Presentation
La plana fluvial de la Tordera
Santa Maria de Palautordera és un municipi situat a l’oest de la comarca del Vallès Oriental, a la zona del Baix Montseny, ocupant la vall i la plana fluvial del riu la Tordera, zona de transició entre les masses boscoses dels vessants del massís del Montseny i de la serra del Montnegre.
Més enllà del nucli urbà principal, al límit nord del terme, gairebé tocant ja amb el nucli de Sant Esteve, i els seus antics veïnats i masies, el municipi ha anat creixent moderadament en forma d’urbanitzacions, convertint moltes segones residències en primeres, agrupant un total d’uns 9.200 habitants (2018).
A part de la certa activitat industrial i la funció purament residencial, el municipi conserva una certa activitat agrícola, no en va la plana fluvial a on està ubicat és molt fèrtil, circumstància que es nota en la proliferació de l’activitat pagesa. També hi té un pes determinant l’estiueig i el turisme de cap de setmana incentivat per la seva proximitat al massís del Montseny, sent un dels seus millors accessos.
El medi físic forma el típic mosaic agroforestal amb conreus i clapes de bosc o franges de vegetació en alternança, de més a menys a mesura que ens allunyem de la plana estricte vessants amunt, a banda i banda d’aquesta, on creixen els boscos densos, matollars i prats i herbassars, donant continuïtat a les masses forestals del Montseny, a més del fil conductor dels boscos, plantats i autòctons, de vegetació de ribera que ressegueixen els principals cursos d’aigua. El paisatge vegetal d’avui amb formacions arbustives de diferent mida o boscos mixtos de pins, alzines i roures, són el resultat de la degradació i explotació del bosc original al llarg dels anys. El territori és ric en aigües, ja que la xarxa hidrogràfica del municipi es troba dins la conca de la Tordera. Al municipi hi trobem aigües subterrànies diferenciades en dos aqüífers i 26 fonts inventariades, a més d’una major pluviositat provocada per l'originalitat orogràfica i la situació respecte el Montseny.
Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de l’Aplec del Remei, a l’octubre; la Festa Major de Sant Proget o de Sant Burget, cap a finals de gener; el Carnaval, amb el seu tradicional Ball de Gitanes, i el Via Crucis de Setmana Santa, a més de les festes dels veïnats.
Sabies que...?
La gent de la zona simplifica el nom del poble dient directament Palautordera o, encara més, només dient Palau, sent el nucli veí senzillament Sant Esteve.
No et perdis...
La bonica posada en escena del Ball de Gitanes, el Diumenge de Carnaval, a la plaça de la Vila.
Què fer...?
El passeig entre la plaça de la Vila i l’església de Santa Maria i la bonica ermita del Remei, seguint el carrer Major i el passeig del Remei, sota les llargues files de plàtans, és una bona passejada molt recomanble.
Quan anar-hi...?
Si hi anem cap a finals de novembre podrem assistir de les Jornades de la Memòria, una sèrie d’actes per mantenir viva la memòria històrica i etnològica del poble.
Voltants...
A prop de Santa Maria de Palautordera podem continuar gaudint de la zona del Baix Montseny amb els itineraris que trobaràs a l’app de Natura Local als municipis de Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni, Gualba i Hostalric.
Contact telephones
Links of interest
web oficial d'informació municipal de Santa Maria de Palautordera.
Web d'informació turística dels municipis del Montseny.
Web d'informació turística de la comarca del Vallès Oriental.
Itineraris turístics per Santa Maria de Palautordera.
Web d'informació del Parc Natural del Montseny.
Blog de Josep Mª Pascual Sabé a l'entorn de la història i l'art de Santa Maria de Palautordera.
Blog del Club Excursionista de Palautordera amb informacios i activitats.