Santa Magdalena
Vistes a Les Encantades
Vistes de les Encantades, Serra d´Aubenç i la Roca del Corb
Return

Odèn

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El Solsonès remot

Odèn és un municipi situat al nord de la comarca del Solsonès, al límit amb l’Alt Urgell, ocupant les capçaleres de les torrenteres que baixen del vessant sud de la serra del Port del Comte, fins al cims del Tossal de Cambrils, la Gespeguera i el Pedró dels Quatre Batlles, que acabaran formant el riu Fred, el d’Odèn, la riera de Canalda i la Ribera Salada, i estirant-se més enllà de la carena de Serra-seca, a l’oest del terme, abraçant una gran part de les valls de la rasa de Valldan i del riu de la Móra Comdal, ja orientades clarament cap a la ribera d’Oliana.

El municipi és format per un grup de petits nuclis i veïnats rurals, tots escassament habitats, com Odèn, el que dóna nom al municipi, Canalda, el Montsou, Cambrils, Llinars, la Valldan, la Móra Comdal i el Sàlzer, a més d’una munió de masies, moltes d’elles deshabitades del tot o només com a segona residència, agrupant un total d’uns 250 habitants (2018).

El municipi gira a l’entorn d’un certa activitat agrícola i ramadera, destacant-ne la producció de patates, que en tenen certa fama, tot i que des de fa uns anys s’han iniciat algunes activitats i serveis relacionats amb el turisme rural, cultural i de muntanya, com la recuperació del salí de Cambrils, amb què es recupera també, simbòlicament, una part de la història econòmica i social de la zona amb el passat de l’explotació de la sal de l’aigua de la font Salada.

El medi físic ve determinat per uns relleus accidentats de muntanya, amb un gran protagonisme de la roca conglomerada o montserratina, ja que la zona no deixa de ser en els relleus superiors de transició entre la vall del Segre i la zona de relleus més suaus del Solsonès cap als cimals de la serra del Port del Comte, amb una cobertura de bosc de pi roig considerable o de roure martinenc, segons la zona. A les màximes altituds de la serra del Port de Comte, hi trobem ja el pi negre i els roquissars i prats d’alta muntanya.

Els principals esdeveniments festius del municipi d’Odèn són la Festa Major d’Odèn, a mitjan agost; la Festa Major de Canalda, cap el dia 24 de setembre, i la Festa Major del Roser i la Festa de les Dones de Cambrils, el primer i segon diumenge d’octubre, a més d’altres petites festes i aplecs a la Valldan, Odèn i Canalda al llarg de l’any.

 

Sabies que...?

 

Canalda, tot i formar part del municipi d’Odèn, sempre ha tingut una certa identitat diferenciada, fins al punt de constituir des del 1973 una de les entitats municipals descentralitzades amb menys habitants de Catalunya. 

 

No et perdis...

 

El mirador de Serra-seca, des d’on podrem albirar gran part del terme, tant cap a la banda del Segre com cap al Cardener.

 

Què fer...?

 

Una visita a les salines de Cambrils és del tot recomanable. A l’estiu fins i tot es poden fer banys d’aigua salada, en la qual s’arriba a flotar. Informeu-vos-en!

  

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a la primera quinzena d’agost podrem presenciar el Concurs de Gossos d’Atura de Montnou, on es demostra aquest antic art dels pastors amb els gossos del ramat.

 

Voltants...

 

A prop del municipi d’Odèn podem visitar el poble de Sant Llorenç de Morunys i la bonica Vall de Lord, i la capital de la comarca, Solsona, on hi trobareu itineraris a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
973 48 17 00
Taxi Pau Soler
973 46 30 42

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Odèn

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Odèn

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Odèn

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Theme