Camí accés a la ribera del Mogent
Can Xirau
Plana del Vallès des del camí de Céllecs
Plans del Mogent i Céllecs
Creuament riera d'Ardenya. Vilanova del Vallès
Volver

Vilanova del Vallès

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Entre el riu i la muntanya

El municipi de Vilanova del Vallès és un municipi de la comarca del Vallès Oriental situat entre la plana vallesana, per on passa el riu Mogent, i els contraforts de la Serralada Litoral,  creat al 1984 per segregació de part dels termes de Montornès i de la Roca del Vallès, anomenat fins aquell moment Vilanova de la Roca. 

L’únic nucli compacte amb què compta el municipi va anar creixent discretament al llarg de l’antic camí ral, al marge esquerra del riu Mogent, actualment adjacent a una concorreguda cruïlla de carreteres a la part més plana del terme municipal. La resta de l’actual municipi, en els vessants de la Serralada Litoral, de clara tendència en el temps en la disseminació de la població, s’ha vist afectada durant les últimes dècades per l’assentament de nombroses urbanitzacions, molts habitatges de les quals han anat passant de segona a residència permanent, acabant esdevenint barris més o menys consolidats. El municipi agrupa actualment gairebé 5.300 habitants (2018).

Les principals activitats econòmiques es desenvolupen al sector serveis, la indústria i la construcció. L’agricultura ocupa actualment molt poca població activa.

L’entorn natural es caracteritza sobretot pel vessants boscosos de la Serralada Litoral, on hi abunda el pi blanc, el pi pinyoner i l’alzina, encara que fragmentats en algunes zones per l’extensió de les nombroses urbanitzacions. En algun racó ombrívol, hi pot créixer també el roure. Part del seu terme el trobem ubicat a dins dels límits del Parc de la Serralada Litoral, amb el punt limítrof del turó de Céllecs a 536 m d’altitud, com a màxima altura del terme.

Des d’un punt vista festiu, a més de la Festa Major, al més d’agost, cal esmentar la celebració de dos aplecs: el de Sant Sebastià Votat, al mes d’octubre, i el de Santa Quitèria, el dilluns de Pasqua Granada. 

 

Sabies que...?

 

El riu Mogent al seu pas pel terme de Vilanova del Vallès és un espai d’interès natural de la Xarxa Natura 2000 sotmès a mesures de protecció de la flora i la fauna d’ambients humits

 

No et perdis...

 

Una visita al santuari de Santa Quitèria, els orígens medievals del poblament a la zona. A més, s’hi pot gaudir de vistes de la plana central del Vallès.

 

Què fer...?

 

Sens dubte, cal pujar fins al turó de Céllecs, gran talaia de la zona i punt culminant del terme de Vilanova del Vallès.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a finals de setembre, podrem gaudir de la Fira del Llaminer, parades i parades de dolços, xocolates, melmelades artesanes, coques, cerveses artesanes, torrons i altres productes alimentaris.

 

Voltants...

 

A prop del Vilanova del Vallès, al vessant marítim de la Serralada Litoral, podem continuar descobrint alguns racons de la muntanya als municipis d’Alella, Tiana i Teià. Trobaràs els itineraris a l’app de Natura Local.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 845 92 77
Policia Local
93 845 93 03
CAP Vilanova del Vallès
93 845 84 75
Farmàcia
93 845 61 61
Busos Sagalés
902 13 00 14
Taxi Vilanova
670 28 25 35
Taxi Josep Cabedo
627 37 56 07

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Vilanova del Vallès

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Vilanova del Vallès

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Vilanova del Vallès

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filtra por tipo
  Temàtica