de la Covil, al sud.

La població, en lleugera regressió, es concentra pràcticament tota al nucli principal de Vilada, tot i que també hi ha una petita part de població disseminada a l’antiga parròquia de Guardiolans i altres masies escampades pel terme, agrupant pocs menys de 400 habitants (2018).

El municipi de Vilada ha estat predominantment un municipi de caràcter agrari, amb algunes explotacions ramaderes. No obstant això, la tradicional indústria dels paraires i teixidors ha estat continuada fins ben entrat el segle XXI per petites empreses tèxtils, ara ja inexistent. Avui, el municipi viu també d’un cert turisme, amb una certa tradició d’estiueig

Els boscos de pins i els pasturatges cobreixen una bona part dels sectors muntanyosos i representen la meitat de la superfície total del terme. Les zones muntanyoses obagues tenen forts pendents, canals i petits serrals coberts per pedregars, boscos de pins i arbres caducifolis i, per tant, és difícil realitzar-hi qualsevol activitat agrària. En canvi, als terrenys més baixos i plans del costat solell, s’hi situa la major part de la població, abans dispersa i avui concentrada al poble; també s’hi troben els conreus de cereals, de farratges, de patates i d’hortalisses.

Els principals esdeveniments festius de Vilada són la Festa Major, el dia 24 de juny i propers; les Caramelles i la Truitada, per Pasqua, i la Fira del Bolet, cap a mitjan octubre.

 

Sabies que...?

 

Prudenci i Aurora Bertrana, pare i filla, pintor i escriptor i violoncel•lista escriptora, respectivament, figures destacades del corpus artístic i literari català, varen fer diverses estades a Vilada i a la casa de les Eres de Guardiolans, a partir del 1936 fins al 1974 on hi morí Aurora.

 

No et perdis...

 

A l’estiu, un bany a qualsevol gorg del riu Mergançol. Una delícia!

 

Què fer...?

 

Un passeig amb canoa pel pantà de la Baells, navegant per un mirall d’aigua envoltat de les pètries muralles del serrat de la Covil. A l’àrea del Molí del Cavaller hi trobem les facilitats.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Pasqua, podrem gaudir de les Caramelles i l’emblemàtica festa de la Truitada, amb l’ambient més genuí del poble i la seva gent.

 

Voltants...

 

Molt a prop de Vilada hi ha el municipi de Borredà, on podrem continuar gaudint de la zona amb més itineraris que trobarem a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 823 81 28
CAP
93 823 83 27
Farmàcia
93 823 80 82
93 821 02 59

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Vilada

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Vilada

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Vilada

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Theme