Vistes a Pals.
Vistes als Masos de Pals.
Vistes a Pals amb el Montgrí de fons.Pals.
Collita de l'arròs a Pals.
Camps d'arrossars a Pals.
Return

Pals

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La plana de l’arròs

Pals és un municipi situat al litoral de la comarca del Baix Empordà, a la zona coneguda com l’Empordanet, amb el terme ocupant bona part de plana empordanesa, a la zona meridional del Baix Ter, i els vessants nord i nord-oest de les muntanyes de Begur.

El municipi de Pals es divideix en dos nuclis tradicionals, Pals i els Masos de Pals, i algunes modernes urbanitzacions, tant a la coneguda platja de Pals com a prop dels altres nuclis, però és conegut, sobretot, per la situació del nucli antic al cim d’un puig poc enlairat i la seva llarga platja. Actualment agrupa uns 2.500 habitants estables (2018), però la seva vocació turística el fan un municipi amb una important població flotant

L’agricultura tradicional sobre el planer cobert antigament per estanys i aiguamolls que, en el cas de Pals, van ser assecats i destinats al conreu de l’arròs, sobreviu amb cert bon estat de salut, tot i que el municipi disposa d’una important mà d’obra dedicada als serveis i a l’especialització turística de l’indret, en plana Costa Brava.

El medi físic ve determinat per tres grans sectors: la plana interior, dedicada a una agricultura herbàcia; la plana més litoral o vora els recs, on destaquen els arrossars, tot i que també sobreviu algun petit aiguamoll i sistema dunar litoral; i els vessants emboscats per pinedes i alzines de les muntanyes de Begur.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Pals, a principis d’agost; la Sega Tradicional de l’Arròs, a l’octubre; la Plantada Tradicional de l’Arròs, al juny, i el Pessebre Vivent, al desembre, entre molts d’altres esdeveniments turístics i culturals.

 

Sabies que...?

 

El nom de Pals ve de Palus, terreny pantanós en llatí, la caracteritza principal d’aquest sector de la plana riberenca del Ter abans que tot esdevingués arrossars i terrenys dessecats. Actualment, en algun racó del litoral, encara podem viure aquell passat d’aiguamolls.

 

No et perdis...

 

La Campanya Gastronòmica de l’Arròs de Pals, on podràs tastar els millors arrossos fets amb el producte del terrer més proper!

 

Què fer...?

 

A part de la preceptiva passejada pel nucli antic de Pals, el Pedró des d’on Josep Pla admirava aquest tros de país, és recomanable pujar al Quermany Gros, un autèntic mirador de l’Empordanet.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a principis de desembre podrem participar de la Marxa dels Arrossars, una bona caminada pel mig d’aquest bonic paisatge del Baix Ter arrossaire.

 

Voltants...

 

A prop de Pals podem continuar descobrint els racons de la Costa Brava i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Palafrugell, Begur, Torroella de Montgrí i l’Estartit.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
972 63 61 61
Policia Local
972 66 77 77
CAP
972 63 70 24
Farmàcia dels Masos
972 66 77 30
Farmàcia de Pals
972 66 81 36
Bus Sarfa
972 30 06 23
Taxi Costa Brava
972 61 22 22
Taxi Europa
639 13 26 33
Taxi Capsur
619 30 38 52

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Pals

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Pals

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Pals

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Theme