Pastures
Sant Pere i la serra de Bellmunt
Mas El Güell. Vall del Fornés
El Fornés
Sant Pere de Torelló
Sant Pere de Torelló. Bellmunt- Forat Micó i Curull
Return

Sant Pere de Torelló

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Als peus de Bellmunt

El municipi de Sant Pere de Torelló es troba a la comarca d'Osona, al límit amb el Ripollès i la Garrotxa, a uns 620 m d'altitud, a la zona de confluència entre la plana de Vic i les valls dels rius Ges i Fornès i als peus dels primers contraforts de la serra de Bellmunt. La població, actualment vora els 2.500 habitants es troba repartida entre el principal nucli urbà i una gran quantitat de masies disseminades pel terme, així com pels veïnats disseminats de Sant Andreu de la Vola i el Veïnat de Dalt. El relleu és més pla al sud, a l'oest força accidentat i al nord i a l'est topa amb els vessants de la serra de Bellmunt, de Curull i de Llancers.

La vila va néixer a l'entorn de la primera església romànica, documentada des del segle XII, sota la jurisdicció del castell de Torelló. No és fins al segle XVII que s'independitza formant una batllia juntament amb la parròquia de Sant Vicenç de Torelló, sent però encara una baronia adjunta als Cabrera. Al segle XIX, ja amb el títol de vila, Sant Vicenç i Sant Pere se separen, formant dos municipis diferents. Un dels edificis més emblemàtics del municipi és el santuari de Bellmunt, al capdamunt de la serra homònima, documentat ja al segle XIII. Al segle XVIII es basteix el nou temple parroquial de Sant Pere, d'estil entre el barroc i el neoclàssic, ampliat al segle XIX amb la capella del Santíssim.

El paisatge de l'entorn de Sant Pere és força heterogeni. Mentre a la zona més propera a la plana abunden els camps de cereals i farratges convivint amb els vessants aixaragallats característics de la plana de Vic i les clapes d'alzina i roure (que viu a la plana per sota del domini de l'alzinar, a recer de la inversió tèrmica); a la zona més accidentada de muntanya de la serra de Bellmunt, Bracons i Llancers, trobem grans extensions d'alzinar muntanyenc, primer, i la roureda i la fageda, més amunt, que en caracteritzen principalment els inclinats vessants, amb algunes zones de pastura de muntanya entremig.

La vila de Sant Pere de Torelló, conjuntament amb altres de la vall del Ges, va començar a ser coneguda anys enrere per la fabricació d'objectes amb la tècnica de la torneria de la fusta, així com per la fabricació i la venda d'esquelles per als ramats de mitja Catalunya. A més, el sector agrícola i ramader sempre hi ha tingut un pes significatiu. Actualment, la majoria de les persones treballen en els sectors de la indústria i els serveis, dins i fora del municipi. 

Les manifestacions festives més conegudes del municipi són la Festa Major de Sant Severi, al setembre; la Festa Major Petita, per Sant Pere; l'antiga Fira de Sant Sebastià, al gener; la Festa del Segar i el Batre, al juliol, i la Fira de Primavera, per Sant Jordi.

 

Sabies que... 

 

A Sant Pere els diuen Socarracristos, ja que en una processó per demanar que plogués, justament es va posar a ploure i, perquè el Santcrist no es mullés, el van tapar amb una manta, cosa que va fer que quedés amb la llana enganxada. Per intentar treure aquest borrissol es va proposar cremar-lo i, finalment, van acabar socarrant el Crist i tot!

 

No et perdis... 

 

La Fira de Sant Sebastià (4t diumenge de gener), la Fira de Primavera (diumenge abans de Sant Jordi), i l'exposició de diorames (abans de Nadal i fins la Fira de Sant Sebastià).

 

Què fer...

 

Les rodalies de Sant Pere de Torelló excel·leixen per les bones passejades que ofereix: per la zona mediambiental de la riera, la ruta de la Font Santa, la ruta de Bellmunt i la ruta cap a la Grevolosa, per exemple. 

També val al pena visitar La Casa de les Abelles, un viatge al món de l'apicultura, i fer la ruta de la Torneria, que ens apropa a un ofici artesanal que s'està perdent a partir d'unes escultures col·locades en diferents punts del poble.

 

Quan anar-hi...

 

Per la Festa Major, per gaudir de les Carretilles, pel Ball del Banyut i el Porronaire, i la Processó de la Socarrada.

A la tardor, per veure el canvi de color espectacular que fa el bosc.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Pere de Torelló podem continuar gaudint de la vall del Ges amb els itineraris que trobarem a l'app de Natura Local al municipi de Sant Vicenç de Torelló.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 858 40 24
Mossos d'Esquadra
93 883 21 21
Dispensari Municipal
93 858 42 77
Farmàcia
93 858 40 35
Autobusos Segalés
902 13 00 14
Taxi Pere Fornieles
610 40 41 99

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Pere de Torelló

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Pere de Torelló

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Pere de Torelló

Es mostren 1 - 10 de 20
 • Filter by type
  Theme