Església de Sant Celoni
Sant Celoni al Montseny
Pont trencat de Sant Celoni
Ajuntament de Sant Celoni
Ball de Gitanes
Return

Sant Celoni

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El cor del Baix Montseny

Sant Celoni és el municipi més situat l’est de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, als peus del massís, limítrof ja amb les terres de la Selva, ocupant un privilegiat espai geogràfic al bell mig de la conca del riu Tordera, entre els parcs naturals del Montseny i del Montnegre i el Corredor. El terme, força gran, s’allarga des de la vall d’Olzinelles fins més enllà del nucli de la Batllòria, seguint la vall de la Tordera. Pel nord-oest, s’enfila tímidament pels primers contraforts del Montseny, i pel sud abraça gran part dels replecs del Montnegre fins, en alguna part, la mateixa carena de partió amb el Maresme, fins al turó d’en Vives, el turó Gros i Santa Maria de Montnegre.

El municipi, a través del seus nuclis, sobretot el principal, ha crescut força al llarg del segle XX, primer com a immediat receptor de la gent provinent del massís del Montseny en el seu procés de despoblació i, després, com a vila en procés d’industrialització. Més enllà del nucli principal, la població s’estén per altres nuclis i petits veïnats rurals com la Batllòria, Olzinelles, Montnegre, Fuirosos i algunes urbanitzacions, agrupant uns 17.500 habitants (2018).

La regressió de les activitats agrícoles, forestals i ramaderes per les de serveis i de caire industrial, ha propiciat un canvi en les economies familiars. Des de  principis de segle XXI, però, ha anat creixent el turisme de proximitat centrat en el seu entorn immediat, sobretot el Montseny, i la restauració i dinamització del seu patrimoni arquitectònic i natural. Sant Celoni és actualment, una població amb una rica vida associativa i cultural, cosa que també hi ajuda.

El paisatge actual del terme no urbanitzat és el resultat de l'alternança de boscos i de conreus, i en la multitud de masos que l’esquitxen. No obstant, la superfície forestal ha anat en augment, a causa sobretot de l’abandó d’antics conreus, com la vinya i altres de secà, formant pinedes mixtes i alzinars de rebrot. A les ribes de la Tordera i alguns dels seus principals afluents, com la riera d’Olzinelles i de Fuirosos, podem trobar clapes de vegetació de ribera més enllà de les antigues plantacions de pollancres o plàtans.

Els principals esdeveniments festius són la Festa Major, cap al 8 de setembre; la Festa Major de Sant Martí, cap a mitjan de novembre; la Festa Major de la Batllòria, a finals d’agost; la Festa Major d’Olzinelles, el primer dissabte d’agost, i sobretot, el Ball de Gitanes del diumenge de Carnaval.

 

Sabies que...?

 

El nom del municipi és originari d'un màrtir cristià, Sanctum Celedonium, del qual rebé el nom la capella que es construí a peu del camí ral de Barcelona a Girona, on es propicià el creixement de cases al seu entorn, la fortificació de la vila i la creació del mercat fora de la muralla (al segle XII). Aquest nucli de població prengué el nom de la capella, Sant Celoni, que aviat es convertí en un municipi de referència del Baix Montseny i esdevingué lloc de pas per a viatgers i comerciants.

 

No et perdis...

 

Les rutes guiades pel nucli antic de Sant Celoni que organitzen des de l’Oficina de Turisme, tot recorrent l’antic nucli emmurallat i els elements que se’n conserven.

 

Què fer...?

 

Descobrir l’entorn rural de la vall d’Olzinelles, on trobarem múltiples exemples de l'activitat tradicional lligada a l'explotació dels recursos forestals, com ara els pous de glaç i els forns de pega.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el diumenge de Carnaval podrem gaudir de l’espectacular Ball de Gitanes de Sant Celoni, sens dubte un dels més singulars i arrelats del Vallès.

 

Si hi anem cap a mitjan octubre podrem participar i gaudir de les activitats que es programen en motiu de la Setmana i de la Fira del Bosc. Informeu-vos-en!

 

Voltants...

 

A prop de Sant Celoni podem continuar recorrent el Baix Montseny amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera, Gualba i Hostalric.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 864 12 00
Policia Local
93 864 12 17
Hospital de Sant Celoni
93 867 03 17
Farmàcia Mas
93 848 40 76
Farmàcia Draper
93 867 03 74
Tren Renfe
902 24 02 02
Bus urbà
902 13 00 14
Bus Sagalés
902 13 00 14
Bus Hispano Hilarienca
972 24 50 12
Taxi Codina
617 55 42 66
Taxi Rossà
649 44 77 52

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Celoni

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Celoni

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Celoni

Es mostren 1 - 10 de 25