Vall de Montjoi. Roses
Barraca sota el Puig Rodó
Roses des del Castrum
Passeig marítim de Roses
Return

Roses

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La porta del cap de Creus

Roses és un municipi situat a la meitat nord de la comarca de l’Alt Empordà, entre el litoral planer de la badia de Roses i fins al capdamunt del cim del Pení, formant part del sistema muntanyós del Parc Natural del Cap de Creus. La zona costanera del parc dins el terme de Roses s’estén des de la punta Falconera fins al cap de Norfeu, formant, ja aquí, un litoral abrupte. La vila de Roses, la trobem estratègicament situada al fons de la badia del mateix nom, entre la plana inundable de la costa baixempordanesa i al peu de l’esmentat sistema muntanyós. El territori muntanyós és drenat per rierals que s’escolen per valls estretes i fondalades, que configuren l’articulació de la costa: la riera de Ginjolers, que migparteix Roses, la riera de la Trencada i la de la Quarantena, que desemboquen a ponent i a llevant de la vila, i les de Jóncols i de Montjoi, que van a morir a les platges homònimes.

El municipi de Roses, més enllà del seu vell nucli i el seu creixement urbà, es compon actualment per tot un seguit d’urbanitzacions, com Santa Margarida, Mas Boscà i Mas Fumats, i altres equipaments turístics, que en fan doblar la seva població flotant durant sobretot els mesos d’estiu, agrupant uns 19.200 habitants censats (2018).

Roses té un passat molt relacionat amb els oficis del mar, que encara perduren en part, tot i que l’agricultura havia estat també un complement econòmic gens menyspreable, tal i com testimonien en molts indrets del terme els antics masos i els vells marges de pedra seca dels bancals abandonats vessants amunt. Actualment, però, podíem dir que és un municipi especialitzat en l’activitat turística i de serveis, ja que el sector industrial hi és en molt poc pes.

El tret més característic del seu medi físic és la coberta vegetal del cap de Creus, ja que es veu condicionada per la forta influència marina, el relleu accidentat i l'abundància d'afloraments rocosos. Les seculars activitats humanes a la zona s'han traduït en una recurrència dels incendis, en l'explotació i rompuda dels boscos i en una important pressió del pasturatge. Això ha donat lloc a un context en el qual els antics boscos han estat substituïts per les brolles i els pradells secs, tot plegat també afavorit pel progressiu abandó dels conreus de vinya i olivera. Un dels aspectes més interessants del cap de Creus és el seu paisatge geològic que ens permet interpretar-hi l'evolució de les terres del paleozoic inferior a Catalunya.

Els principals esdeveniments festius de Roses són la Festa Major, cap a mitjan agost; el Carnaval, molt sentit i viscut; la processó de Setmana Santa; una cantada d’havaneres a finals de juliol, i l’aplec de la Sardana, a mitjan abril.

 

Sabies que...?

 

Roses pot presumir realment d’uns indrets naturals ben conservats, com la zona del cap de Norfeu, al límit del terme de Roses amb el de Cadaqués, un dels trams més espectaculars i solitaris de la Costa Brava. 

 

No et perdis...

 

Una visita  a la Ciutadella de Roses, Bé Cultural d’Interès Nacional, recinte artífex poblacional i defensiu de la zona ja des del temps dels grecs.

 

Què fer...?

 

Una passejada xino-xano fins al capdamunt del castell de la Trinitat, amb unes vistes sensacionals sobre la badia de Roses.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem l’últim cap de setmana de maig podrem gaudir de les decoracions i activitats de la Fira de la Rosa, un esdeveniment singular dedicat a aquesta flor entre altres.

 

Voltants...

 

A prop de Roses podem continuar descobrint aquests racons de la Costa Brava i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local al municipi de Torroella de Montgrí i al Parc Natural del Montgró, les illes Medes i el Baix Ter.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
972 25 24 00
Policia Local
972 15 37 15
CAP
972 15 37 59
Farmàcia Bosch
972 45 82 26
Farmàcia Casas
972 25 56 58
Farmàcia Celrà
972 45 91 59
Bus Viñolas
972 25 66 61
Bus Sarfa
972 15 05 85
Taxi
620 91 63 91

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Roses

Es mostren 1 - 10 de 21
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Roses

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Roses

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme