Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Martorelles
Volver

Santa Maria de Martorelles

Destino
04/06/2024
Ficha

Presentación

Paisatge d'aigua i vinyes esquitxat d'arquitectura i arqueologia


Santa Maria de Martorelles, antigament Martorelles de Dalt, és un municipi situat a la comarca del Vallès Oriental, a la província de Barcelona. Va ser creat el 1927 després de segregar-se de Martorelles de Baix. El municipi amb una població de 881 habitants (2023), abasta una extensió d'aproximadament 4,5 km² i es troba a una altitud de 181 metres. El nucli urbà es va formar a redós de l'església parroquial de Santa Maria. A més del nucli capital del municipi, compon el terme el barri Colomer.

Les nombroses fonts i mines, reben el visitant que arriba al poble. Poc a poc notarà la importància que l'agricultura cobra en aquest lloc, esquitxat de vinyes grans i petites, totes amb la mirada posada en els cellers del Maresme.

La població activa de Santa Maria de Martorelles que treballa l'agricultura, no arriba a un terç. Amb tot, però, aquesta és l'activitat econòmica que ha donat i encara dona més renom a la seva població, pel fet de proveir de raïm cellers de la veïna comarca del Maresme. De fet, la vinya és el conreu predominant al terme, tot i que també hi ha hortalisses i arbres fruiters. D'altra banda, tot i que a Santa Maria de Martorelles no hi ha indústria, la major part dels habitants treballa al sector industrial, sobretot als municipis de la rodalia.

La banda sud-est del terme municipal de Santa Maria de Martorelles forma part del Parc de la Serralada Litoral, un espai protegit d'interès natural que abasta 184,4 hectàrees. Aquest parc s'estén per diverses comarques, incloent-hi el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.

A la Serra el Litoral inclosos en el municipi, es troben dos turons amb restes de població Ibèrica, el Turó de Castellruf i el Turó de Can Guillemí, també conegut com a Can Gallemí. Aquests poblats van tenir vida entre els segles IV-I aC i V-I aC respectivament, i no es descarta que Can Guillemí sigui un assentament satèl·lit del poblat de Castellruf. Per tant, encara que no es pot afirmar amb seguretat, els primers residents de Santa Maria de Martorelles, van tenir com a primera residència fa 2.300 anys aproximadament el poblat ibèric, que estava en el Turó d'en Guillamí, i que formava part de la Laietània. És important destacar que a Castellruf s'hi pot accedir amb facilitat, però a Can Guillemí no.

No te lo pierdas

 • L'Església de Santa Maria de Martorelles és un lloc destacat a la localitat, val la pena visitar-la per la seva arquitectura i història.
 • El Lledoner de més de 800 anys, situat a la plaça de l'Església és un arbre emblemàtic del poble i molt estimat pels seus veïns.
 • Castellruf, un turó on hi ha les restes d'un dolmen, un poblat ibèric i les d'un castell del segle XI. Un indret molt transitat per excursionistes, on s'hi troben itineraris fàcils per gaudir de la natura, alhora que ens endinsen en la història a través dels elements arqueològics presents a la zona.
 • Conèixer la DO Alella i la seva varietat autòctona de raïm, la Pansa Blanca.

Cuando ir

 • La Festa Major d'estiu es fa el segon cap de setmana de juliol.
 • El Festival Nit, Nit, Nit, es fa a la plaça de l'Església durant els tres primers dissabtes de juny.

Qué hacer

 • Rutes de senderisme senyalitzades per l'ajuntament.
 • Visites d’enoturisme a cellers i finques vitivinícoles de la DO Alella.

Sabías que

 • Al Ple Ordinari de 19 de maig de 2021, l'Ajuntament de Santa Maria de Martorelles va aprovar per unanimitat declarar el municipi com a "Municipi Feminista" i "Municipi de Llibertat LGTBIQ+".
 • Tot i que les vinyes de Santa Maria de Martorelles se situen al vessant no marítim de la Serralada Litoral, aquest municipi està inclòs en la Denominació d'Origen Alella. Alella és la DO més petita de Catalunya i una de les més antigues, essent la varietat de raïm autòctona de la zona, la pansa blanca. Està inclòs en el Patrimoni Immaterial del municipi.
 • S’han analitzat quatre fonts naturals a Santa Maria de Martorelles: la font de la Mercè, la font de can Matons, la font Sunyera i la font de Baix. Aquestes fonts proporcionen aigua, però són considerades “aigua sense garanties sanitàries”.
 • Els materials arqueològics procedents de les excavacions que van ser realitzades en el poblat ibèric de Castellruf, son inclosos en l'Inventari del Patrimoni Moble del municipi, amb la denominació Col·lecció arqueològica de Castellruf. Són tres col·leccions i actualment es troben dipositades en Museus fora de Martorelles: Al MDG en Granollers, al MHC en Barcelona i als magatzems del MAC en Cervera.

Alrededores

Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Vallromanes, Montornès Del Vallès i Alella.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
CatSalut
061
Ajuntament de Santa María de Martorelles
935 931 828
CAP- Equip d´Atenció Primària Sant Fost de Campsentelles
935 795 406
Agrupació de Defensa Forestal (ADF) La Conreria
935 931 828
Farmàcia Francisco Muñoz Roig
935 701 182

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Santa Maria de Martorelles

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Santa Maria de Martorelles

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Santa Maria de Martorelles

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temàtica