Vall de Vall-llobrega
Can Sábat
Olivet a VAll-llobrega
V de Vall-llobrega
Return

Vall-llobrega

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La vall discreta entre les Gavarres i el mar

Vall-llobrega és un municipi situat al sud-est de la comarca del Baix Empordà, entre els primers contraforts de la banda més marítima del massís de les Gavarres i la vall i la plana de la riera de Vall-llobrega, que baixa dels propers i discrets relleus gavarrencs esmentats, amb les carenes del Montagut (266 m) i del Puig Blanc (256 m) fent-ne de límits laterals.

El municipi ve d’una fesomia de distribució de la població en petits veïnats, anomenats ravals, i més aviat disseminada i continguda, tot i que modernament al petit nucli més vertebrador, el Raval de Baix o de Mar, se li han anat afegint carrers i cases. Cal sumar-li el creixement d’algunes petites urbanitzacions, com el Mas Falquet i la Portalada, a més d’un nombrós grup de masies escampades pel terme, agrupant actualment uns 925 habitants censats (2018), tot i que la seva població flotant creix sensiblement durant el temps d’estiueig.

L’activitat tradicional a la vall passava sobretot per l’agricultura de secà, que no ha deixat, però, de tenir el seu petit pes al costat del desenvolupament del sector industrial, amb un petit  polígon propi, i de la innegable influència econòmica i turística que li proporciona favorablement la seva proximitat a les àrees de Palamós i Palafrugell. Tot i aquesta proximitat, Vall-llobrega no ha deixat de ser un lloc tranquil i de cert tarannà rural.

El medi físic ve marcat pel bell mosaic agroforestal de la vall i de la plana, amb les seves velles masies, que es confonen ja en alguns casos amb les modernes construccions i segones residències, i les pinedes, suredes i brolles mediterrànies que s’escampen vessant amunt, en indrets guanyats per l’abandó de les feixes de vinya i olivera i en certa renovació després de la incidència d’alguns incendis

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Sant Mateu, el cap de setmana després del 21 de setembre, i la Festa de Sant Vicenç, el següent diumenge després del 21 de gener.

 

Sabies que...?

 

L’eucaliptus centenari de la plaça de la Vila de Vall-llobrega, tot un símbol que ha anat passant d’avis a néts, va ser plantat pels infants de l'antiga escola del municipi.

 

No et perdis...

 

Les vistes més que generoses de tot el terme i fins a la mar que es poden gaudir des del proper cim del Montagut, a la part més alta del terme.

 

Què fer...?

 

Si anem, tot passejant, fins al petit nucli del Raval de Dalt, podrem observar la fesomia més rural del terme.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el diumenge de la Setmana Santa podrem gaudir de la interessant Marxa Popular de Vall-llobrega, sempre per les rodalies del terme més proper.

 

Voltants...

 

A prop de la Vall-llobrega podem continuar recorrent paratges de les rodalies de les Gavarres amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Palamós i Palafrugell.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
972 31 54 64
Hospital de Palamós
972 60 01 60
Farmàcia Cristina Santos
972 31 80 96
Bus Sarfa
902 30 20 25
Taxi Jordi Salichs
656 97 39 75

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Vall-llobrega

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Vall-llobrega

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Vall-llobrega

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Theme