Mare de Déu de Lurda. La Nou de Berguedà.
Malanyeu amb la muntanya del Pedraforca al fons.
La Nou de Berguedà.
Mare de Déu de Lurda. La Nou de Berguedà.
La Nou de Berguedà amb els Rasos de Peguera i la Serra d'Ensija al fons.
Return

La Nou de Berguedà

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

En un racó a les faldes del Catllaràs

La Nou de Berguedà és un municipi el terme del qual es troba a les faldes de la serra del Catllaràs, a l’esquerra de la vall del Llobregat entre Guardiola i Cercs, aproximadament. El seu terreny és bàsicament muntanyós i molt boscós, cobert de pins rojalets i roures situats entre els poc menys de 800 i els més de 1.600 m, amb el cim del Sobrepuny (1.653 m) com a punt culminant del terme. El seu patrimoni natural i paisatgístic és d’una riquesa significativa.

L’indret ja és esmentat l’any 839 en referència a l’església de Sant Martí de la Nou. A partir de la seva influència parroquial, va anar congregant, sempre tímidament, una petita concentració de pobladors dedicats a les tasques agrícoles, ramaderes i forestals i, més tard, a la mineria, tal i com passa també amb Sant Sadurní de Malanyeu, indret ja esmentat també al 882.

Sempre ha estat un terme molt poc poblat format pel petit nucli de la Nou i el veïnat disseminat de Malanyeu, al nord del terme. Actualment el municipi agrupa solament uns 150 habitants, dedicats bàsicament a la ramaderia i al sector turístic, tot i que la proximitat amb Berga també fa que alguns dels seus habitants tinguin el lloc de treball allà. Havia tingut certa importància el sector miner, avui dia totalment desaparegut.

Els actes festius més destacats són les Festes Majors de la Nou i de Malanyeu, ambdues a l’agost, les Caramelles per Pasqua i la Truitada del cap de setmana següent.

 

Sabies que...?

 

A prop del nucli de la Nou hi ha erigit des de finals del segle XIX el santuari a la verge de Lurda, amb hostatgeria inclosa, degut a la popularitat que irradiava la verge francesa en alguns ambients de l’època. Els que, pels motius que fossin, no es podien permetre el viatge fins a França, almenys anaven, i van encara, al santuari de la Nou.

 

No et perdis...

 

Els formatges artesans de llet crua de cabra de la formatgeria Cuirols, situada a prop de la Nou. No marxeu sense tastar-los!

 

Què fer...?

 

Una de les coses més interessants que podem fer a la Nou és l’ascensió al cim de Sobrepuny, xino-xano sense presses. A mesura que ens enlairem, les vistes en deixaran un bonic record de tota la contrada.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Pasqua, podrem gaudir de la senzillesa i l’autenticitat de les Caramelles, i, el cap de setmana següent, de la Truitada, amb  truites d’all i cansalada. Informeu-vos de la data i els horaris exactes abans d’anar-hi!

 

Voltants...

 

Podeu visitar el Museu de les Mines de Cercs, que explica una realitat molt palpable del l’Alt Berguedà fins no fa massa anys.

Als municipis propers de Guardiola i Bagà, també trobareu rutes per fer amb l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 825 90 00
Consultori mèdic
93 825 90 00
Farmàcia Sant Jordi
93 824 82 52
Taxi Lluís Peralta
93 821 39 95

Links of interest

Images
Routes

What to see in: La Nou de Berguedà

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: La Nou de Berguedà

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: La Nou de Berguedà

Es mostren 1 - 8 de 8