Vistes Celrà
Illa dels Salzes. Celrà.
Vistes a Celrà.
Return

Celrà

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Entre la plana del Ter i les Gavarres

Celrà és un municipi situat al nord-est de la comarca del Gironès, ocupant al nord del terme una part de la plana del Ter, precisament anomenat pla de Celrà, un cop passat Girona i el breu congost que el riu forma entre el pas de les Gavarres i la muntanya dels Sant Metges o de Sant Julià. Els terrenys que formen la plana de Celrà limiten amb el riu Ter i amb el terme de Bordils, però cap al sud el territori celranenc s’enfila Gavarres endins fins pràcticament la muntanya de Sant Miquel i la zona del santuari dels Àngels, rieres de Palagret i de Mavalls amunt, amb les seves ramificacions i torrents secundaris.

Més enllà del nucli antic estricte, petit però pintoresc, el nucli principal de població es concentra al llarg de la via del ferrocarril que va a Portbou i Girona i la carretera que uneix Girona amb la Bisbal, sobretot de creixement ja enfilat el segle XX, on hi trobem també algunes petites urbanitzacions de continuïtat, a més dels vells masos i cases disseminades, agrupant en total uns 5.400 habitants (2018), cosa que suposa haver doblat la població en només uns vint anys. 

Celrà és actualment un municipi d’economia diversificada amb un certa connotació residencial, per la seva proximitat amb Girona. No obstant això, al nord de la carretera s'hi ha desenvolupat un ampli polígon industrial que ha fet créixer el sector industrial, tot i que l’activitat agrícola continua ocupant la resta de la plana del terme.

Pel que fa el medi físic, cal destacar els vessants gavarrencs, entapissats per boscos de pins, alzines, suros i perxades de castanyer, amb els seus respectius fondals i torrents de vegetació de ribera; les ribes del Ter, on s’allotgen, també, interessants comunitats de ribera; i la plana agrícola i al·luvial del Ter, molt fèrtil i regada per les aigües de la sèquia Vinyals i les seves múltiples ramificacions, on els usos principals son els conreus de pollancre, vivers i altres conreus de regadiu.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, el primer cap de setmana de maig; l’aplec de la Sardana, cap a les mes de març, i la Festa del Bernat Banyut, a mitjan octubre.

 

Sabies que...?

 

El símbol de la població és un sol, sense que es conegui amb exactitud la seva relació amb el nom del municipi. No obstant això, des del segle XVII fins a l'actualitat, el sol ha figurat en els documents oficials de l'Ajuntament. A la façana de l'església, acabada el 1803, figura esculpit aquest astre.

 

No et perdis...

 

Una visita al castell de Palagret, en procés de restauració, així com la passejada per la selvàtica franja de la riera homònima... Les Gavarres més selvàtiques!

 

Què fer...?

 

Una bona passejada vora el Ter, travessant la plana fluvial i cap a l’illa dels Salzes, pot ser un bon moment de seducció ambiental i paisatgística. Estigueu a l’aguait dels ocells, que n’hi ha molts!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a principis de juliol podrem anar a fer el mos a la Fira de la Brasa, un esdeveniment relativament nou però que ja congrega a tota una concurrència amb ganes de passar-ho bé tot menjant allò que cuina la gastronomia del poble.

 

Voltants...

 

 

A prop de Celrà podem continuar recorrent aquests paratges de les Gavarres amb els itineraris que trobareu a l’app de Natura Local als municipis de Juià, Sant Martí Vell, Madremanya i Girona.

Contact telephones

Emergencies
112
Council
972 49 20 01
Servei de vigilància
683 17 66 06
Primary Care Center
972 49 25 00
Pharmacy
972 49 20 18
Farmàcia Batlllori
972 49 35 52
Tren Renfe
972 20 70 93
Bus Sarfa
902 30 20 25
Taxi
609 80 62 06

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Celrà

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Celrà

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Celrà

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme