El fondo de'n Just
La plana de can Sadurní des de la Soleia
Vistes pujant al pla del Cirerer
Return

Cap al pla del Cirerer

Route
07/10/2016
Index card

Introduction

L'avenc i l'altiplà calcari

Aquesta curta però costeruda passejada ens permet enlairar-nos des de pràcticament la part més baixa dels secs cursos d'aigua tributaris de la riera de Begues fins al pla del Cirerer, en realitat un altiplà calcari des d'on tindrem vistes obertes de l'entorn, des de la plana de can Sadurní fins a les ondulacions dels primers contraforts emboscats de la banda del massís del Garraf. El punt emblemàtic de l'itinerari és l'avenc de can Sadurní, conegut tant per la seva espectacularitat visual com per haver estat el primer en ser davallat de tota Catalunya. 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  1 hour 30 minutes
 • Slope
  180.00 meters
 • Distance
  4.70 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Landscaping
  Geologia
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

L'avenc i l'atiplà calcari

Iniciarem el nostre recorregut a la part més baixa de la riera de can Sadurní, a prop de l'indret on s'ajunta amb el fondo de'n Just, que resseguirem a la tornada. Aquests primers vessants que farem són antigues feixes de vinya emboscades per la pineda esclarissada, amb algunes esparses alzines que comencen lentament a fer-se lloc.

Vorejant i sempre a prop de la riera arribarem al pi Gros, restes del pi centenari i emblema del poble de Begues. Fins aquí, l'ombra i el camí xiroi i planer ens ha acompanyat alegrament. Ara, però, toca fer un petit esforç i iniciar la costa que ens ha de dur fins a l'enlairat pla del Cirerer. D'esquena a migdia el sol ens embolcalla per tots costats. En compensació, però, les vistes sobre l'entorn són com més amunt més generoses. Fareu bé d'anar parant per recuperar l'alè de tant en tant i aprofitar per contemplar el paisatge que tenim a sota.

Quan ja haurem pujat bastant, de cop, a l'esquerra de la pista, un breu rastre entre la roca calcària ens aboca a l'avenc de can Sadurní, d'ampla entrada i de bellíssima estampa. Aneu amb precaució perquè qualsevol pas en fals pot ser perillós. No obstant això, amb els cinc sentits ben desperts, podem fruir de la contemplació d'aquesta interessant cavitat de la geologia local.

Ara ja només ens toca acabar de pujar un tram breu i ens plantarem al llom del pla del Cirerer, indret replet de roca calcària en superfície i castigat pel vent, on hi creix el punxant garric. Les vistes se'ns obren cap a la banda del Baix Llobregat.

Finalment, baixarem abruptament cap al fondo de'n Just per seguir-lo ben ensotats en direcció sud fins al punt des d'on haurem començat fa una estona.

Tips

TRAÇAT

 • Traçat no massa llarg, que combina pista, camí de carro i sender, però amb alguns petits inconvenients que cal tenir en compte. El primer és l'ascens des de la zona del pi Gros fins arribar al capdamunt del pla del Cirerer, recorregut prou costerut. D'altra banda, el tram que farem en franc descens de l'altiplà al fondo de'n Just és bastant pedregós i, a voltes, erosionat per l'acció de l'aigua. 

AIGUA

 • No hi ha cap punt d'aigua potable en tot el camí. Millor porteu la cantimplora ben plena. 

PRECAUCIONS

 • Molta precaució en la visita a l'avenc de can Sadurní: l'ampla boca de l'abisme no està protegida! Aneu amb compte amb els infants i no els deixeu al seu aire.
 • Pel que fa als camins, només caldrà una especial precaució al tram en descens fins al fondo de'n Just, on el terreny més pedregós pot provocar alguna relliscada.

METEO

 • Anirem exposats al sol en gran part del recorregut. En ple estiu, millor portar barret i posar-se crema solar.

TERRENY

 • Al tram de terreny més pedregós del descens fins al fondo de'n Just potser millor portar calçat adherent per evitar possibles relliscades.

MATERIAL

 • Millor botes de canya alta per a fer el descens pel sender fins al fondo de'n Just.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Durant un breu tram entre el pi Gros, aproximadament, i l'inici del pla del Cirerer, coincidim amb el PR–C 160, senyalitzat amb les típiques dues ratlles, una blanca i l'altra groga. Per tant, es pot enllaçar amb aquest altre itinerari, que també trobareu a l'app de Natura Local, l'anomenada "Ruta de les fonts".

Save the route

What is there

What to see in: Cap al pla del Cirerer

Es mostren 1 - 7 de 7

Antics marges emboscats

Point of interest
Environment
07/10/2016

Vet aquí una estampa típica del paisatge de les rodalies de Begues i de gran part de Catalunya: els antics marges de pedra seca que enfeixaven la vinya i altres conreus de secà vessant amunt, mig embo...

Ginebró

Point of interest
Flora
07/10/2016

Just al lloc indicat, al marge esquerre del camí, ens sorprèn un enorme i bellíssim exemplar de ginebre que, a diferència del ginebró, més arbustiu, rabassut i de clima més fred, agafa forma gairebé...

Pi Gros

Point of interest
Flora
07/10/2016

Restes del pi catalogat com a històric, símbol del poble de Begues. Tenia uns 400 anys d'edat en morir. L'any 1977 va defallir després d'un període de pluges i vent. Havia estat el pi pinyer de...

Vistes a la plana de Can Sadurní

Point of interest
Landscapes
07/10/2016

Punt per gaudir de les vistes sobre la plana de can Sadurní, mosaic agrari dominat per vinyes i cereals. Més enllà, cap al sud-est, el poble de Begues i, cap sud i al sud-oest, els contraforts de la...

Afloraments de roca calcària

Point of interest
Geology
07/10/2016

A mesura que anem pujant, l'aflorament de les roques calcàries es va fent cada vegada més present i la vegetació esdevé progressivament més esparsa i de brolla. Aquesta és la típica roca blanquinosa i...

Avenc de Can Sadurní

Point of interest
Geology
07/10/2016

Breu tram d'anada i tornada a l'avenc de Can Sadurní. Atenció: el gran forat de l'avenc no està protegit. Aneu amb molta precaució!

Garriga

Point of interest
Environment
07/10/2016

Tot pujant fins al pla del Cirerer (de fet, un altiplà), lloc on som ara, hem anat veient un canvi progressiu en la vegetació: dels sòls més fondos de la part de baix, més a prop dels cursos d'aigua...

Images
Rating
/5
3 votes
54%
Ratings with comments Publish rating
No recomendable para hacerla con niños. Hay un trozo de bajada bastante pronunciado con rocas por el que la bajada es muy complicada para ellos (y para adultos tampoco es fácil).
Hem gaudit molt de la ruta tot i algun tram exigent de baixada.
El empiezo está bien, pero después de la tercera parte del sendero se convierte en carretera. La segunda tercera es por esta carretera que está más o menos bien (sin tráfico pero tampoco con sombra). La última tercera parte es una bajada (siguiendo las torres de electricidad) más o menos bonito, per bastante pendiente y no cómoda (particularmente para niños). Es una lástima porque parece que debe de ser muchas maneras interesantes y bonitas de explorar esta área.
El empiezo está bien, pero después de la tercera parte del sendero se convierte en carretera. La segunda tercera es por esta carretera que está más o menos bien (sin tráfico pero tampoco con sombra). La última tercera parte es una bajada (siguiendo las torres de electricidad) más o menos bonito, per bastante pendiente y no cómoda (particularmente para niños). Es una lástima porque parece que debe de ser muchas maneras interesantes y bonitas de explorar esta área.
Visits

What to see in: Cap al pla del Cirerer

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Cap al pla del Cirerer

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Theme