Return

Sant Cugat del Vallès

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Porta a l'obaga de Collserola

El municipi de Sant Cugat és situat al sud de la comarca del Vallès Occidental, ocupant el vessant nord-oest de la serra de Collserola i part de la depressió vallesana. El terme muntanyós ocupa la conca de la riera de Sant Medir i s’estén fins el puig Madrona i la riera de Rubí. Pel nord, després de travessar la plana del Vallès, el terme fa una incursió fins a la zona de Can Barata, ja a tocar de la serra de Galliners, i el turó de Can Camps.

Més enllà de l’antic nucli i el seu accelerat creixement des de mitjans segle XX fins ara, el terme és ocupat per nombroses urbanitzacions, algunes crescudes a l’entorn d’antics veïnats que n’han quedat difuminats, com Valldoreix, que és entitat municipal descentralitzada, la Floresta, Mira-sol, part de les Planes i Can Barata. El terme acull una gran activitat industrial i logística, de manera que la població flotant hi és en profusió més enllà dels seus gairebé 90.000 habitants censats (2018),

Sant Cugat és actualment una ciutat amb un dinamisme social i cultural de primer ordre. En qualsevol època i moment de l’any, hi trobarem coses i activitats a fer. La ciutat bull constantment, una de les més dinàmiques de Catalunya.

En acusat contrast amb la plana urbanitzada i bulliciosa, el terme té també una elevada superfície forestal i de tranquil·litat, ja que Sant Cugat és el municipi amb més superfície inclosa al Parc Natural de la Serra de Collserola, i dins dels seus límits es troben les dues reserves naturals més importants, la de la Font Groga i la de la Rierada-Can Balasc. A les  zones periurbanes, encara, la combinació d'espais forestals amb alguns cultius supervivents, bàsicament de secà, formen un mosaic que afavoreix una certa biodiversitat.

Els principals esdeveniments festius tradicionals i culturals de la ciutat són la Festa Major, entre finals de juny i principis de juliol i l’aplec i la Fira de Sant Medir, a principis de març. També hi trobarem un fires al llarg de l’any, com la de Sant Ponç i de Santa Llúcia

 

Sabies que...?

 

La xarxa de rieres i torrents que discorren per Sant Cugat constitueixen uns bons connectors biològics. Tot i la pressió urbanística, encara són capaces de retenir una biodiversitat destacable.

 

No et perdis...

 

El seu monument més important i conegut, el monestir de Sant Cugat, antiga abadia benedictina amb fonaments al segle IX.

 

Què fer...?

 

Una passejada Collserola endins fins a l’estimada ermita de Sant Medir, una bona manera d’oblidar que estarem rodejats d’àrea metropolitana.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Sant Medir, el dia 3 de març, hi podrem viure l’ambient de l’aplec i la Fira de Sant Medir. Un bon moment per visitar la ciutat en un moment que se celebra des de temps immemorials.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Cugat del Vallès podrem conèixer altres racons de Collserola amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis d'Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern.

Contact telephones

Emergencies
112
Local Council
93 565 70 00
Policia Local
93 565 70 00
Hospital Universitari General de Catalunya
93 565 60 00
FGC Local trains
012
Renfe Local Trains
900 41 00 41
Sarbus
93 580 67 00
Taxi Sant Cugat
93 589 44 22
Excel Taxi
93 583 82 01

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Cugat del Vallès

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Cugat del Vallès

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Cugat del Vallès

Es mostren 1 - 7 de 7