Sant Serni. Montmajor
Vistes a Montserrat des de la carena de Ca l'Escuder. Montmajor.
Vistes a Montmajor
Can Barri. Montmajor
Vistes a Montmajor
Ruta per les rieres de Sorba: l'Aigua d'Ora i Gargallà. Montmajor
Return

Montmajor

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

On el Baix Berguedà solsoneja

Montmajor és un municipi del Baix Berguedà, aproximadament a meitat de camí entre Berga i Solsona, al límit amb el Solsonès, àrea on es troba el nucli amb més entitat i que li dóna nom. 

A més del petit nucli de Montmajor, conformen el municipi els antics veïnats, llogarrets o parròquies de Gargallà, Sorba, el Pujol de Planés, Sant Feliu de Lluelles i una part de Correà, i els enclavaments de Comaposada, sota el cingles de Taravil, Canals de Catllarí, a la zona dels Rasos de Peguera, i el de Valielles, rere la serra de Busa, ja al Solsonès, a més de nombroses masies, conformant una demografia de caire rural i més aviat disseminada. Actualment, agrupa uns 470 habitants.

L’orografia del terme tendeix al rebregament, conformada per petits altiplans solcats per les torrenteres i rieretes afluents de la riera de Navel i de l’Aigua d’Ora, en tendència clara cap al sud. Al llocs més planers, hi abunden els conreus de cereals i farratges, intercalats per clapes i vessants de bosc de pi i alzina.

Els principals esdeveniments festius són les festes majors de Montmajor, el primer cap de setmana de setembre; la de Sorba, el primer diumenge de maig; la del Pujol de Planés, el diumenge després de l’Ascensió; la de Gargallà, el diumenge després de Sant Isidre; la de la Torreta, l’últim diumenge d’abril, amb el tradicional Ball de Cascavells; la de Sant Feliu de Lluelles, el dia de Sant Jaume; la de Correà, el segon diumenge de setembre; la fira del Mercat i Tradició, pels volts del dia 11 de setembre, a Montmajor; el Pessebre Vivent de Vilandeny; les Caramelles, per Pasqua, i la grandíssima rifa del Rebost de Montmajor, el primer diumenge després del dia de Reis, amb una gran botifarrada popular.

 

Sabies que...?

 

La riera de Navel, que en part rega el terme de Montamjor, és un curiós Espai Natural Protegit amb una interessant biodiversitat i paisatge que val la pena visitar.

 

No et perdis...

 

La rifa del Rebost de Montmajor que fan el diumenge després de Reis a Montmajor, amb productes de pagès i altres de tota mena aportats pels mateixos montmajorencs, una de les més grans de Catalunya.

 

Què fer...?

 

És curiós de visitar el Museu d’Art del Bolet de Montmajor, una interessant col·lecció de reproduccions molt realistes de bolets fetes amb ceràmica per l’artista local Josefina Vilajosana.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels dies de les festes de Nadal, podrem gaudir del pintoresc Pessebre Vivent de Vilandeny, que encara que es celebri en terres de Navès, és compartit amb els pobles de Sorba i Gargallà, de Montmajor, amb la participació d’alguns dels seus habitants.

 

Voltants...

 

A prop de Montmajor trobem el bonic i enlairat poble de Casserres, on podrem conèixer el seu entorn natural amb les rutes que trobareu a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 824 60 00
Consultori mèdic
93 824 60 00
Bus Costa Sagalés
93 873 84 54

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Montmajor

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Montmajor

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Montmajor

Es mostren 1 - 10 de 14