Cinglera del Far des del Puig Alí
El Collsacabra i l'Agullola des dels cingles del Far
El Far i el Canigó al fons des de Sant Martí Sacalm
Return

Els graus del Far

Route
02/03/2017
Index card

Introduction

Per sota, pel mig i per dalt de les cingleres del Far

Bonic itinerari circular que, sortint des del pintoresc indret de Sant Martí Sacalm, ens duu fins a la punta del santuari del Far pujant i baixant per graus, és a dir, pels passos encaixats aprofitant una canal pel mig dels espadats. Després de superar el desnivell pujant a l’ombrívol grau de Cabrafiga, entre ufanosos alzinars, anirem planejant pels relleixos d’aquest encinglerat altiplà fins a la punta de proa del santuari del Far, de privilegiades vistes. La baixada de tornada la proposem pel feréstec grau de Santa Anna.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  3 hours 30 minutes
 • Slope
  410.00 meters
 • Distance
  11.00 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Geologia
  Architecture and environment
  Landscaping
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Per sota, pel mig i per dalt de les cingleres del Far

Sortirem de Sant Martí Sacalm, un dels petits nuclis de població del municipi de Susqueda, indret enlairat al mig d’una ampla collada i que ja insinua la bellesa de les amples vistes que ens esperen. Just a sobre els nostres caps podrem veure l’imponent cinglera del Far, amb el santuari que treu el cap ben bé per la punta, espectaculars timbes que recorrerem per sota, pel mig i per dalt. 

A partir del collet de Sant Martí anirem flanquejant per sota, i en un lleuger descens entre l’alzinar, part de la cinglera sud-oest del Far, passant entre el pla Senador i el puig dels Corbs, fins a les runes de l’antic mas de Puig Alí. Se’ns obren les vistes de la banda de les Guilleries, el Montseny i el Collsacabra. En breu, però haurem de deixar la comoditat del flanqueig i començar a pujar bruscament per la costa de la Triola fins als peus del grau de Cabrafiga, pas encaixat entre les parets del cingle que en un replec de ziga-zagues ens deixarà dalt de la timba. Tot pujant per aquest feréstec catau podrem admirar espècies florals com la falguereta de cingle i l’orella d’ós, rareses que cal anar a buscar en llocs d’ambients humits i ombrívols com aquests.

Deixem aquest indret encaixat per vorejar relleixos i cingles ja sense descans pel mig de la roureda i el boix fins al santuari del Far. Esperons rocosos i passos del sender a tocar de les cingleres ens faran aturar un munt de vegades per gaudir millor de tanta contemplació i bellesa. Fent un respir, en franc flanqueig pels amples relleixos que formen els cingles que tant marquen l’orografia i el bell paisatge del Collsacabra, ens arribarem fins al santuari del Far, emblemàtic i conegut indret de devoció popular.

Al santuari del Far, lloc privilegiat per a fer-hi un breu recés, les vistes se’ns obren ara també cap a les planes de la Selva i de l’Empordà, el Canigó, el cap de Creus... No ens en cansaríem mai: tota una lliçó de geografia!

Sortint ja del santuari del Far anirem a buscar l’ermita de Santa Anna, posada just a l’indret on ens entaforarem pel segon grau del dia, el de Santa Anna, ara de baixada. Els constants revolts i els petits murs de pedra que aguanten els petits terraplens que va formant el camí dibuixen una bella estampa. Aquí i allà, algun peu de faig i una gran profusió de lliris de neu que ens oferiran el seu millor moment a finals d’hivern quan esclata la blanca florida.

Situats ja al vessant nord-est dels cingles del Far, només ens caldrà baixar decididament pel bell mig de la boscúria, una roureda que va canviant cap a l’alzinar, fins a atènyer novament el petit veïnat de Sant Martí i la petita església lleugerament aturonada que el presideix, indret per deixar-nos endur novament per la bona badoqueria.

 

Tips

TRAÇAT

 • L’itinerari transcorre per camins, senders i corriols de muntanya, amb un tram força dret i pedregós. Caldrà preveure un bon calçat de muntanya.
 • Cal preveure el significatiu desnivell que cal assolir amb relativa poca distància. Hi ha un tram força costerut pujant al grau de Cabrafiga.

AIGUA

 • Hi ha punts d’aigua potable i servei d’avituallament al bars de Sant Martí Sacalm i del santuari del Far. No obstant, sempre és recomanable portar la cantimplora plena des d’un bon inici.

PRECAUCIONS

 • Cal prestar molta atenció als llocs exposats als cingles, sobretot si aneu amb infants. Mantingueu sempre una distància prudent de seguretat, sobretot si us sorprèn la boira espessa.
 • El pas pels graus pot presentar alguna dificultat pel seu sobtat desnivell. Tot i que no presenta dificultats serioses, preneu atenció a les possibles relliscades i caigudes, sobretot si aneu amb infants.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment. El recorregut ofereix grans trams d’ombra, pel mig del bosc i les canals.
 • A l’altiplà del Far, si el vent bufa fort, hi estarem ben exposats. Si és hivern, agafeu un bon paravent.

TERRENY

 • Tot i que el traçat del camí no presenta en general cap pas ni moment molt dificultós, el terreny és generalment abrupte, rodejat de cingles, canals i relleixos rocosos. Podrem gaudir d’un espectacular paisatge per camins bastant segurs. Només cal parar atenció si ens acostem massa als cingles. 

MATERIAL

 • Botes de tresc impermeables i de canya alta.
 • Paravent si és un dia ventós. 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Sant Martí Sacalm, hi ha un bar al local social, just al lloc d’inici de l’itinerari, no sempre obert. Consulteu els horaris al telèfon  972 19 01 88 (Ajuntament de Susqueda).
 • Al santuari del Far hi ha bar, restaurant, font i una petita àrea de pícnic on poder fer un mos tranquil·lament. No sempre està obert. Consulteu els horaris al telèfon 972 19 01 69.

 

Save the route

What is there

What to see in: Els graus del Far

Es mostren 1 - 10 de 10

Alzinar amb bruc i ginebre

Point of interest
Flora
02/03/2017

Tot i que si ens endinséssim pel mig del bosc trobaríem alguns roure, aquí encara esparsos i en racons molt concrets, el bosc dominant que anirem travessant és alzinar amb sotabosc de bruc i ginebre.

Grau de Cabrafiga i l'orella d'ós

Point of interest
Flora
02/03/2017

Tot pujant pel grau de Cabrafiga, us proposem que us fixeu amb la gran profusió de la planta anomenada orella d'ós que veureu arrelar a sobre mateix de les roques.

Fòssils a l'espadat calcari

Point of interest
Geology
02/03/2017

Si mirem de ben a prop l'espadat calcari que tenim al davant, de sedimentació marina, podrem veure-hi la gran profusió de nummulits i altres petites closques de carbonat de calci fossilitzades, com...

Roureda

Point of interest
Environment
02/03/2017

Amb el guany d’alçada, hem arribat al domini de la roureda de roure martinenc (Quercus pubescens) amb boix (Buxus sempervirens), arbust que podem veure en profusió. Aquest tipus de bosc és de clara...

Fòssils de nummulites

Point of interest
Geology
02/03/2017

Just a on som ara, si mirem amb atenció pel terra del camí per on anem, podrem veure clarament grans quantitats de petites pedretes sorprenentment arrodonides, els anomenats popularment dinerets, cent...

Boix grèvol

Point of interest
Flora
02/03/2017

Just per on estem passant ara, arran i a l’esquerra del sender, podrem observar un gran i bell exemplar de boix grèvol o, senzillament, grèvol (Ilex aquifolium). És una planta prou coneguda entre...

Santuari del Far

Point of interest
Landscapes
Architecture
02/03/2017

Interessant conjunt que comprèn l’església, la capella de les Ofrenes, l’hostatgeria i els edificis annexos o adossats. Situat a la punta del l’altiplà del Far, arran de les impressionants cingleres...

Ermita i grau de Santa Anna

Point of interest
Architecture
02/03/2017

Aquesta petita ermita o capella d’una sola nau dedicada a Santa Anna fou consagrada a finals del segle XV. El pòrtic de l’entrada és afegit al 1640 i l’última restauració és del 1998.

Just al costat...

Faigs i lliris de neu

Point of interest
Flora
02/03/2017

En aquest vessant del grau de Santa Anna hi trobem, sense arribar a formar una fageda pròpiament dita, alguns exemplars de faig escampats per aquí i per allà. Com a arbre caducifoli que és, a l’hivern...

Puig Alí

02/03/2017

Seguim pel camí de la dreta. Si mirem cap amunt, a la dreta, s'entreveuen les properes runes de la casa de Puig Alí.

Images
Rating
/5
1 vote
80%
Ratings with comments Publish rating
Fantàstica guia!!! Tornarem a fer excursions amb l’aplicació. I la recomanaren. Moltes gràcies per a dedicació.
Profile picture for user fabiob34@hotmail.com
Fabio Marcelo Ruau Galán
23/08/2020
Muy buena ayuda con excelentes indicaciones. Atención: el tramo intermedio de la ida ( el más peligroso) no posee señales y te pierdes ( yo me he perdido) Seguramente derrumbes han quitado las marcas rojas indicativas. Más arriba y gracias al GPS pude retomar la ruta.
Visits

What to see in: Els graus del Far

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Els graus del Far

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme