Return

Sant Just Desvern

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Als peus i Collserola endins

Sant Just Desvern és un municipi situat al sud de la comarca del Baix Llobregat, en plena àrea metropolitana de Barcelona, als peus del vessant sud-oest de la serra de Collserola, amb més de la meitat del terme municipal formant part de la zona protegida del Parc Natural de la Serra de Collserola, abraçant la conca i la vall de la riera de Sant Just fins gairebé arribant a la zona de Vallvidrera. L’altra meitat del terme, aproximadament, és profusament urbanitzada, entre la trama urbana residencial i la zona industrial i logística del Baix Llobregat, en direcció a l’ampla vall fluvial del riu Llobregat.

La trama urbana del municipi s’ha vist incrementada al llarg del segle XX, sobretot a partir de la segona meitat, com a municipi receptor de la puixança industrial i demogràfica característica d’aquesta zona catalana durant les darreres dècades. Entre el nucli originari i l’expansió urbana posterior actualment agrupa uns 17.200 habitants (2018).

Actualment el municipi forma part de la conurbació urbana que formen els municipis de la banda esquerra del pas del riu Llobregat per aquesta zona, plenament urbana i logística, amb un potent sector de serveis, també, tot i que Sant Just encara pot presumir de conservar algunes masies amb les corresponents terres de conreu, sobretot a la part del terme corresponent als primers relleus collserolencs.

El paisatge, més enllà de la taca urbana, és el propi dels vessants mediterranis de brolles i pinedes que s’enfilen muntanya amunt, a més d’algunes clapes d’alzinar i roures en alguna raconada més ombrívola. Al fons de rieres i torrents, malden, en estats diferents de conservació, algunes clapes de vegetació de ribera. És fàcil també observar en les passejades, oliveres, garrofers, ametllers, figueres i altres arbres fruiters de secà així com nombrosos marges de pedra seca que ens delaten un passat agrícola no gaire llunyà. L’aigua és també protagonista com ho demostra l’existència de nombroses fonts, basses, pous i mines que van possibilitar en el passat el conreu de la terra i avui són un patrimoni que cal conservar.

Els esdeveniments festius més rellevants de Sant Just Desvern són la Festa Major, a principis d’agost; els Tres Tombs, als voltants del 17 de gener; la Revetlla de Sant Pere, el divendres més proper a Sant Pere; i les  Festes de Tardor, el quart cap de setmana d’octubre.

 

Sabies que...?

 

Sant Just Desvern conserva 25 masies i 10 edificis modernistes repartits per tot el terme. Tot passejant, sovint hi tenim sorpreses.

 

No et perdis...

 

L’edifici Walden 7, de l’arquitecte Ricardo Bofill, construït als anys 70 del segle XX, una peça arquitectònica de referència.

 

Què fer...?

 

Al costat de l’edifici Walden 7 podem pujar al mirador de la xemeneia, a 104 m d’altitud, una de les més altes d’Europa entre la seva tipologia.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap finals d’octubre podrem gaudir de les Festes de Tardor, amb el seguici popular, correfoc, fira, caminada popular...

 

Voltants...

 

A prop de Sant Just Desvern podrem continuar descobrint talaies i racons de Collserola amb els itineraris de l’app de Natura Local als municipis d’Esplugues de Llobregat i Sant Cugat del Vallès.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 480 48 00
Policia Local
93 473 10 92
CAP Sant Just Desvern
93 470 06 89
Farmàcia Salom Coll
93 371 43 87
Farmàcia Bondia
93 372 15 02
Tram
900 70 11 81
Taxi Parador
93 471 00 00

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Just Desvern

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Just Desvern

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Just Desvern

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme